GGD: één persoon overleden; achttien nieuwe besmettingen

Er is in Fryslân nog één persoon overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat heeft de GGD zojuist bekendgemaakt. In totaal zijn er in Fryslân nu twaalf mensen overleden aan corona. Er zijn de afgelopen dag in totaal achttien nieuwe mensen positief getest op het virus. Dat is de hoogste toename op één dag na, zegt de GGD.
GGD Fryslân © GGD Fryslân
"Het is eigenlijk niet onverwacht", zegt Wim Kleinhuis van Veiligheidsregio Fryslân. "Wij hebben nog wat te verwachten in Fryslân, het is nog niet over. Wat het aantal betreft: we moeten er rekening mee houden dat we de komende tijd zelf meer gevallen zullen melden, want ons testcapaciteit neemt langzaam toe." Het getal zegt dus niets over het totale aantal nieuwe besmettingen. "Volgende week krijgen we er weer een extra testunit bij en dan zullen we nog wel meer besmettingen vinden."
Landelijk lijkt het aantal coronabesmettingen wat af te nemen. "Het RIVM heeft gemeld dat de besmettingsgraad landelijk gezien afneemt. Dat is een gemiddeld getal. Fryslân zou daar een deel van uit kunnen maken, maar dat weet je niet. Zij peilen dat at random overal in het land." De veiligheidsregio houdt er voorlopig aan vast dat de stijging die destijds in Brabant en de rest van Nederland is ingezet, hier nog niet in die mate aan de gang is. Volgens Kleinhuis kan dat hier nog gebeuren. "Maar dat weet je pas als dit voorbij is."
Kleinhuis: "Wij zijn bezig om collega's van de GGD hierin verder op te leiden, we moeten meer mensen hebben die kunnen testen. Ook zijn we bezig om afspraken te maken met laboratoria, met name Izore, om te kijken of zij het aankunnen. Daarnaast kijken we of we genoeg spullen binnenkrijgen en zoeken we een nieuwe testlocatie." Daar zijn ze al een heel eind mee en ze denken volgende week los te kunnen gaan. Het testcentrum is bedoeld voor mensen in de zorg." Het gaat echt om noodzakelijke tests en niet voor iedereen in Fryslân."
Het wordt dit weekend mooi weer. Mensen willen er, niet tegenstaand de maatregelen, misschien wel op uit. Hoe zit dat met mensen die een eigen vakantiehuis of stacaravan hebben? "Wij hebben hele duidelijke regels van wat wel en niet kan. Op sommige parken zijn de sanitaire voorzieningen gesloten, dus mensen moeten wel zelfvoorzienend zijn. Ze mogen niet met de hele familie in een huisje gaan zitten. Maar als ze met hun eigen gezin in een huisje willen, dan is daar alle ruimte voor."
Wim Kleinhuis van Veiligheidsregio Fryslân