Minder aanmeldingen bij GGZ Friesland, organisatie zoekt nieuwe contactmogelijkheden

De GGZ in Fryslân krijgt in deze periode met het coronavirus minder aanmeldingen dan anders. Volgens GGZ-bestuurder Ton Dhondt komt dat mogelijk doordat mensen nu minder snel durven. "De huisartsen zijn nu bezig met heel andere dingen en mensen hebben schroom om naar de huisarts te gaan voor een verwijzing naar de GGZ."
GGZ Friesland © Omrop Fryslân, Sian Wierda
Het betekent niet dat mensen daadwerkelijk minder behoefte hebben aan geestelijke gezondheidszorg. "De GGD ziet dat er achter de voordeur wat onrust ontstaat", vertelt Dhondt. "We zijn in overleg met de GGD wat onze bijdrage kan zijn, dus of we dat wat terug kunnen brengen en mensen kunnen ondersteunen."

Andere manier van bereikbaarheid

Dan is het zorgelijk dat mensen in deze tijd minder snel naar de huisarts gaan voor een verwijzing. "Daarom denken we na of we op een andere manier bereikbaar kunnen zijn als mensen vragen hebben. We willen daarvoor mogelijk een dienst in de lucht zetten, zodat het mogelijk is om met ons te whatsappen of te bellen. Je kunt op allerlei manieren iets bedenken."
Bij de GGZ werken ze in deze periode ook meer thuis, voor zover dat kan. Dhondt: "Als het echt nodig is, dan zien we onze patiënten nog steeds face-to-face. Maar als het kan, dan doen we het op een andere manier: telefonisch, beeldbellen of via eHealth-mogelijkheden, Dus we proberen mensen te zien als het nodig is, maar als het even kan, dan doen we het op afstand." Zo doen ze ook nog steeds nieuwe intakes. "Alles op een andere manier dan we gewend waren, maar het lijkt wel te werken."
Ton Dhondt van GGZ Friesland
Op initiatief van de GGZ Friesland heeft zanger Syb van der Ploeg ook een nummer geschreven om zorgmedewerkers en patiënten in onze provincie te steunen. "We hebben al een poosje contact met Syb van der Ploeg", vertelt Dhondt. "We hebben hem gevraagd hoe we de mensen in de zorg, dus niet alleen de GGZ Fryslân, een hart onder de riem kunnen steken. Syb heeft een nummer gemaakt dat echt gaat over de mensen in de zorg. Dat heeft hij heel mooi gedaan."

Goede samenwerking in Friese zorg

Het wijst volgens Dhondt op een goede afstemming tussen de Friese zorgorganisaties. "We zijn er heel blij mee en heel trots op. We doen dit samen met tien à vijftien andere zorgpartijen in Fryslân: verpleeghuissector, ziekenhuizen, de ambulancedienst. Het is echt een gezamenlijk initiatief. Met de onderlinge betrokkenheid en samenwerking zit het hier wel goed."
De première van het nummer Altijd dichtbij was bij Omrop Fryslân. Daarna kwam het ook op YouTube: