Staatsbosbeheer sluit vogelkijkhutten

Natuurorganisatie Staatsbosbeheer scherpt de maatregelen in de natuurgebieden aan. Zo worden bijna alle vogelkijkhutten gesloten. Op plekken waar het op smalle paden niet mogelijk is om anderhalve meter afstand in acht te houden wordt eenrichtingsverkeer ingesteld.
Steatsboskbehear slút fûgelsjochthutten
De maatregel is nodig om te kunnen voldoen aan de richtlijnen van het RIVM. Boswachter Manon van Wesel: "Je kunt van een afstand niet zien of er iemand in een vogelkijkhut zit. Dan is afstand houden op dat soort locaties erg lastig. Je moet ook door een deur en daarom sluiten we ook alle hutten waarbij je door een deur moet of iets anders aan moet raken om binnen te komen."
In Súdwest-Fryslân zijn nog een aantal vogelkijkhutten open. Daar kun je van afstand wel goed zien of er al iemand in de hut zit.
© Omrop Fryslan, Hayo Bootsma

Eenrichtingsverkeer

In natuurgebied De Deelen is eenrichtingsverkeer ingesteld op de vlonderpaden. Manon van Wesel: "Het is daar gewoon te smal. Wil je elkaar passeren op anderhalve meter afstand dan staat één tot aan de knieën toe in het water. Zo is het toch mogelijk te genieten van de mooie natuur hier."
© Omrop Fryslan, Hayo Bootsma

Natuurgebied open: Houd je aan de regels

Bij Opeinde is het Blotevoetenpad afgesloten en ook de uitkijktoren op de Keale Dunen is het buitencentrum bij Appelscha zijn dicht. De natuurkampeerterreinen van Staatsbosbeheer blijven ook gesloten voor bezoekers.
"Maar de natuurgebieden zijn wel open voor bezoekers", zegt Manon van Wesel. "Hou je alleen aan de richtlijnen van het RIVM. Dus anderhalve meter afstand en geen groepsvorming."
Voor komend paasweekend is er weer prachtig weer voorspeld. Staatsbosbeheer houdt de natuurgebieden extra goed in de gaten. Als het te druk is, worden parkeerplekken of natuurgebieden afgesloten voor publiek.
© Omrop Fryslan, Hayo Bootsma