Wethouder Offinga doet oproep aan grote verhuurders: "Steun kleine ondernemers"

'Het blijft angstvallig stil bij de vastgoedeigenaren die met het schrappen van huren heel veel kunnen betekenen.' Dit bericht twitterde wethouder Maarten Offinga van Súdwest-Fryslân zondag. Hij vindt dat de detailhandel in deze coronacrisis vrijgesteld moet worden van het betalen van de huur. "De overheid doet veel en steunt ondernemers met steunpakketten. Dat doen wij ook als gemeente. Maar het blijft opmerkelijk stil bij 'vastgoedeigenaren'."
© ANP Foto
"Kleine bedrijven moeten elke maand de huur betalen, maar hebben geen euro aan inkomsten. Dan ligt dat heel zwaar", merkt de wethouder uit de gesprekken met ondernemers in de gemeente. "Het zou een fantastisch signaal zijn als verhuurders bijvoorbeeld een half jaar geen huur zouden vragen. Dat zou de detailhandel en de horeca geweldig steunen."
Meer dan een oproep kan Offinga echter niet doen. "Iedereen zet de schouders eronder, dat mogen wij ook vragen van vastgoedeigenaren. Dit soort grote bedrijven hebben vaak genoeg vlees op de botten, dus dat kan wel wat hebben", denkt Offinga. "Alle steun is erg belangrijk voor de detailhandel en andere bedrijven."
Wethouder Maarten Offinga