Chaotische taferelen bij Friese milieustraten: kom niet zomaar langs

Het zijn nog altijd chaotische taferelen bij de milieustraten in onze provincie. De wachttijd kan zelfs oplopen tot anderhalf uur. Omrin doet daarom opnieuw een dringende oproep: 'Kom je afval niet brengen als dat niet echt noodzakelijk is.'
Gaoatyske tafrielen by Fryske miljeustrjitten: kom net samar del
Bij alle tien milieustraten in Fryslân is het te druk. Dat geldt ook voor die van Leeuwarden. Mensen brengen allemaal tegelijk hun afval weg. Bovendien moet Omrin maatregelen nemen om de verspreiding van het virus te voorkomen: zodoende geldt steeds dat er niet meer dan 5 auto's op het terrein aanwezig mogen zijn. Dat levert dan weer lange rijen aan auto's op. Nu en dan ontstaan er chaotische taferelen.
Chaotische taferelen bij de milieustraten © Omrop Fryslân, Timo Jepkema
De drukte bij de Leeuwarder milieustraat kwam woensdag tot een hoogtepunt. "De wachttijd liep op tot twee uur", zegt Jelmar Helmhout, woordvoerder van Omrin. "Dat willen we toch voorkomen. Daarom vragen we mensen om vooral thuis te blijven als het niet nodig is om met met het afval naar de milieustraat te komen." Dat doet Omrin bijvoorbeeld met een app: die waarschuwt wanneer het te druk is. Bovendien wijst Omrin op alternatieven voor het inleveren van afval.

Begrip

Toen de maatregelen op de milieustraat nog maar pas van kracht waren, moesten de bezoekers wel even wennen aan de nieuwe situatie. "Nu heeft men wel door dat het erbij hoort." Maar nog altijd kan het zo zijn dat mensen er aan het einde van dag niet meer worden toegelaten.
Daar wil de Omrin voor waarschuwen. "Kom niet op het laatste moment", zegt Helmhout. De kans is groot dat het hek dan voor je neus dichtgaat.
Verkeersregelaars bij de milieustraat in Leeuwarden © Omrop Fryslân, Timo Jepkema

"Waar moet je het laten?"

In de rij voor de milieustraat van Leeuwarden is het intussen nog altijd erg druk. Er worden verkeersregelaars ingezet om de situatie veilig te houden. Inmiddels telt de file zo'n veertig auto's. "Iedereen zit nu thuis, dan ga je met de tuin bezig", zegt één van de wachtenden. Hij is niet verbaasd over de drukte. Toch is hij vastberaden om zijn afval bij de Omrin af te leveren. "Waar moet je het anders laten?" vraagt hij zich hardop af.
Verslaggever Timo Jepkema bij de milieustraat van Omrin in Leeuwarden