Coronamaatregelen in de gevangenis: minder sport en extra beltegoed

In de gevangenissen is het ook te merken dat er een coronacrisis is. Een gedetineerde en drie tbs'ers in de Nederlandse gevangenissen hebben het virus opgelopen. In de gevangenis gelden naast de algemene adviezen van het RIVM - handen wassen, afstand houden en in de elleboog niesen en hoesten -, ook nog andere maatregelen. Zo mogen gevangenen geen bezoek krijgen, maar er zijn meer aanpassingen.
© ANP
Een van die maatregelen is dat gevangenen iPad krijgen zodat ze kunnen skypen en ze krijgen extra beltegoed om in contact met het thuisfront te kunnen blijven. Van begin af aan hebben de gevangenissen maatregelen genomen tegen verspreiding van het virus. Er zijn nu geen extra maatregelen nodig, zegt plaatsvervangend vestigingsdirecteur Harry Lefferts van de PI Leeuwarden, ook wel bekend als De Marwei.

Aparte groepjes

De sfeer is rustig volgens Lefferts, maar het zijn niet de omstandigheden waar je om zou vragen. De gevangenen worden in kleine, aparte groepjes gehouden zodat de kans op verspreiding van het virus kleiner is. Er zijn minder activiteiten en het avondprogramma is komen te vervallen.

Overleg met de gedetineerdencommissie

Om alles in goede banen te leiden heeft de directe alle dagen contact met de gedetineerdencommissie. De sport gaat voor een deel wel door, al is het minder dan het was. De gevangenen gaan bovendien in kleinere groepjes naar buiten om te luchten. Als gedetineerden toch ziek worden, moeten ze apart blijven en als het ernstig wordt, worden ze naar het ziekenhuis overgebracht.
Plaatsvervangend vestigingsdirecteur Harry Lefferts van de gevangenis in Leeuwarden