Houdt de Friese evenementenbranche het hoofd boven water?

Het ene na het andere evenement wordt geannuleerd vanwege het coronavirus. Vaak worden ze verplaatst naar volgend jaar, maar hoe vanzelfsprekend is dat? Wiebe Kootstra produceert jaarlijks zo'n 25 grote evenementen en heeft zorgen over de toekomst.
© Omrop Fryslân, Douwe Boersma
Evenementen zijn afhankelijk van een groot netwerk van bijvoorbeeld technici en toeleveranciers, maar kunnen die het hoofd wel boven water houden?
De Admiraliteitsdagen, Bevrijdingsfestival, Hemels Festival en Fries Straatfestival: het is maar een kleine greep uit het aantal festivals dat is geannuleerd en waarbij Kootstra betrokken is.
En dan is zijn er nog Simmerdeis, Dokk'em Open Air, het Veenhoop Festival en Psy Fi. Van deze festivals is het niet zeker of ze doorgaan. "In plaats van dat je gewend bent om voluit te organiseren, ben je nu hele dagen aan het annuleren, noodscenario's aan het maken en iedereen aan het kalmeren", vertelt Kootstra. "We hebben al veel mensen moeten afzeggen en dan hoor je soms de wanhoop in de stem van toeleveranciers, zoals bij luid- en lichtbedrijven."

De helft minder omzet

Landelijk gezien daalt de omzet in de evenementenbranche voor dit jaar met de helft. De verwachting voor dit jaar was een omzet van 7,4 miljard euro, en die is nu al met 3,5 miljard gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van de organisatie EventPlatvorm. Ze verwachten dat dit landelijk 48.000 van de 100.000 banen zal kosten.

Zorgen over lange termijn

Kootstra heeft grote zorgen over de lange termijn. Festivals kunnen volgend jaar wel doorgaan, maar hij vraagt zich af of al die toeleveranciers dan nog wel bestaan. "We hebben de laatste tien jaar in het noorden de culturele sector flink uitgebouwd. Niet met grote spelers, maar met een sterk netwerk van freelancers en ZZP'ers en dat maakt het heel kwetsbaar. Theaters en poppodia staan wat dat betreft veel steviger."
Psy-Fi festival © Omrop Fryslân
Wiebe Kootstra

Visie nodig

Kootstra zou willen dat de overheid meer visie had. "Ik kijk dan bijvoorbeeld naar Denemarken, waar tot 1 oktober geen evenementen mogen plaatsvinden. Dat geeft duidelijkheid. Hier vallen besluiten pas laat, waardoor je toch al kosten hebt gemaakt."
Ook begrijpt Kootstra niet waarom de provincie Fryslân niet naar de hele culturele sector kijkt als het gaat om compensatie en alleen met een compensatieregeling komt voor projecten die passen bij de legacy van Culturele Hoofdstad van Europa.