Geen extra maatregelen op Waddeneilanden: "Pas verboden instellen als dat nodig is"

Er komen geen extra maatregelen om toeristen van de Waddeneilanden weg te houden. Dat zegt voorzitter Buma van de Veiligheidsregio Fryslân. Er zijn bijna geen boekingen en extra eisen zijn niet noodzakelijk, omdat mensen zich goed aan het advies van het RIVM houden.
"Het beeld is dat er nu eigenlijk alleen maar annuleringen zijn en geen boekingen. Dus wat we willen bereiken, dat bereiken we ook", zegt Buma. "Je moet pas extra verboden instellen als dat nodig is. Dus we blijven dat monitoren. Op dit moment is de situatie in heel Fryslân, ook op de eilanden, goed te beheersen."
Sybrand Buma over de maatregelen
Presentator en journalist Jort Kelder is blij dat de Waddeneilanden vooralsnog niet op slot gaan. Kelder woont momenteel in zijn tweede huis op Terschelling. "Ik ben eigenlijk al weken lang op Terschelling. Ik zit alleen in mijn huis in de duinen. Ik geniet daarvan. Ik ben aan het werk en doe van alles. En ik zie niemand", zegt Kelder.
Voor zijn werk gaat de presentator nog wel één keer per week naar Amsterdam. "Ik pendel één keer per week naar Amsterdam, omdat ik voor Radio1 een programma maak en dat moet ik live doen daar. Eigenlijk woon ik op Terschelling en doe ik één klusje in Amsterdam iedere week. Ik kan hooguit mijn eigen katten aansteken, verder zie ik niemand", zegt de presentator.

Geen toerist

Kelder zou het dan ook niet terecht vinden als hij niet meer welkom is op het eiland. "Ik ben geen toerist. Ik betaal meer belasting voor mijn huis dan de Terschellingers, ongeveer 50 procent. Ik vind dat ik daarom hier ook zeker mijn rechten heb. Dit is gewoon mijn huis, ook al ben ik hier niet 365 dagen per jaar", zegt hij.
Als het aan Kelder ligt moet er dus geen lockdown komen. "Sowieso vind ik dat Nederland een beetje moet blijven nadenken in plaats van de hysterische stuip waar politici, bestuurders en eerlijk gezegd ook medici nu in schieten. Alles moet nu verboden worden en alles moet op slot", aldus Kelder.
Jort Kelder over zijn verblijf of Terschelling
Burgemeester Leo Pieter Stoel van Ameland wil nog wel onderstrepen dat hoewel er geen verbod is, het niet de bedoeling is dat mensen naar Ameland komen. "Gasten kunnen het coronavirus meenemen naar het eiland en dat er onnodig beroep moet worden gedaan op de medische voorzieningen op het eiland. Daarom ben ik wel blij met het advies van de regering en de veiligheidsregio: ga niet op reis als het niet nodig is", zegt Stoel.
De burgemeester begrijpt dat dit economische schade met zich meebrengt, maar dat is voor later. "Het is heel erg rustig en dat is een enorme tegenvaller voor ondernemers op het eiland, maar economische schade is makkelijker te repareren dan gezondheidsschade", aldus Stoel.
Burgemeester Leo Pieter Stoel van Ameland