Grootschalig testen voor zorgmedewerkers buiten ziekenhuizen van start

De GGD Fryslân en de 24 andere GGD'en in Nederland starten maandag met het grootschalig testen van zorgmedewerkers buiten de ziekenhuizen. Ze kunnen worden getest wanneer ze werken met patiënten en coronaverschijnselen hebben. De GGD'en hebben daarvoor testfaciliteiten ingericht, onder andere in Leeuwarden op het terrein van Izore.
Grutskalich testen fan soarchmeiwurkers bûten sikehûzen set útein
Mensen die zich kunnen laten testen zijn bijvoorbeeld verloskundigen, huisartsen en mensen die in de thuiszorg, jeugdzorg, geestelijke gezondheidszorg, gehandicapten- en ouderenzorg werken. Zij kunnen worden getest wanneer ze 24 uur lang klachten hebben die kunnen wijzen op het coronavirus. Ze kunnen een verwijzing krijgen via de bedrijfsarts..
De GGD-directeur Margreet de Graaf zegt dat het in Leeuwarden in de tent bij Izore gaat om 100 tot 130 tests per dag. Dat kan uitgebreid worden naar maximaal 150 per
Wij testen of zorgmedewerkers op dit moment ziek zijn. Bepalen of iemand het coronavirus heeft gehad, kunnen we nog niet
Everhard Hofstra, GGD-dokter
In een grote tent zijn drie zogenoemde teststraten ingericht. Er is een aparte ingang en aparte uitgang. "Zo voorkomen we dat mensen elkaar kruisen en zo minimaliseren we dus het besmettingsgevaar", zegt Everhard Hofstra. Hij is GGD-dokter.
"Mensen krijgen in een van de straten een test, waarbij een wattenstaafje in de neus of mond gaat. Het materiaal gaat meteen naar een laboratorium."

Uitslag na 24 uur

Het resultaat is over het algemeen volgens Hofstra na zo'n 24 uur duidelijk. "Er zal ongetwijfeld een groter aantal positieve tests komen. Wij testen of zorgmedewerkers op dit moment ziek zijn. Bepalen of iemand het coronavirus heeft gehad, kunnen we nog niet."
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Tot nog toe werden wel artsen en verpleegkundigen in ziekenhuizen met klachten en patiënten getest op het virus. Niet al het zorgpersoneel kon getest worden, omdat er niet genoeg capaciteit voor was. Daar kwam kritiek op, onder andere uit de zorgsector en de Tweede Kamer.

17.500 testen per dag

Minister Hugo de Jonge zei afgelopen week dat het aantal testen uitgebreid wordt van 4000 naar ruim 17.500 testen per dag. Later moeten dat er nog meer worden: 29.000 testen per dag. Het ministerie meldde zondag dat er nu extra testcapaciteit is, maar niet exact hoeveel.
Verslaggever Hayo Bootsma kijkt bij de nieuwe testlocatie