Leeuwarder festivals houden hoop voor de zomer

Ook al wordt er op dit moment even geen kaart verkocht vanwege de coronacrisis, toch gaan festivals als Welcome to the Village en Psy Fi er gewoon vanuit dat hun festivals door kunnen gaan deze zomer. Mojo, de grootste concertorganisatie van ons land, heeft grote zorgen over de festivals in de zomer. De organisatie vreest dat de kans groot is dat ook na 1 juni grote evenementen niet door kunnen gaan.
Ljouwerter Festivals yn wachtstân
In Fryslân blijven de festivalorganisatoren echter hoopvol. "Iedereen is op dit moment zo geïsoleerd. En je merkt nu aan alle kanten dat iedereen graag samen wil komen. Ik zie het al helemaal voor me dat iedereen tijdens het festival samenkomt op een mooie zomerse dag bij de Groene Ster", blikt Ruben Bosch, directeur van festival Welcome to the Village, alvast vooruit. Bovendien verwacht hij dat veel mensen niet ver weg op vakantie zullen gaan, wat weer extra kansen biedt voor het festival dat midden in de zomervakantie plaatsvindt.
Ruben Bosch van Welcome to the Village
Ook Psy Fi houdt rekening met dit positieve scenario. De organisatie gaat gewoon door met de voorbereidingen, al wordt er wel rekening gehouden met andere scenario's. Wiebe Kootstra van Psy Fi laat weken: "Het kan zijn dat mensen voorzichtig blijven en dat we een kleine variant van het festival organiseren. Of dat de overheid zegt dat het niet kan. Of dat we het zelf niet verantwoord vinden om zo veel mensen uit zo veel verschillende landen bij elkaar te brengen."
Wiebe Kootstra van Psy Fi
Het blijft koffiedik kijken. Bosch hoopt in de week van 21 april meer duidelijkheid te krijgen, wanneer de overheid weer met nieuwe informatie komt over de maatregelen. Er zijn op dit moment nog geen acts of artiesten afgezegd. Wel wordt het op andere vlakken spannend voor Psy Fi. "Ons decor voor de mainstage wordt gemaakt in Zuid-Afrika en daar is een totale lock down. Het is de vraag hoe dat komt."