SC Heerenveen-directeur Roozemond: "Ik acht de kans op uitspelen erg klein"

Sportclub Heerenveen-directeur Cees Roozemond denkt dat de kans klein is dat het voetbalseizoen nog wordt uitgespeeld. "Dat is mijn persoonlijke mening", zo zegt Roozemond. Hij gaat mee in het standpunt van de KNVB om te proberen de competitie uit te spelen, al zal dat heel moeilijk worden. "Je moet het proberen en daar sta ik achter. Als het straks hartje zomer is en we kunnen gezondheid-technisch gezien voetballen, dan moet je het ook niet laten."
Ynternetrepo Corona Sportklup Hearrenfean gefolgen
Het zijn eigenlijk twee boodschappen die Roozemond over wil brengen. Nee, hij denkt dat het seizoen niet uitgespeeld wordt. Maar als het kan, dan moet je het wel proberen. "Eén ding is het belangrijkste: de gezondheid. Dus laat duidelijk zijn, dat moet voorrang hebben. Dus welke optie we ook nemen, we moeten afwachten wat we vanaf 28 april weer horen. Maar als je mijn persoonlijke mening vraagt, acht ik die kans klein. We zitten in een dramatische situatie, dan moet je je serieus afvragen of het kan."
Maar Roozemond kijkt ook naar de praktische kant. "Als het kan, ik acht de kans klein, maar als het kan, dan moet je wel kijken naar die optie. Ik sta achter deze optie van de KNVB. Maar enkel en alleen maar als de gezondheid niet in het geding is. Die moet honderd procent gegarandeerd zijn. Ook niet 99 procent, maar honderd. Iedereen is zich er van bewust dat de kans heel klein is, maar wat als we straks lekker op het strand liggen en overal voetballen, dan zegt iedereen waarom voetballen we niet?"

Ajax-directeur Overmars kritisch

De directeur van Ajax, Marc Overmars, reageerde gister fel op het besluit van de KNVB om te proberen door te gaan. Tegenover De Telegraaf zei Overmars onder andere: "De competitie is dood." Hij denkt dat veel spelers bang zijn om weer te voetballen, maar dat het niet verantwoord is om straks weer te voetballen.
Roozemond: "We waren heel hard onderweg om telkens als één stem te spreken. Daar hadden we ook duidelijke afspraken over gemaakt. Marc spreekt uit zijn hart, ik snap wat ie zegt, dat zijn de emoties. Maar het roepen is één. Ik kan me voorstellen dat Ajax denkt: we staan bovenaan, we worden misschien wel kampioen. Hoewel je ook kunt zeggen, het onderling resultaat met AZ is in het voordeel van AZ en ze hebben even veel punten, misschien wordt AZ wel kampioen. Misschien hebben ze er wel een belang bij dat ze Ziyech zo snel mogelijk naar Londen willen brengen. Ik weet het niet. Daar zouden het nu juist even niet over hebben. We kiezen bewust voor de strategie om als Eredivisie met één stem te spreken."

Geen financiële maatregelen

Veel clubs komen door de coronacrisis in de financiële problemen, dat is bij de Friese eredivisionist echter nog niet het geval. "Op dit moment nemen we geen maatregelen. Niet meer dan normaal. Er worden ons belastingtechnisch wel wat mogelijkheden aangereikt. We zijn in de gelukkige situatie dat onze liquiditeit hoog is." Dat betekent dat Heerenveen bijvoorbeeld geen mensen hoeft te ontslaan of minder salaris hoeft uit te betalen. "Wij zijn financieel gezond. Dit baart mij nu geen zorgen. We hebben een operationeel tekort, daar moeten we mee aan de slag, maar we hebben de laatste maanden hard gewerk aan onze liqiduiteit en daar hebben we nu baat bij. Het moet uiteraard allemaal niet te lang duren, maar momenteel maak ik me geen zorgen."

Supportersverenigingen

Bart-Jan Kuiper van supportersvereniging NieuwNoord denkt dat het beter is om te stoppen. "Gevoelsmatig zeg ik stoppen. Maar aan de andere kant: als het straks wel kan en de club heeft het geld hard nodig, wie zijn wij dan om te zeggen dat we de competitie moeten beëindigen?" Ook Tiemen Korvemaker fan Feanfan, de andere supportersvereniging van Heerenveen, denkt er zo over. "Zo lang de gezondheid niet gegarandeerd kan worden, wordt er wat mij betreft niet gevoetbald. Volgens mij is het niet wenselijk om te voetballen. Het valt mij, in mijn eigen omgeving, op dat er helemaal niet zoveel over wordt gepraat. Dat het niet zo leeft. Misschien is het dan ook maar beter de competitie zo te beëindigen."

Voetballen zonder publiek

Naast het scenario dat de competitie niet wordt uitgespeeld, is er ook nog de optie om te voetballen zonder publiek. Kuiper: "Het voetbal is natuurlijk ervoor gemaakt om voor publiek te spelen. In die zin zou ik zeggen voetbal dan maar helemaal niet. Maar goed, als de clubs omvallen en ze kunnen gered worden door toch te spelen en televisie-gelden te innen, dan moet je het wel weer overwegen. Maar spelen zonder publiek heeft zeker niet mijn voorkeur." Wel heeft Kuiper een alternatief. "Als je toch kunt spelen, maar alleen zonder publiek, dan stel ik voor dat de seizoenkaarthouders dan in ieder geval gratis de wedstrijd kunnen volgen." Fox Sports hat op dit stuit de tillevyzje-rjochten en stjoerd de wedstriden live út. Dy soene dan de wedstriden foar de seizoenkaarthâlders fergees oanbiede kinne", aldus Kuiper.