Jouster verenigingen naarstig op zoek naar onderdak: komt een 'Brûsplak'?

In Joure zou een 'Brûsplak' moeten komen. Dat blijkt althans uit een enquête die gehouden is onder verenigingen en sociaal-culturele organisaties in Joure. Gemeente De Fryske Marren en de initiatiefnemers van It Lokaal hebben het vraagstuk opgeworpen.
Zicht op Joure, met De Kolk en de Tolhuisbrug © Omrop Fryslân, Sian Wierda
Er zijn 16 organisaties die hebben aangegeven wel mee te willen werken aan het realiseren van zo'n 'Brûsplak.' Acht organisaties willen zelfs wel leiding geven. Daarmee zou er voldoende steun voor ontwikkeling zijn.

Behoefte aan plek na sluiten Miks Welzijn

Grote vraag is nu waar dat 'Brûsplak' precies moet komen. Er zijn tien organisaties die dringend op zoek zijn naar een nieuwe locatie. Ook zijn er acht organisaties die een goedkopere of grotere locatie zoeken. Elf organisaties hebben aangegeven wel ruimtes te willen huren.
Een groot aantal verenigingen kwam in 2019 op straat te staan nadat de gemeente stopte met Miks Welzijn aan de Brugstraat. Omdat het pand daarvan dicht is, is er geen fysieke locatie meer en daarom hebben bepaalde verenigingen zich verenigd onder de naam It Lokaal.