Gedwongen verhuizing voor patiënten verpleeghuis Anna Schotanus in Heerenveen

Dertien bewoners van de afdeling Blommenfjild in verpleegtehuis Anna Schotanus in Heerenveen moeten plaatsmaken voor de opvangen van ouderen die besmet zijn met het coronavirus. Het gaat om mensen die daar palliatieve zorg krijgen. Sommige familieleden zijn verbaast. Ze vinden het vreemd dat net deze groep, die in de laatste fase van hun leven zitten, nu moeten verhuizen.
Âldereinsoarch © Shutterstock.com
De moeder van Lilian Braaksma is een van de mensen die op de afdeling ligt. Ze kijk erg op tegen de aanstaande verhuizing. Lilian Braaksma. "Voor haar en de medebewoners is dit een groot drama. Ze leven al in angst en zijn al afgesloten van contact. Dan krijg je te horen dat je binnen zes dagen moet verhuizen."
Familieleden en mantelzorgers mogen niet helpen. De bewoners mogen op de dag van de verhuizing ook niet naar anderen toe. "Dan worden al je spullen waar je zo vertrouwd mee bent door verhuizers en verzorgers ingepakt en weggehaald. Dat doet pijn."

Ingrijpend en vervelend

Matthijs Bergsma van zorggroep Alliade, waar het tehuis onder valt, begrijpt de frustratie: "Ik begrijp heel goed dat dit pijn doet. De keuze die we maken is heel vervelend en ingrijpend. Maar we kunnen niet anders. Hier gaat het grote belang, de opvang van mensen met corona, voor het individuele belang."
Daar komt bij dat de Rijksoverheid wil dat er op verschillende plekken in het land afdelingen ingericht worden voor de opvang van mensen met corona: "Wij zijn genoodzaakt capaciteit klaar te hebben voor de komst van deze groep", sa seit Bergsma.

Oude bomen niet verplaatsen

Lilian Braaksma denkt daar anders over. "Er staan hotels leeg. Waarom breng je de patiënten daar niet onder? Daar is genoeg ruimte. De overheid wil de kwetsbare ouderen tegen corona beschermen en dan jaag je ze zelf de dood in door ze gedwongen over te plaatsen. Oude bomen moet je niet verplaatsen, zeggen ze wel eens. Dat geldt zeker voor deze groep."
Zorggroep Alliade was al van plan de afdeling te sluiten. "Er stond voor later dit jaar al een verhuizing gepland. De afdeling Blommenfjild wordt gesloten. Dat hebben we nu naar voren gehaald. Begrijp wel dat we nu in een ongelooflijk zware crisis zitten. Dat vergt ontzettend veel van iedereen. Keuzes die we maken doen pijn."