liveblog | 9 april 2020

Coronanieuws 9 april: Winkels weer gedeeltelijk open; afgelopen 24 uur geen sterfgevallen

In dit liveblog melden wij het laatste nieuws over het coronavirus.
Bijgewerkt: 10 april 2020, 18:23
donderdag 9 april 2020
23:01

Eind van dit liveblog

We sluiten dit liveblog voor nu. Bedankt voor het volgen.
Vrijdag gaan we weer verder met onze berichtgeving.
23:00

Boetes bij voetbalkooi Camminghaburen in Leeuwarden

22:46

Gondelvaart op Wielen in Drogeham gaat niet door

De Gondelvaart op Wielen in Drogeham gaat niet door. Het evenement staat op de kalender voor 18 en 19 september, maar in overleg met de buurten heeft het stichtingsbestuur besloten om het te schrappen. Volgens de organisatie is het door de coronacrisis onmogelijk en onverantwoord om het evenement te organiseren. Het was een lastige beslissing, zegt voorzitter Jellie Hamstra. "Intens is deze beslissing geweest, maar gezien de maatregelen die het kabinet heeft getroffen om de uitbraak van het coronavirus tegen te gaan, kunnen wij niet anders dan deze beslissing nemen. De gezondheid van ons allemaal staat te allen tijde voorop."
De 51e editie van de Gondelvaart op Wielen wordt doorgeschoven naar volgend jaar en zal dan op 17 en 18 september plaatsvinden.
© Eigen foto
22:00

Politie heeft het ook op het water druk met corona

Op het water gaat het nog altijd niet goed met het afstand houden en niet met groepen bij elkaar zitten. Zo heeft de politie donderdagmiddag vijf keer een boete uitgedeeld in de omgeving van Leeuwarden.
21:29

"Komend paasweekend goed aan de regels houden"

Het mooie weer trekt steeds meer mensen uit hun huis. Terrassen moeten nog dichtblijven, maar sommige winkels gaan langzaamaan weer open. Ondertussen maken we ons op voor een paasweekend met prachtig weer. Om te voorkomen dat dat geen nieuwe piek in de coronacijfers geeft worden er extra maatregelen genomen. Sybrand Buma, voorzitter van Veiligheidsregio Fryslân en burgemeester van Leeuwarden, vertelt meer over wat die regels inhouden. Hij hoopt dat het paasweekend net zo goed verloopt als het afgelopen weekeinde. "We zitten gewoon in een moeilijke tijd en het woord 'crisis' is echt geen overdrijving, maar samen kunnen we dit wel aan. Als we zelf ons aan de regels houden, dan zijn we er des te eerder uit."
Sybrand Buma
20:20

Waarschuwingsborden in Drachten helpen niet

Waarschuwingsborden in Drachten tegen het bij elkaar komen van te veel mensen in het Reidingpark heeft donderdag niet geholpen. De borden werden er s'ochtends neergezet omdat er al langere tijd overlast is van jongeren die zich niet aan de afspraken wegens het coronavirus houden. Aan het begin van de avond was er weer een grote groep van 15 tot 20 jongeren aanwezig in het park. De handhaving van gemeente Smallingerland en de politie hebben de jongeren met een waarschuwing weggestuurd. De komende tijd zal er extra toezicht gehouden worden. Afgelopen dinsdag werden er al zes jongeren beboet nadat ze al meermaals gewaarschuwd waren.
© De Vries Media
20:09

Gedeputeerde Fokkens is blij met toerismecampagnes

Gedeputeerde Avine Fokkens hoopt dat Friezen - wanneer het weer mag - in eigen regio op vakantie gaan. Ze is er blij mee dat er landelijk en binnen de provincie gewerkt wordt aan marketingcampagnes om dat voor elkaar te krijgen. Want de toerismesector heeft volgens haar al een grote klap gekregen door de coronacrisis. Fokkens zei dat op een webinar van Toerisme Regiomarketing Zuidoost Friesland, die als vervanging van de ondernemersbijeenkomst georganiseerd werd.
18:37

Sinds uitbraak 4 bewoners Noorderbreedte aan corona overleden

Bij zorggroep Noorderbreedte zijn sinds de uitbraak van het coronavirus 40 bewoners getest en 11 daarvan zijn positief bevonden. Dat heeft Noorderbreedte donderdagmiddag bekendgemaakt. Van de 11 positieve bewoners zijn er 4 overleden aan het virus. Door de uitbreiding van de testcapaciteit door de regering kan Noorderbreedte ook zorgmedewerkers laten testen op het coronavirus. Dit wordt gedaan als zij symptomen hebben, die wijzen op corona.
Tot nu toe hebben 10 zorgmedewerkers positief getest. Zij zijn meteen in thuisisolatie gegaan. Als zij 24 uur klachtenvrij zijn, kunnen ze weer aan het werk. Bewoners met symptomen worden direct in quarantaine geplaatst. Noorderbreedte verleent zorg aan met name ouderen en heeft 15 locaties en een revalidatiecentrum in Fryslân.
17:36

Winkels weer gedeeltelijk open

Steeds meer winkels openen de deuren weer. Wel met beperkte openingstijden en met extra maatregelen om besmetting met het coronavirus zoveel mogelijk uit te sluiten.
Winkels stadichoan mear iepen: "Bliid se wer tusken de boeken omskarrelje kinne"
17:13

Musea in de knel door coronasluiting

Dit moet geen zes maanden duren, zegt Corrie Oerlemans over de sluiting van museum Belvédère in Oranjewoud. Het museum is, net als veel musea in Nederland, dicht vanwege het gevaar op besmetting met het coronavirus. Hoelang de sluiting nog gaat duren, is eerst niet bekend. Museum Belvédère stond er financieel niet altijd even goed voor. Het museum probeert een beetje reserve op te bouwen, maar dat wordt zo wel heel moeilijk, zegt Corrie Oerlemans.
Het museum heeft maatregelen aangekondigd voor wanneer het weer open mag gaan. Zo komen er schermen bij de kassa en mogen er niet meer dan dertig bezoekers tegelijk in het museum aanwezig zijn. Er is al een aparte in- en uitgang: dat maakt het makkelijker om straks geen andere bezoeker tegen te komen.
Corrie Oerlemans van Museum Belvédère
16:48

Chinese mondkapjes voor Leeuwarden

Leeuwarden heeft een container met 20.000 mondkapjes gekregen van de Chinese stad Liyang, sinds 2011 zogenoemde zusterstad van de Friese hoofdstad. De mondkapjes tegen het coronavirus zullen worden gebruikt voor de hele Veiligheidsregio Fryslân. De mondkapjes zijn geschikt voor zorgpersoneel en patiënten die waarschijnlijk besmet zijn. Burgemeester Sybrand Buma heeft in een videoboodschap zijn dank uitgesproken aan de inwoners en bestuurders van Liyang.
16:24

Tentoonstelling 'Huidhonger' gaat online verder

De tentoonstelling 'Huidhonger, gemis aan aanraking' in het Karmelklooster in Drachten is stopgezet vanwege de coronacrisis, maar gaat nu online verder. "Als troost voor al die mensen, die gemis aan aanraking voelen", zegt het Karmelklooster. Mensen kunnen de tentoonstelling met werken van 32 kunstenaars en teksten, filmpjes en poëzie nu bekijken via de website van het voormalige nonnenklooster.
16:03

ROAZ: In Friese ziekenhuizen 24 mensen op ic

In Friese ziekenhuizen liggen donderdag 24 coronapatiënten op de intensive care en 48 niet op de intensive care, meldt het ROAZ. Woensdag waren deze aantallen respectievelijk 26 en 46.
15:57

Besluit over Sneekweek na 28 april: "Het zou een opsteker zijn, maar de gezondheid staat voorop"

Veel zomerevenementen gaan niet door of staan op losse schroeven door de coronacrisis. De organisatie van de Sneekweek hoopt echter dat hun evenement wel georganiseerd kan worden, al dan niet in aangepaste vorm. Een definitief besluit daarover wordt na 28 april genomen, de organisatie wil eerst de berichtgeving van het kabinet afwachten. Voor de lokale horeca, winkels en Sneker bevolking zou het een mooie opsteker zijn als de zeilwedstrijden en festiviteiten plaats kunnen vinden, maar de volksgezondheid staat voorop, zegt de organisatie.
15:30

Gemeente Leeuwarden sluit vier skatebanen en voetbalkooien

De gemeente Leeuwarden sluit dit Paasweekend vier locaties waar veel jongeren bij elkaar komen. Dat zijn het skatepark aan de Van Loonstraat in Leeuwarden, de skatebaan aan de Burstumerdyk in Grou en de voetbalkooien aan het Groenesterpad en de Wybrand de Geeststraat in Leeuwarden.
Volgens de gemeente komen de jongeren daar in te grote groepen bij elkaar en houden ze zich niet aan de regel van 1,5 meter afstand. De sluiting duurt van vrijdag 09.00 uur tot dinsdag 14 april 09.00 uur. Bij de locaties komen borden te staan met de reden van de sluiting. Overtreders kunnen een boete krijgen.
15:23

Overzicht van het aantal Friezen dat opgenomen is in het ziekenhuis (gegevens RIVM)

In totaal zijn nu 98 Friezen opgenomen in het ziekenhuis. Dat is één meer in vergelijking met woensdag 8 april. Deze persoon is inwoner van de gemeente Heerenveen.
14:47

Landelijk 147 coronapatiënten overleden

Landelijk zijn er 237 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis, meldt het RIVM. Dat zijn er minder dan woensdag: toen waren het er 308. In totaal komt het daarmee op 7.972. Het dodental onder coronapatiënten omhoog gegaan met 148. Dat is één meer dan woensdag.
14:22

Burgemeesters: we zullen handhaven, er is geen excuus meer

De politie en andere handhavers zijn in het komende paasweekeinde extra alert op samenscholingen, of dat nou op de motor, op de fiets of te voet is. Ze gaan daar zonder pardon boetes voor uitdelen. Ook recreanten die tijdelijke afzettingen en gebiedsverboden opzettelijk negeren kunnen op een bekeuring rekenen.
"Er is geen excuus meer. Er is nu zo vaak gewaarschuwd dat niemand nog verrast kan zijn als hij een boete oploopt voor het negeren van coronamaatregelen", aldus Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad van burgemeesters. "Een wandelingetje in de buurt mag best, met zijn tweeën en op 1,5 meter afstand van elkaar. Maar laat traditionele paasuitjes dit jaar nou achterwege. Niet naar de meubelboulevard, niet naar tuincentra, geen tochtjes gaan maken. Zoek elkaar niet op, blijf thuis."
14:17

Voor het eerst een 'coronahelikopter' ingezet

Bij het MCL in Leeuwarden is woensdagavond voor het eerst de 'coronahelikopter' van de RAV Fryslân geland. Die vervoerde een patiënt uit Brabant. Het is de reservehelikopter die normaal als Waddenheli kan worden ingezet, maar die nu in gebruik is voor het vervoer van coronaptiënten.
© Gelmar van der Weide
14:07

Politie houdt man aan die vernielingen aanricht bij vliegbasis

De politie heeft woensdagavond een 42-jarige man van Haulerwijk aangehouden die vernielingen had gepleegd aan het hek van de vliegbasis in Leeuwarden. De man gaf aan dat hij de 5G-netwerkpalen weg wilde halen. Kortgeleden ging op sociale media de theorie rond dat 5G-netwerken het coronavirus zou veroorzaken. Of dat ook de beweegredenen van de verdachte was, is niet bekend.
De man verzette hem erg tegen zijn aanhouding. Hij kreeg een spuugmasker op omdat hij schreeuwde en daar spuug bij vrij kwam. De man in ingesloten voor verder onderzoek.
14:02

Politie: regels op het land gelden ook op het water

De waterpolitie waarschuwt in een video dat ze dit weekend ook streng zullen handhaven. Ook al neemt het aantal ziekenhuisopnames in Nederland af, het is niet de bedoeling dat mensen in het Paasweekend eropuit gaan. "Het motto blijft: blijf thuis!"
Mensen moeten zich realiseren dat de maatregelen die op het land gelden ook van kracht zijn op het water. Bovendien zijn veel faciliteiten voor watersporters en recreanten gesloten, net zoals toiletten, douchegebouwen en horeca.
13:33

Corona in het riool

Wetterskip Fryslân doet mee aan een onderzoek naar het opsporen van corona-genen in rioolwater. Sporen van het virus kunnen voorkomen in de ontlasting van mensen die besmet zijn en komen via het toilet in het rioolwater terecht. Die werden volgens het Wetterskip al aangetroffen in rioolwater op Terschelling, voor daar de eerste besmetting werd vastgesteld.
Wetterskip Fryslân ondersteunt dit onderzoek en heeft monsters aangeleverd van de rioolwaterzuiveringsinstallaties in Leeuwarden, Franeker en op Terschelling. Afgelopen woensdag werd bekend dat op 13 installaties in Nederland genfragmenten van het virus aangetroffen zijn, ook op deze drie locaties van Wetterskip Fryslân.
13:22

CBS: Nog niet een piek aan faillissementen door corona

Het aantal faillissementen in Nederland vertoont nog geen grote toename door de coronacrisis, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Wel zijn de laatste tijd in verhouding veel horecazaken op de fles gegaan.
13:12

Leerlingen naaien mondkapjes en maken zelf handdesinfecteermiddel

© Omrop Fryslân, Johanna Brinkman
12:55

Boete voor 'coronafeestje' in Leeuwarden

De politie heeft woensdag in Leeuwarden ingegrepen op een feestje in een woning aan de Julianalaan waar teveel mensen bij aanwezig waren. Twee bezoekers liepen weg. De andere vijf kregen een boete voor het overschrijden van een noodverordening. Het ging om twee inwoners van Leeuwarden van 17 en 22 jaar, een meisje van 17 jaar uit Feanwâlden en twee jongens van 19 jaar uit Stiens.
12:04

Geen nieuwe coronasterfgevallen, 28 positieve tests

Er zijn de afgelopen 24 uur yn Fryslân geen meldingen binnengekomen van coronasterfgevallen. Dat meldt Everhard Hofstra fan GGD Fryslân. Het aantal mensen dat is overleden aan de gevolgen van het coronavirus staat nu op 25. Er zijn wel meer positieve tests dan ooit in één etmaal: 28.
De 28 nieuwe besmettingen zijn meer dan de dag ervoor, toen waren het er 25. Het is daarmee ook de hoogste toename van het aantal besmettingen in 24 uur in Fryslân. Reden is dat het testbeleid van de GGD voor zorgmedewerkers is verruimd. "Als je meer mensen test, is het logisch dat je meer besmettingen vindt. Dat speelt hier heel duidelijk een rol", zegt Everhard Hofstra van GGD Fryslân.
11:58

Burgemeester Ineke van Gent doet oproep aan burgers, maar ook aan regering

Burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog maakt zich zorgen over het komende paasweekend. Ze is bang dat toeristen met het mooie weer een dag naar het eiland willen komen. In een toespraak op de lokale omroep deed ze nog eens de dwingende oproep om vooral niet naar het eiland te komen.
Het nemen van het besluit was voor haar niet heel eenvoudig. Het is een harde klap voor ondernemers. Volgens Van Gent zal het eiland niet failliet gaan, maar moeten provincie en Rijk wel kijken naar de bijzondere positie van de Waddeneilanden, die voor bijna 100 procent afhankelijk zijn van toeristen. "De ondernemers kunnen dit wel een tijdje overbruggen, maar niet voor zo'n lange tijd."
11:56

Concert in leeg Abe Lenstrastadion

Troubadour Adri de Boer wol op Goede Vrijdag heel Fryslân een hart onder de riem steken met een speciaal optreden. De Boer speelt in een leeg Abe Lenstrastadion in Heerenveen een nummer dat hij speciaal voor de gelegenheid heeft geschreven. Het heet 'It is sa as it is', en dat is een uitspraak van voetbaltrainer Foppe de Haan.
11:40

Vogelbescherming: Haal de natuur naar binnen toe

Een groot deel van de wereld lijkt nu tot stilstand gekomen te zijn. Het ritme van de natuur gaat echter gewoon door: vogels vliegen rond alsof er niets aan de hand is. En daar kunnen mensen, nu ze binnen moeten blijven, ook van meegenieten.
Op de website van de Vogelbescherming staat wat er op dit moment allemaal te beleven is in vogelland. Zo hebben ze een gratis tuinvogelcursus of kun je checken welke vogels er bij jou in de buurt rondvliegen. "U haalt de natuur zo toch een beetje naar binnen", zo schrijft de Vogelbescherming.
11:23

Klokken luiden op Eerste Paasdag

De Nederlandse Bisschoppenconferentie vraagt haar parochies om op Eerste Paasdag, zondag 12 april, tussen 12.00 en 12.15 uur de kerkklokken te luiden. Zo kunnen zij haar parochianen en omwonenden een hart onder de riem steken, nu de christelijke feestdag niet kan worden gevierd. Ook andere kerkgenootschappen zijn welkom om mee te doen aan het initiatief.
10:51

Eerste Kamer neemt wetsvoorstel voor digitaal vergaderen aan

De Eerste Kamer heeft een wetsvoorstel aangenomen waarmee decentrale overheidsinstanties tijdelijk digitaal samenkomen en besluiten kunnen nemen. Dat betekent dat provincies, gemeenten en waterschappen digitaal hun taken kunnen blijven vervullen.
Op dit moment is digitale besluitvorming juridisch gezien niet mogelijk. Het wetsvoorstel regelt hierop een tijdelijke uitzondering zolang openbare fysieke samenkomsten niet of niet goed mogelijk is. Voorwaarde is dat de openbaarheid van samenkomsten behouden blijft via een openbare videoverbinding.
In het wetsvoorstel is ook geregeld dat voor benoemingen van bijvoorbeeld gedeputeerden en wethouders, in verband met de geheimhouding, gebruik kan worden gemaakt van een vorm van briefstemmen.
10:20

Commissaris van de Koning Arno Brok ging langs bij ziekenhuis Tjongerschans

10:10

Saskia en Sygrid assisteren op de intensive care in Nij Smellinghe

10:07

Meer dan anderhalf miljoen besmettingen wereldwijd

Het aantal mensen dat wereldwijd besmet is met het nieuwe coronavirus is gestegen tot boven de 1,5 miljoen. Het dodental staat op 87.000. De meeste besmettingen zijn in de Verenigde Staten, Spanje en Italië. In die landen zijn ook de meeste doden gevallen. In 192 landen zijn besmettingen gemeld.
09:30

Wie komt muziek maken voor de bewoners van Talma State?

Verzorgingstehuis Talma State is sinds 20 maart op slot en sinds die tijd afgesloten van de buitenwereld. Sinds die tijd worden de bewoners door het zorgpersoneel vermaakt. Dat valt niet altijd mee naast alle werkzaamheden, meldt het verzorgingstehuis. Het lijkt het team daarom leuk als een muzikant of een aantal orkestleden de bewoners en het personeel een verzetje kunnen geven in de tuin. Muzikanten die het wel wat lijkt om een mini-optreden te verzorgen, mogen contact opnemen met Talma State.
08:58

Kaart Fietselfstedentocht bewaren voor volgend jaar

Mensen die een kaart hebben voor de Fietselfstedentocht van dit jaar kunnen deze doorschuiven naar volgend jaar. Een paar weken geleden werd duidelijk dat de tocht, die altijd wordt gehouden op Tweede Pinksterdag, dit jaar niet door zal gaan. De coronamaatregelen laten dat niet toe. Restitutie van het geld is niet mogelijk, maar de organisatie komt nu wel met een tegemoetkoming.
Stephan Rekker, voorzitter van de Fietselfstedentocht, legt uit wat de organisatie zal doen om de deelnemers tegemoet te komen nu het evenement dit jaar niet doorgaat. "Iedereen die een kaart heeft voor 2020, krijgt komende week bericht van ons", zegt Rekker. "De fietsers kunnen die kaart doorschuiven naar 2021. In november krijgen ze het verzoek om een tientje te betalen."
08:49

"We sturen nu foto's en filmpjes via de mail"

In zijn vlog voor de serie 'Berjochten út it hert' vertelt Elco Spoelstra over hoe ze op de IC communiceren met de familie van coronapatiënten. Gewoonlijk is er al veel contact met de familie omdat de patiënt aan de beademingsapparatuur zit en zelf niks kan zeggen. Dat contact is nu beperkt tot telefoontjes en mails, maar ook een dagboek.
VLOG Elco Spoelstra
08:32

"Niet alle helden dragen capes, die van ons rijden in ambulances"

07:30

Valse coronatests of -behandelingen

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) waarschuwt voor alternatieve testen. Ook moeten mensen zich niet wagen aan alternatieve behandelingen zonder wetenschappelijke basis, want "ze werken niet", stelt de inspectie. Het gaat om behandelingen als het vasthouden van bijvoorbeeld edelstenen of elektroden of homeopathische middelen.
"Al dit soort methodes zijn onbetrouwbaar en leveren een vals resultaat op", waarschuwt de inspectie. Alleen testen die door een arts of de GGD worden uitgevoerd zijn betrouwbaar. Ook wordt benadrukt dat er nog geen behandelingen of medicijnen bestaan waardoor iemand geneest van het coronavirus.
06:58

De Friese evenementenbranche heeft het moeilijk

Het ene na het andere evenement wordt geannuleerd vanwege het coronavirus. Vaak worden ze verplaatst naar volgend jaar, maar hoe vanzelfsprekend is dat? Wiebe Kootstra produceert jaarlijks zo'n 25 grote evenementen en heeft zorgen over de toekomst.
Evenementen zijn afhankelijk van een groot netwerk van bijvoorbeeld technici en toeleveranciers, maar kunnen die het hoofd wel boven water houden?
De Admiraliteitsdagen, Bevrijdingsfestival, Hemels Festival en Fries Straatfestival: het is maar een kleine greep uit het aantal festivals dat is geannuleerd en waarbij Kootstra betrokken is.
En dan is zijn er nog Simmerdeis, Dokk'em Open Air, het Veenhoop Festival en Psy Fi. Van deze festivals is het niet zeker of ze doorgaan. "In plaats van dat je gewend bent om voluit te organiseren, ben je nu hele dagen aan het annuleren, noodscenario's aan het maken en iedereen aan het kalmeren", vertelt Kootstra. "We hebben al veel mensen moeten afzeggen en dan hoor je soms de wanhoop in de stem van toeleveranciers, zoals bij luid- en lichtbedrijven."
06:14

Goede aardappelen worden veevoer

Goede consumptie-aardappelen worden mogelijk gebruikt als veevoer of als brandstof in mestvergisters. De volledige markt raakte verstoord door de coronacrisis. Aardappelen die normaliter werden verwerkt tot patat voor in de horeca, blijven nu liggen.
woensdag 8 april 2020
21:34

Goedemorgen!

Goedemorgen en welkom bij dit liveblog van donderdag 9 april over het coronavirus. Dit was het belangrijkste nieuws van woensdag:
Het volledige liveblog van woensdag is hier nog na te lezen.
06:05

Vandaag bij Omrop Fryslân

Op de radio is vanaf 6.00 uur aandacht voor de coronacrisis, te beginnen met het programma Fryslan fan 'e moarn. Frits Mostert vertelt over de nieuwe regeling voor bezoekers, de evenementenbranche zit in zwaar weer door de vele annuleringen en goede aardappelen worden niet meer verkocht voor patat en eindigen als veevoer. We horen wat de Trucktour inhoudt en Henk de Vries van het Fryske Gea vertelt over de natuurdoelen die niet worden behaald. En hoe komt het met de kaarten voor de Fietselfstedentocht?
Op televisie beginnen we om 9.00 uur met de tweede week van Fryslân Fit. Om 17.00 uur is er een nieuwe uitzending van Fryslân Hjoed.