Raadsel op Terschelling: hoe is het virus hier gekomen?

De Friese Waddeneilanden waren nog heel lang 'schoon' op de Nederlandse coronakaart. Tot dit weekend, want toen werd de eerste besmetting op Terschelling vastgesteld. Het gaat om een bewoner van woonzorgcentrum De Stilen. Dat gebouw was al een poosje dicht voor bezoek, dus dan rijst de vraag: hoe is het virus daar gekomen?
Stilen Skylge
Teamleider Arieke Sieben van De Stilen weet het niet. "Toen op 19 maart werd aangekondigd dat alle verpleeghuizen op slot moesten, hebben wij dat met De Stilen direct opgevolgd", vertelt ze. "In de weken daarvoor deden we al geen activiteiten meer, dus niet meer samen koffie drinken. Bewoners zaten zoveel mogelijk alleen op hun kamer."

Raadsel

Er kwamen dus geen nieuwe mensen naar De Stilen. "Sinds 19 maart komt hier helemaal niemand meer, behalve wij die hier werken", zegt Sieben. "Het enige wat hier van buiten nog wel naar binnen kan komen, is wanneer iemand overlijdt. Dan mag één iemand afscheid nemen en komt er een uitvaartondernemer binnen. Verder helemaal niemand."
Wie het virus naar binnen heeft gebracht, blijft dus een raadsel. De bewoner die nu besmet is, zat op een afdeling van kleinschalig wonen. Dat zijn twee kamers met een gang ertussen. In de andere woning worden de maatregelen nu aangescherpt. "Die gaan per direct in strikte isolatie", zegt Sieben. "Er komt alleen nog personeel, die werken beschermd met mondkapjes en een pak."
In ons achterhoofd hielden we er wel rekening mee, maar toch schrik je heel erg.
Arieke Sieben
Hoewel de eilanden nog lang coronavrij waren, was wel alles erop voorbereid. "Gelukkig hebben we de draaiboeken klaarliggen. We hadden een bewoner met milde klachten. Die is toch getest, omdat coronapatiënten soms ook milde klachten hebben die niet thuis te brengen zijn. We hoopten op loos alarm, maar in ons achterhoofd hielden we er wel rekening mee. Toch schrik je heel erg, als het bericht komt."

Grillig

Het gaat naar omstandigheden goed met de patiënt, maar Sieben durft nog niet te juichen. "De bewoner heeft milde klachten, maar het beeld van corona is heel grillig. Het kan zomaar veranderen, dus we kunnen ook niet zeggen hoe het zich verder gaat ontwikkelen."
Teamleider Arieke Sieben van De Stilen