Buma: niet direct boetes uitschrijven bij overtreden coronamaatregelen

In anderhalve week zijn er meer dan honderd meldingen gedaan bij het Meldpunt Overlast van de gemeente Leeuwarden. Mensen kunnen daar aangeven als anderen zich niet aan de coronamaatregelen houden. "Het is fijn om de meldingen te krijgen", zegt burgemeester Sybrand Buma. "Want dan kan Stadstoezicht gericht naar die plekken toe."
De Prinsetún yn Ljouwert © Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Buma heeft het meldpunt op 27 maart speciaal geopend voor meldingen die te maken hebben met het coronavirus. "We wisten van tevoren natuurlijk niet zeker of mensen er echt gebruik van zouden maken. Maar het werkt dus wel." De meldingen die binnenkomen, verrassen Buma niet. "De overlast die mensen melden herkennen we wel. Vooral groepen jongeren, op skatebanen, in beweegtuinen, voetbalkooien. We weten dat dat risicoplekken zijn."

Niet alles is een overtreding

Maar er komen ook meldingen binnen over café's op kapperszaken. Die mogen niet open zijn, maar dat ook niet altijd zo. "Men is dan bijvoorbeeld aan het verbouwen, want dat doen nu veel ondernemers. Dus dan zijn er wel mensen aanwezig, maar het is dan geen overtreding."
En waar wel een overtreding wordt vastgesteld, schrijft de handhaving niet direct een boete uit. "In principe worden de overtreders aangesproken. Tot nu toe werkt dat voldoende. Als het te veel wordt en mensen de regels aan hun laars lappen, dan moeten we harder optreden."
Eigenlijk wil je zoveel mogelijk openhouden, want je moet érgens naartoe.
Buma ziet het niet zitten om bijvoorbeeld parken te sluiten
Buma is ook de voorzitter van de Veiligheidsregio Fryslân. Met de voorzitters van alle andere regio's heeft hij maandag bepaald dat komend weekend bepaalde straten kunnen worden afgesloten. Ook parken kunnen worden gesloten, maar dat is niet een maatregel waar Buma graag naar grijpt. "Eigenlijk wil je zoveel mogelijk openhouden, want je moet érgens naartoe. Terreinen afsluiten kan, maar dan zo klein en zo gericht mogelijk. Parken zou ik toch zolang mogelijk open willen houden, want juist daar kunnen mensen een beetje verspreid lopen."
Voor komend weekend wordt hier en daar meer drukte verwacht dan normaal, omdat dat het Pasen is. "We moeten gewoon kijken hoe het gaat. En als het ergens te druk wordt, dan kunnen we die plek op dát moment afsluiten."

Het gaat hier goed

Over het algemeen vindt Buma dat het hier in Fryslân goed gaat. "De Friezen hebben zich heel goed aan de regels gehouden, dat is ook de reden waarom er niet opgetreden hoefde te worden. Als dat nou komend weekend weer zo is, dan is er niets aan de hand." Mogelijk wordt het komend weekend regenachtig, zegt Buma, dus dat kan ook drukte voorkomen.
Sybrand Buma over het meldpunt en over komend weekend