MCL Leeuwarden scherpt maatregelen verder aan: nog maar één uur open voor bezoek

In het ziekenhuis MCL in Leeuwarden geldt vanaf donderdag een aangepaste regeling voor bezoekers. Er is nog maar één moment per dag waarop bezoekers welkom zijn. Dat is van 17.00 tot 18.00.
De hoofdingang van het MCL © Timo Jepkema
Het bezoekuur op de avond is geschrapt. Coronapatiënten of patiënten die mogelijk corona hebben, mogen helemaal geen bezoek meer ontvangen. Het MCL had eerder al bepaald dat er nog maar één bezoeker per dag mag komen. Die maatregel blijft van kracht. Als bezoekers verkouden zijn of koorts hebben mogen ze ook niet in het ziekenhuis komen. Ook mogen bezoekers alleen in het MCL komen als ze uit Fryslân, Groningen, Drenthe op de Noordoostpolder komen.

Twee van de drie corona-afdelingen in gebruik

Het MCL wil met de aanscherping van de regels de zekerheid van het in bedwang houden van de pandemie, verder vergroten, laat woordvoerder Frits Mostert weten. De ziekenhuizen hebben zich goed kunnen voorbereiden op de dingen die gaan komen: dat heeft nu resultaat. Het MCL kan coronapatiënten die binnenkomen goed helpen. Op de ic wordt een groot aantal plekken ingenomen door coronapatiënten, ook omdat ze lang aan de beademing moeten. Dat kan tot twee of drie weken nodig zijn.

Niet-coronazorg kan ook doorgaan

Het MCL heeft drie afdelingen ingericht voor coronapatiënten. Twee daarvan zijn nu in gebruik genomen. Daardoor kan de zorg op andere afdelingen gewoon doorgaan. De Friese ziekenhuizen kunnen de acute en de semi-acute zorg goed blijven leveren, zegt Mostert. Niet-acute zorg wordt uitgesteld of kan worden afgehandeld via de telefoon.

Meer drukte bij cardiologie

Op sommige afdelingen is het nu wel wat drukker geworden omdat de patiënten niet meer thuisblijven, zoals bij cardiologie, chirurgie en de eerste hulp. De Friese ziekenhuizen hebben nog genoeg capaciteit, ook omdat de verwachte grote toestroom van coronapatiënten tot nu toe is uitgebleven, zegt Mostert. Maar het blijft van het grootste belang dat de mensen zich houden aan de voorschriften van het RIVM.
Frits Mostert van MCL