IJsfabriek De Jong's IJs ziet winst wegsmelten: "Maar we kunnen wel een tik hebben"

Volop zon, zomerse temperaturen en bijna geen wind. Normaal gesproken zou het afgelopen weekend de perfecte start zijn voor het nieuwe seizoen voor ijsfabriek De Jong's IJs fan Romke de Jong. Festivals, bruiloften en op het strand: de ijscokarren van De Jong zijn overal te vinden. Maar vanwege de coronamaatregels staan de karren op dit moment nog achter slot en grendel. Dit zou een catastrofe voor het bedrijf kunnen zijn, maar gelukkig hebben ze nog een tweede tak.
IJsfabriek de Jong ziet winst wegsmelten
Bij De Jong's IJs in Gorredijk maken ze ijs voor supermarkten in heel Europa. En met de verkoop hiervan gaat het heel erg goed. De Jong heeft met veel klanten contact gehad en hen gevraagd om de levering van het ijs naar voren te halen, dat is goed gelukt. Ze zitten tot half juli volgeboekt. Op de productie-afdeling werken ze zes dagen per week in twee ploegen van vier of vijf man.
In de fabriek kan goed volgens de coronamaatregelen gewerkt worden. Ze werken er zelfs 3,5 meter uit elkaar.
IJsfabriek De Jong's IJs © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
De toename in productie maakt het financiële verlies van de festivals echter niet helemaal goed. De marges op het ijs dat verkocht wordt aan supermarkten is veel leger dan op het ijs dat door ijscokarren verkocht wordt. Toch is De Jong een tevreden man, hij kan zijn werknemers aan het werk houden en ze zullen dit jaar wel overleven. "We bestaan al meer dan 70 jaar, dus we kunnen wel een tik hebben", seit De Jong.

Eventmanagers pakken in

Wel moeten mensen soms ander werk doen dan wat ze anders doen. Zo moeten eventmanagers nu ook inpakken. Maar iedereen zet de schouders eronder. Solidariteit is de basis in het bedrijf. En dat geldt niet alleen voor de eigen werknemer. Ook chauffeurs die overal vandaan naar de fabriek komen, hebben een speciale eigen ruimte gekregen, waar ze naar de wc kunnen of een kopje koffie kunnen pakken.
Romke de Jong fan it iisfabryk