liveblog | 8 april 2020

Coronanieuws woensdag 8 april: Immuniteit niet gegarandeerd, Zwemelfstedentocht gaat niet door

In dit liveblog melden wij het laatste nieuws over het coronavirus.
Bijgewerkt: 9 april 2020, 10:13
woensdag 8 april 2020
22:27

Einde van dit liveblog

We sluiten dit liveblog af voor deze woensdag 8 april. Dank voor het volgen.
Donderdag gaan we weer verder met onze berichtgeving over het coronavirus.
22:10

Politie Leeuwarden bekeurt 7 personen bij voetbalkooi in Leeuwarden

20:55

Op bezoek bij Weima en Van der Werf

20:44

Oud-zorgmedewerkers leren bij op ROC Friese Poort

20:40

Sommige winkels zijn weer open

Sommige winkels, die eerder de deuren sloten om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn weer open. Van Haren opent bijna alle schoenwinkels. Ook mannenmodewinkels als The Society Shop en Suitsupply zijn weer open, net als Bever Zwerfsport.
20:17

Besmetting in De Warrenhove

In de Warrenhove in Drachten zijn een bewoner en drie medewerkers positief getest op het coronavirus. De bewoner is geïsoleerd. Contactpersonen zijn geïnformeerd. De medewerkers zitten thuis in isolatie.
19:55

Aantal coronapatiënten in verpleeghuizen neemt toe

Het aantal coronapatiënten in verpleeghuizen blijft toenemen. Volgens Verenso staat de teller van het aantal geregistreerde patiënten met corona in verpleeghuizen nu op 1779.
19:44

Videodagboek Jaap Hoekstra

VLOG Jaap Hoekstra
Het is stil in het bedrijvencentrum De Fabriek in Leeuwarden van vastgoedondernemer Jaap Hoekstra. In zijn vlog voor de serie 'Berjochten út it hert' laat hij zien wat voor impact de coronacrisis heeft op ondernemers. En hoe het nu moet in de toekomst.
19:00

ROAZ: in Friese ziekenhuizen 26 patiënten op ic

Volgens het ROAZ liggen er in de Friese ziekenhuizen 26 patiënten op de intensive care en 46 patiënten op de afdelingen buiten de ic.
18:34

Margreet de Graaf van de GGD

GGD: Ofrûne 24 oeren gjin nije stjergefallen, 25 positive tests
18:33

SC Cambuur begrijpt KNVB, maar wil ook duidelijkheid over niet uitspelen

Ard de Graaf
SC Cambuur blijft nog altijd in spanning over de toekomst. Voetbalbond KNVB zet in op het uitspelen van de betaalde voetbalcompetities, vanaf half juni. Er is nog één ander scenario en dat is dat de competities niet uitgespeeld kunnen worden.
18:32

Staatsbosbeheer sluit vogelijkhutten

Steatsboskbehear slút fûgelsjochthutten
Natuurorganisatie Staatsbosbeheer scherpt de maatregelen in de natuurgebieden aan. Zo worden bijna alle vogelkijkhutten gesloten. Op plekken waar het op smalle paden niet mogelijk is om anderhalve meter afstand in acht te houden wordt eenrichtingsverkeer ingesteld.
18:31

Schermen van plexiglas nu ook in de rechtbank

Sinds de eerste coronamaatregelen werden ingesteld, zijn de rechtbanken dicht. Niet veel zaken gingen door. Nu is er een oplossing: plexiglas tussen de mensen in de rechtszaal.
18:16

Corona-apps: 60 procent van de Nederlanders vindt het een goed idee

Zo'n 60 procent van de Nederlanders vindt de 'corona-apps' een goed idee. Dat blijkt uit een rondvraag onder 22.000 leden van het opiniepanel van EenVandaag. Wel zegt 53 procent dat de app op vrijwillige basis moet worden geïnstalleerd en dat de overheid je niet mag verplichten.
17:31

Juf en meester bij de ouders langs

© Kappers Media
In Stiens zijn meester Sietse en juf Colinda met een spandoek bij de ouders van kinderen van groep 8 gegaan om ze te bedanken. "Lieve ouders, wij willen jullie bedanken" stond op het doek.
Leerlingen en leerkrachten van OBS de Twilling deden het rondje op de fiets. Ouders waren blij verrast.
17:00

Heerenveense grasman is alleen in het stadion

Gertjan 'Grasjan' Hilarius fermakket him allinnich yn it Abe Lenstrastadion
Gertjan Hilarius werkt als grasman in het Abe Lenstrastadion. In die functie maakte hij nog maar één voetbalwedstrijd mee: thuis tegen Ajax. Daarna werd het door de coronacrisis stil in het voetbalstadion. Er zijn zelfs vaak dagen dat hij, naast hemzelf, alleen maar vogels tegenkomt.
16:58

Kop van de Pier dicht

16:45

Bijna 65.000 bedrijven doen aanvraag voor steun

Al bijna 65.000 bedrijven hebben een aanvraag ingediend voor de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Die regeling steunt bedrijven die door de coronacrisis omzetverlies lijden.
16:40

Drive Thru om ijsje te halen? Het kan in Workum

Tijdens de paasdagen kunnen ijsliefhebbers bij Margje24 in Workum via een DRIVE THRU een ijsje of milkshake halen. Op het erf van de boerderij kunnen belangstellenden aan de ene kant erin en aan de andere kant er weer uit.
16:37

'Nog geen verruiming van de maatregelen'

Volgens Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) kunnen de coronamaatregelen pas ruimer worden als het aantal patiënten op de intensive cares is afgenomen tot onder de duizend. De verwachting is dat dit de komende twee weken niet zal gebeuren.
16:34

1,5-meter-economie in horeca

In de Friese horeca wordt al druk nagedacht hoe restaurants, hotels en cafés mogelijk weer open kunnen, als het kabinet besluit om de coronamaatregelen weer af te bouwen.
Dat zegt voorzitter Corné van de Erve van Koninklijke Horeca Nederland regio Fryslân.
16:32

MCL: Nog maar één uurtje voor bezoekers

In het ziekenhuis MCL in Leeuwarden geldt vanaf donderdag een aangepaste regeling voor bezoekers. Er is nog maar één moment op de dag dat bezoekers welkom zijn. Dat is van 17.00 tot 18.00 uur 's middags.
16:12

Bieb dicht, toch boeken lenen

© Omrop Fryslân, Willem de Vries
Willem de Vries was bij bibliotheek in Franeker
De bieb is dicht, maar verschillende bibliotheken hebben daar wat op bedacht: mensen die geen e-books kunnen lezen, kunnen nu boeken bestellen en daarna afhalen. Verslaggever Willem de Vries zag in Franeker hoe dat gaat.
Tal van bibliotheken in Súdwest-Fryslân, De Fryske Marren en Heerenveen beginnen ook met dit idee.
16:07

Ook met mooi weer... anderhalve meter afstand

16:03

RIVM: aantal patiënten op intensive care neemt af

Voor het eerst neemt het aantal patiënten op de intensive care af: van 1424 naar 1408.
16:01

Tryater komt met verhalenverbinding: verhalen aan de telefoon

Tryater begint met een verhalenverbinding, 1000&1 verhalen aan de telefoon. Denk je in: de telefoon gaat en opeens word je meegenomen naar het verre osten, de wereld van prinsen, koningen en hofdames. Een intiem moment van tussen de 5 en 10 minuten, en wegdromen en door fantaseren op de rijkdom die verhalen ons geven. Iedereen kan zich aanmelden. Het is gratis.
15:18

Blotevoetenpad dicht voor publiek

Publiek is niet langer welkom bij het Blotevoetenpad in het Groningse Opeinde. Eigenaar Staatsbosbeheer heeft besloten om het pad vanaf deze woensdag af te sluiten omdat het te lastig is voor de gebruikers van het pad om anderhalve meter afstand te houden.
Het pad wordt vooral gebruikt door ouders met kinderen. Bij mooi weer is het een populaire attractie. Kinderen kunnen dan op blote voeten door de modder, het water en het gras lopen.
15:10

Berenloopshirts naar ziekenhuizen

15:05

'Strandtenten in het NOW'

Bij de kust langs was vandaag op veel plekken de tekst 'Strandtenten in het NOW' te lezen, gevormd door strandbedden en -meubels. Exploitanten vragen aandacht voor het gat dat in de NOW-regeling, de steun van de overheid voor het bedrijfsleven. Ook op Ameland en Schiermonnikoog was de tekst uit de lucht te lezen.
De regeling pakt niet goed uit voor deze groep en ze vragen nu om een aanpassing.
© Kevin Kiewiet
14:55

Geen Swaddekuier op 4 juli

De Swaddekuier, met start en finish in Buitenpost, op 4 juli gaat niet door vanwege het coronavirus. De organisatie heeft nog gekeken of de Swaddekuier in de herfst kon worden gehouden, maar dat concurreert met andere tochten in de buurt.
De Swaddekuier wordt gehouden op 3 juli.
© Omrop Fryslân
14:51

Gratis e-books bij Thuisbieb

Bibliotheken stellen 100 e-books beschikbaar via Thuisbieb. De e-books zijn in de app voor iedereen, leden en niet-leden van de bibliotheek.
14:43

En toen was het stil...

Drie Lemster raadsleden willen de Lemsters bemoedigen en doen dat met de film "En toen was het stil" die ze opgenomen hebben. Te zien is hoe de plek met coronamaatregelen de moed erin houdt. 'Lemmer is verstild, maar niet verslagen.'
14:20

4 juni wordt landelijke dag voor geslaagde schoolkinderen

Examenleerlingen van de middelbare school die geslaag zijn, kunnen dat op donderdag 4 juni vieren. Minister Slob heeft die datum bekendgemaakt als landelijk moment. Voor de leerlingen die nog onvoldoende staan, komt er een speciale toets om toch nog te kunnen slagen.
Schoolkinderen horen op zijn laatst 4 juni of ze geslaagd zijn. Op de slagen mogen ze één vijf op Nederlands, Engels en wiskunde hebben en mogen ze maximaal één vijf en één vier op de eindlijst hebben. Normaal moeten de leerlingen ook een 5,5 staan op alle vakken van het centraal eindexamen, maar die regel vervalt.
14:01

Landelijk 147 nieuwe sterfgevallen, 308 ziekenhuis opnames

Het aantal Nederlanders van wie vaststaat dat ze aan het coronavirus zijn overleden, is opgelopen tot 2.248. Het RIVM heeft de afgelopen dag 147 nieuwe meldingen van sterfgevallen gekregen van de GGD'en in het land.
Wanneer iemand overlijdt aan corona, wordt dat vaak pas één of meerdere dagen later doorgegeven. De cijfers liggen dus achter op de werkelijkheid. Mensen die aan het coronavirus overlijden zonder dat ze positief getest zijn, ontbreken in de statistieken.
Het RIVM heeft 308 meldingen over ziekenhuisopnames doorgekregen. Dinsdag waren dat er 292. Ook deze registratie is niet helemaal actueel.
13:41

Vlag uithangen voor Bevrijdingsdag

Op 15 april wordt met het Bevrijdingsfestival in Fryslân stilgestaan bij 75 jaar vrijheid. Dat kan nu echter niet doorgaan en daarom roept de organisatie van het festival iedereen op om op die datum de vlag uit te hangen.
Ook burgemeester Klaas Agricola van Dantumadiel deelt die boodschap. "75 jaar leven we in vrede en vrijheid,ook in Dantumadiel. Dat is een groot voorrecht. De vlag hijsen als teken van dankbaarheid voor vrede en vrijheid. Een beter gebaar kunnen we als samenleving niet maken. Daarom hoop ik dat er zoveel mogelijk gevolg wordt gegeven aan de oproep om de vlag te hijsen."
13:22

Zwemelfstedentocht Maarten van der Weijden 2020 gaat niet door

De Zwemelfstedentocht van Maarten van der Weijden gaat niet door. De zwemmer maakte het nieuws woensdagmiddag zelf bekend op zijn website. De zwemtocht waarmee geldt wordt ingezameld voor kankerpatiënten zou van 28 tot en met 31 augustus plaatsvinden, maar is nu definitief van de baan met het coronavirus.
13:09

Live vragenuurtje voor kinderen

Het RIVM organiseert woensdag een live vragenuurtje voor kinderen van 8 tot en met 14 jaar. Twee wetenschappers geven antwoord op de vragen van alle kinderen over het coronavirus. De kinderen kunnen hun vragen alvast stellen via het Facebook-evenement. Daar is om 14.00 ook de livestream te zien waar de vragen worden beantwoord.
13:05

Veilig werk uitvoeren? Oud timmerman en zanger Piter Wilkens weet hoe

Net als veel mensen, zit de Friese zanger Piter Wilkens nu ook werkloos thuis. Hij was in het verleden timmerman en kan wel wat tips geven over hoe je veilig werk kunt uitvoeren rondom huis, nu meer mensen zich melden met verwondingen bij de eerste hulp.
12:39

Politie bekeurt vier mensen die te dicht bij elkaar zitten

De politie heeft woensdagochtend vroeg vier mensen op de bon geslingerd omdat ze te dicht op elkaar zaten in een auto. De mannen van 17, 18 en twee van 21 jaar kregen een proces-verbaal voor de overtreding.
12:05

Burgemeester Ineke van Gent spreekt Schiermonnikoog toe

Schiermonnikoog zal niet failliet gaan. Dat zei burgemeester Ineke van Gent in een toespraak aan de inwoners."We hebben het moeilijk op moment, maar de Rijksoverheid treft maatregelen en we zijn er als gemeente ook druk mee bezig om te kijken naar de bijzondere positie van de Waddeneilanden", wijst Van Gent op de ekonomische afhankelijkheid fan het toerisme. "We zullen alles uit de kast halen om de ellende van de horeca te voorkomen."
De burgemeester heeft opnieuw opgeroepen om niet naar het eiland toe te komen. "Kom niet naar de eilanden, blijf thuis en houdt de maatregelen vol. Als het eiland je lief is, kom dan nu even niet. De medische voorzieningen van ons eiland moeten niet onnodig op de proef gesteld worden."
12:05

Afgelopen 24 uur geen nieuwe sterfgevallen, 25 positieve tests

De afgelopen 24 uur zijn er in Fryslân geen nieuwe sterfgevallen bijgekomen, Dat zegt Margreet de Graaf van GGD Fryslân. Het is voor het eerst in zes dagen dat er geen mensen overleden zijn aan de gevolgen van het coronavirus. Het aantal sterfgevallen staat nu op 25. Er zijn wel meer nieuwe positieve tests bijgekomen dan ooit in een etmaal: 25.
De Graaf: "We hebben opgeschaald van 30 tests per dag naar meer dan 100 per dag. Dat betekent dat de aantallen stijgen en dat we in de loop van de week ook meer aantallen verwachten."
Volgens het RIVM zijn mensen met milde klachten niet gelijk immuun. Maar wat betekent dat voor de verspreiding van het virus? "Als je een nieuw virus hebt, is het lastig om op korte termijn uitspraken te doen over hoe het virus zich gaat gedragen. Mild of niet mild, daarmee is niet gezegd dat je immuun bent. Sommige virussen muteren zich in een net iets andere vorm en dan kun je het weer krijgen. Hoe dit virus zich gaat gedragen weten we nog niet", legt De Graaf uit.
12:00

Corona-app maakt niet perse inbreuk op privacy

De overheid is bezig met een telefoonapplicatie om te zien wie in contact is geweest met iemand die het coronavirus heeft. Er zijn zorgen dat dit nog wel eens een inbreuk op de privacy kan zijn, maar er zijn mogelijkheden om dat te voorkomen.
"Het is mogelijk om het via bluetooth te doen", vertelt ICT-specialist van Omrop Fryslân Willem de Boer. "Er wordt in Singapore al mee gewerkt. Daar houden ze mensen waar je contact mee hebt gehad in een lijst op de telefoon bij. Op moment dat iemand meldt dat die ziek is geweest, wordt dat doorgegeven. Diegene die in de buurt zijn geweest krijgen dan een melding." Zo worden de gegevens alleen op de telefoon opgeslagen en dus niet in een grote database."
11:49

Fries Museum inspireert muzikanten met kunstwerken

Het Fries Museum heeft verschillende kunstwerken beschikbaar gesteld voor Rock the House. Dat is een muziekwedstrijd waarbij muzikanten uitgedaagd worden zich te laten inspireren door kunst.
De wedstrijd is een initiatief van ArtRocks. Zij dagen muzikanten uit om zich te laten inspireren door de collecties van verschillende musea, waaronder dus het Fries Museum. Zo kan het publiek in de coronacrisis toch nog wat van de kunst ondervinden.
De muziek die zij maken kunnen zij via social media delen met een hashtag. De winnaar krijgt een masterclass en een geldprijs van 250 euro, en voor elke deelname wordt een euro gedoneerd aan het Rode Kruis.
11:17

Coronapatiënt met milde klachten lijkt minder immuun te worden

Mensen die besmet zijn met het coronavirus en slechts milde klachten hebben, zijn misschien niet immuun als ze het virus daarna nog een keer tegenkomen. Dat blijkt uit eerste onderzoeken, meldt RIVM-expert Jaap van Dissel woensdag aan de Tweede Kamer.
Er lopen allerlei onderzoeken en tests naar de mate waarin mensen bestand worden tegen het virus als ze een keer besmet zijn geweest. Uit de eerste onderzoeken blijkt "dat we het idee hebben dat personen die slechts milde klachten hebben gehad, minder antistoffen opbouwen", zegt Van Dissel. Die antistoffen zorgen er juist voor dat iemand geen last krijgt van ziekte als diegene besmet raakt.
Het is dan maar de vraag of iemand die milde klachten heeft gehad wel genoeg antistoffen heeft om immuun en niet besmettelijk te zijn. Nu wordt onderzocht hoeveel antistoffen daarvoor nodig zijn, maar nieuwe antwoorden op onderzoeksvragen roepen ook alleen maar meer vragen op, stelt Van Dissel.
Als mensen wel immuun zijn, is het overigens nog maar de vraag voor hoelang. Immuniteit voor luchtweginfecties, houdt meestal "jaren" stand, terwijl we levenslang immuun zijn voor bijvoorbeeld mazelen.
11:04

`Supermarkten in Dantumadiel langer open op Goede Vrijdag

Winkels in de levensmiddelencector in Dantumadiel mogen op Goede Vrijdag langer open. Omdat de winkels in het Paasweekend gesloten zijn, hebben winkeliers gevraagd om een verruiming van de openingstijden. Dat betekent bijvoorbeeld dat supermarkten, bakkers, slachters en groenteboeren op vrijdag 10 april open zijn tot 21.00 uur. Zo wordt het aantal klanten beter verspreid en besmetting met het coronavirus beperkt.
10:41

40 procent van de werkenden gaat nog 'gewoon' naar het werk

De oproep van het kabinet om zoveel mogelijk thuis te werken, blijkt in de praktijk voor lang niet iedereen mogelijk. Zo zegt 40 procent van de werkenden elke dag 'gewoon' naar het werk te gaan. Dat blijkt uit een enquête van ING onder ruim 10.000 respondenten. De andere 60 procent werkt al enkele dagen in de week op locatie, thuis of helemaal niet. Bijvoorbeeld omdat hun bedrijf of branche tijdelijk stilgelegd wordt vanwege corona. Mensen die nu op pad gaan voor hun werk, hebben volgens het onderzoek meestal geen andere keus. Het gaat dan met name om mensen die in de zorg, bouw, industrie, detailhandel en logistiek werken.
Dat aantal wordt ook onderschreven door eerdere bevindingen van Google en verkeersdiensten, die dag zagen na woon-werkverkeer, en uit cijfers van het openbaar vervoer.
10:14

Cambuur-directeur Ard de Graaf: "Het is gewoon hele complexe materie"

De eredivisie en de eerste divisie worden deze zomer, als de omstandigheden dat toelaten, opgepakt en afgemaakt. De KNVB en de Eredivisie CV hebben dat de clubs in het betaalde voetbal in een videoconferentie laten weten. De intentie is om de competities half juni op te pakken. Sinds de eerste week van maart wordt er vanwege de uitbraak van het coronavirus, niet meer gevoetbald. Verschillende clubs, zoals Ajax, PSV en AZ, vroegen de KNVB vorige week al om een punt achter het seizoen te zetten. SC Heerenveen en SC Cambuur gaven aan het standpunt van de KNVB te volgen.

"Veel afhankelijkheden"

"Vorige week hing alles nog in de lucht en toen wilden we in ieder geval een plan hebben. Dat plan ligt er nu, weliswaar met heel veel afhankelijkheden", zegt Ard de Graaf, algemeen directeur van SC Cambuur. Waar alle clubs nog duidelijkheid over willen hebben, is wat het scenario is als er toch niet meer kan worden gespeeld. "Je wil wel plannen kunnen maken. Je wil weten op welk niveau je straks speelt. Wij gaan uit van eredivisie, maar willen dat wel bevestigd zien."
Op dit moment kan er niet getraind worden. De Graaf: "Volgens specialisten hebben we vijf weken nodig om op te kunnen trainen, voordat we weer een wedstrijd kunnen spelen." Dat betekent dat er half mei weer getraind moet worden. "Of dat kan, ligt opgesloten in het besluit dat op 21 april gaat vallen. Als de maatregelen langer worden doorgeschoven, schuiven de wedstrijden ook op."

Geen publiek

Als er wel wedstrijden gespeeld worden, zal dat waarschijnlijk zonder publiek zijn. "Dat is verschrikkelijk. Voetbal is een volkssport en Cambuur is een volksclub. Als dat de enige manier is om het af te maken, moeten we dat met z'n allen overwegen, maar dat is de minst gewenste situatie. Je doet het voor de mensen."
De Graaf: "Dus ja, er is een plan. Zijn we daar helemaal tevreden mee; nee. Begrijpen we dat: ja. Het is gewoon hele complexe materie."
REPO ·t live Ard fe Graaf fan Cambuur
08:39

Videodagboek: "Zwaai maar naar die mensen buiten, daar hebben jullie een orchidee van gekregen"

Een mooie dag voor de bewoners van zorgcentrum Herbergier in Harlingen. Ans Visser en haar collega's delen orchideeën uit die ze van de Rotary hebben gekregen. Een Herbergier is een kleinschalige woonvorm voor volwassenen met bijvoorbeeld dementie. In de komende periode maakt Visser videodagboeken van hoe deze bewoners door de coronatijd komen.
VLOG Ans Visser
08:20

"We weten niet hoe de wereld er tegen die tijd bij ligt"

De organisatie van de Admiraliteitsdagen in Dokkum is teleurgesteld dat de jubileumeditie van dit jaar niet door kan gaan. Het evenement, dat bijna elk jaar zo'n honderdduizend bezoekers trekt, zou pas over vijf maanden gehouden worden, maar de organisatie maakte dinsdag bekend dat de Admiraliteitsdagen naar september volgend jaar verplaatst worden.
"We zijn al sinds september vorig jaar bezig met organiseren. We gaan meer verplichtingen aan en er moet een moment komen dat er duidelijkheid is voor iedereen die daarbij betrokken is, met name bij dingen die je in moet huren. Dus die beslissing moet nu gemaakt worden", zegt Jan Michel van der Gang, voorzitter van de Admiraliteitsdagen.
06:45

Kamer praat over 'exit-strategie' en laatste update van RIVM

De Tweede Kamer debatteert woensdag opnieuw over de coronacrisis, met premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge. Naast de actuele stand van zaken zal het ook gaan over een mogelijke 'exit-strategie', nu er voorzichtige signalen zijn die laten zien dat het aantal ziekenhuisopnames omlaag gaat.
Voor het debat worden de kamerleden bijgepraat over de verspreiding van het virus door onder andere Jaap van Dissel van het RIVM.
Jaao van Dissel (RIVM) © ANP
De partijen zullen waarschijnlijk ook praten over de apps die het kabinet net wil inzetten om mogelijke besmettingen snel op te sporen. Minister De Jonge gaf dinsdag aan dat het kabinet de mogelijkheden daarvoor bekijkt.
Een van de apps zou mensen moeten waarschuwen, als zij in de buurt waren van een besmet zijn geweest, zodat ze daarna thuis kunnen blijven, om af te wachten of ze zelf niet ziek worden. Met de andere app kunnen mensen vanuit hun huis contact onderhouden met een arts. D66 en PvdA meldden al dat ze niet willen dat de privacy in het gedrang komt.
06:32

Europese ministers van buigen vreemd: gesprekken zitten muurvast, maar gaan wel verder

De Europese ministers van financiën praten nog altijd over de maatregelen om de coronacrisis te bestrijden. Een gemeenschappelijke videovergadering werd dinsdagavond afgebroken, omdat de verschillen te groot waren.
De hele nacht is er in kleinere kring overlegd, maar dat heeft vooralsnog niet tot een akkoord geleid. De NOS meldt op basis van ingewijden dat de verschillen nog steeds 'groot' zijn, en dat de kans op een compromis 'niet groot' is.
Wobke Hoekstra in gesprek met de andere ministers © ANP
Eerder werd duidelijk dat de gesprekken muurvast zitten, omdat vooral Nederland en Italië het niet eens kunnen worden. Nederland wil het noodfonds ESM niet zomaar inzetten.
Italië vindt dat er geen voorwaarden aan de leningen mogen zitten, terwijl minister Hoekstra garanties wil hebben, dat de landen die het geld krijgen daarna hun best doen om de begroting op orde te krijgen.
06:30

"Grootste ramp sinds Tweede Wereldoorlog"

Het coronavirus kan de grootste wereldwijde ramp sinds de Tweede Wereldoorlog worden. Het besmettelijke virus brengt overal ter wereld de meest kwetsbare mensen in gevaar. Daarvoor waarschuwt het Rode Kruis.
Een coronapatiënt in een helikopter © ANP
''Deze pandemie is een crisis van een schaal die we nog niet kennen. Iedereen overal ter wereld wordt op de een of andere manier geraakt door de crisis, persoonlijk en professioneel", zegt Robert Mardini, hoofd van het internationale Rode Kruis.
Volgens hem groeit de huidige coronacrisis snel uit tot de grootste ramp wereldwijd sinds de Tweede Wereldoorlog. Het is daarom belangrijk om zoveel mogelijk te voorkomen dat het virus zich verspreidt in conflictgebieden, sloppenwijken en andere plekken waar het moeilijk is om verspreiding van het virus tegen te gaan.
Wereldwijd is volgens de organisatie 758 miljoen euro nodig om de meest kwetsbaren te helpen en de verspreiding van het virus te voorkomen. Tot nu toe is er in Nederland een kleine zeven ton opgehaald op het vorige maand geopende rekeningnummer.
06:17

"Stop met gijzeling van overige zorg"

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding vindt dat ziekenhuizen en huisartsen de overige zorg zo snel mogelijk moeten hervatten. Dat zei hij in Nieuwsuur. "Dit is het nieuwe normaal. De covid-epidemie is nog lang niet over."
Volgens Kuipers heeft corona de overige zorg "gegijzeld". "Huisartsenpraktijken hebben veel aandacht voor covid-19, waardoor reguliere patiëntenzorg minder goed mogelijk is. Hetzelfde geldt in ziekenhuizen, bijvoorbeeld bij spreekuren."