Jan en Josefien Kooistra krijgen na 40 jaar SV Friesland erespeld van Atletiekunie

Jan en Josefien Kooistra uit Sint Jacobiparochie hebben woensdag de erespeld gekregen van de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie. Op de dag dat 'hun' atletiekvereniging SV Friesland 40 jaar bestond, kregen ze via een videoverbinding de felicitaties van de voorzitter van de atletiekunie. "Ik ben hier wel trots op hoor. Het geeft ook voldoening", zegt Jan Kooistra.
© Omrop Fryslan
Jan en Josefien hebben in 1980 met twee wandelvrienden de vereniging SV Friesland opgericht. "We deden altijd al wat trimloopjes op verschillende plekken in Fryslân, maar dat was onder een andere vereniging, De Lange Afstand Tippelaars. Dat bestuur wilde niet meer dat we trimloopjes organiseerden, omdat ze een snelwandelvereniging zijn. Toen dachten we: dan moeten we zelf maar een vereniging oprichten en zijn we doorgegaan met de trimlopen, dat was een groot succes", zegt Jan Kooistra.

Videoverbinding

Het echtpaar kreeg het erespeldje uitgereikt via een videoverbinding op de televisie bij hun dochter. "Ze deden de televisie aan en toen kwam de voorzitter van de Atletiekunie in beeld en die vertelde ons dat we zo geweldig geweest zijn voor het hardlopen. Dat we het al 40 jaar hebben volgehouden", zegt Jan. "De oorkonde en het speldje waren al opgestuurd. Mijn dochter heeft ons toen de erespeld opgespeld."
Jan en Josefien zijn in totaal medeorganisator geweest van ongeveer 60 wedstrijden en tochten, maar twee springen er wel boven uit. "De Berenloop op Terschelling en de Elfsteden estafetteloop. Dat was altijd een prachtig gebeuren. Dat hebben we zeventien keer georganiseerd", aldus Jan.
Jan Kooistra over zijn erespeldje