BFVW: "Onze nazorgers gaan gewoon het land in"

Als er één partij is die geen last heeft van de coronacrisis, dan is het de natuur wel. Sterker nog: de natuur gaat gewoon z'n gangetje. En dat geldt ook voor de weidevogels, die op dit moment druk bezig zijn met het uitbroeden van hun eieren. Maar hoe moet het met de nazorgers? Kunnen die in deze coronatijd wel op pad? "Dat moet gewoon doorgaan", zegt Frans Kloosterman, voorzitter van de Bond voor Friese Vogelwachten.
BFVW neisoarch yn coronatiid
De Bond voor Friese Vogelwachten heeft zo'n 3000 nazorgers, die ook met de coronacrisis gewoon het weiland in gaan. Kloosterman: "Sommige mensen gaan alleen, andere in tweetallen. Die lopen nu iets verder uit elkaar. Maar het gaat wel gewoon door. Ze hebben via de telefoon contact met de boer om te overleggen wanneer ze het weiland in kunnen."
Corona of geen corona: de nazorg gaat dus gewoon door. "Dat moet ook wel", vindt Kloosterman. "We houden al jaren de weidevogelstand bij op basis van de cijfers van onze nazorgers. Die cijfers worden doorgegeven aan zowel de boer als de provincie. Op basis daarvan kunnen we zien hoe het met de vogelsoorten gaat." En dat is niet altijd positief, weet ook Kloosterman.
© Omrop Fryslân, Johanna Brinkman
"Met de grutto en de kievit gaat het erg slecht. We hebben behoefte aan nattigheid en biodiversiteit in bloemen en kruiden. We hebben ontdekt dat veel kuikens te weinig eten kregen. Dat heeft te maken met de droogte van de grond. Als de boer een stuk grond omploegt dan zit het eten steeds dieper. Vogels kunnen er niet meer bij."
Om er voor te zorgen dat er meer diversiteit aan bloemen en kruiden in het weiland komt, houdt de Bond voor Friese Vogelwachten ook dit jaar weer een campagne, waarbij ze gratis een kruidenrijk zadenmengsel uitdelen.
Frans Kloosterman van de BFVW
Een tweede optie om de weidevogelstand te verbeteren is door het land natter te maken en het waterpeil te verhogen. Dat wordt bijvoorbeeld gedaan in Het Heidenschip, waar plasdrasgebieden worden aangelegd. "De vogels zijn hier erg graag", weet Kloosterman. "Dit is een geweldige broedkamer. Er zijn veel meer wormen en insecten. De kuikens die hier opgroeien zijn veel sterker. Elke boer moet een plasdrasgebied hebben, vind ik."
Om dat te realiseren zijn er subsidies om het benodigde materiaal aan te schaffen. Ook geeft de BFVW advies op maat, weet Kloosterman. "We denken allemaal: we hebben immers net een heel natte periode gehad, maar het land is nog erg droog. De nood voor vogels is op dit moment erg hoog."
Ook met andere campagnes wil de BFVW er voor zorgen dat jonge kuikens veilig opgroeien, zoals de campagne 'Kuikens in het land, poes in de mand'.
© Vogelbescherming Nederland
Johanna Brinkman gaat het weiland in