Noardeast-Fryslân zet extra politie op het water in tegen drukte

De gemeente Noardeast-Fryslan zet komend weekend extra mensen in om te handhaven op het water. Ze willen daarmee voorkomen dat er te veel mensen bij elkaar komen. "Afgelopen weekend gingen er opvallend veel mensen met bootjes het water op", zegt burgemeester Johannes Kramer. "Daarom willen we volgend paasweekend er extra voor zorgen om alles in goede banen te leiden."
Afgelopen weekend werd het te druk bij de pier in Holwerd © De Vries Media
Johannes Kramer
Er wordt extra opgelet bij plaatsen zoals de pier van Holwerd, de omgeving van het Lauwersmeer en de dijk langs de kust. Dat waren de plekken waar het afgelopen weekend vrij druk was. "Op een gegeven moment waren er net iets te veel mensen, waardoor anderhalve meter afstand houden niet meer goed lukte. Daarom hebben we de pier van Holwerd tijdelijk gesloten. Mensen begrepen dat wel, maar toen gingen sommigen naar de dijk bij Paesens. Dus dan wordt het daar weer drukker."

Mooi weer, lange dagen

Daarom worden komend weekend dus extra mensen ingezet. "Mooi weer, lange dagen. Dan zitten er wat jongeren op een bootje met wat bier. Voordat je het weet, zit er 20 tot 30 man bij elkaar. Dat moeten we niet willen."
Direct bekeuren gaat de politie niet doen, zegt Kramer. "We zijn er blij mee dat verreweg de meeste mensen afstand houden. Een klein deel niet, maar als je het gesprek aangaat, dan snappen zij het ook wel. Dus bekeuren we pas op het laatste moment. Een goed gesprek werkt meestal heel goed."