liveblog | 2 april 2020

Coronanieuws 2 april: Geen extra maatregelen voor Waddeneilanden, Heerenveen wil verder met voetballen

Volg hier al het laatste nieuws over het coronavirus in Fryslân.
Bijgewerkt: 3 april 2020, 06:35
donderdag 2 april 2020
22:28

Eind van dit liveblog

Tot zover dit liveblog van donderdag 2 april over de coronacrisis. We zetten het belangrijkste nieuws op een rijtje:
Morgen is er een nieuw liveblog. En in de radio-uitzending is het laatste nieuws te horen in Fryslân fan 'e moarn. In dat programma reageert de bestuursvoorzitter van zorggroep Alliade op het nieuws dat dertien bewoners van een verpleegtehuis in Heerenveen moeten verhuizen om ruimte te maken voor mensen met corona. Sommige familieleden zijn daar verbaast over omdat de bewoners in de laatste fase van hun leven zitten.
22:24

Werk weigeren als dat onveilig is, mag dat?

Vakbond FNV krijgt veel vragen van zorgmedewerkers over het weigeren van werk. Vanwege krapte aan beschermend materiaal is het de vraag of werken wel veilig is.
22:01

Meer dan een miljoen mensen besmet met coronavirus

Wereldwijd zijn meer dan 50.000 mensen bezweken aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus. Dat meldde de website worldometer, waar onderzoekers en ontwikkelaars de aantallen doden en besmettingen bijhouden.
Het aantal besmettingen in de wereld steeg donderdagavond tot boven een miljoen. De VS is het zwaarst getroffen land met meer dan 220.000 besmettingen en meer dan 5.000 dodelijke slachtoffers.
21:50

Hoe is het nu om als verpleegster te werken?

Verpleegster Gerbrecht van der Meulen uit de omgeving van Dokkum vertelt op haar Facebookpagina hoe een dag op haar werk eraan toe gaat.
21:33

Brandweer Balk bedankt zorgpersoneel

21:30

"We zijn 80 plussers die te dik zijn en gerookt hebben aan het redden"

Presentator Jort Kelder, die op Terschelling woont, vindt dat de maatregelen vooral een kleine groep mensen beschermen. Lees hier het volledige bericht.
21:10

Noodverordening langer van kracht

De Veiligheidsregio heeft de noodverordening tegen de verspreiding van het coronavirus verlengd tot 28 april. Een maatregel is dat sanitaire gebouwen op campings tot 28 april dicht moeten blijven. Ook kan de politie ingrijpen als mensen niet anderhalf meter afstand houden. De Veiligheidsregio verwacht dat het rustig blijft in Fryslân en ook op de Waddeneilanden. Veel toeristen hebben afgezegd, daarom zal de goede medische aan de eigen inwoners naar verwachting niet in gevaar komen.
20:35

Hoeveel is 1.5 meter?

20:33

Belastinguitstel voor bedrijven

Ondernemers kunnen nu ook uitstel aanvragen voor een vijftal belastingen, namelijk milieubelasting, assurantiënbelasting, kansspelbelasting, accijns en de verhuurdersheffing. Staatssecretaris Vrijbrief heeft dat bekendgemaakt. De maatregel is bedoeld om bedrijven die wel kosten maken maar amper of geen inkomsten hebben tegemoet te komen.
20:23

Minder sport en meer beltegoed in Leeuwarder gevangenis

In de gevangenis gelden naast het algemene advies van het RIVM ook andere maatregelen. Gevangenen kunnen geen bezoek krijgen, maar wel een iPad zodat ze kunnen skypen. Ze krijgen ook extra beltegoed om in contact met het thuisfront te blijven. Dat zegt Harry Lefferts van de Leeuwarder gevangenis.
De gevangen worden er in kleine, aparte groepjes gehouden zodat de kans op verspreiding van het virus kleiner is, en er zijn minder activiteiten. Het avondprogramma is helemaal vervallen.
20:17

Sandra is verpleegster op de eerste hulp: "De zorg is intensief"

De strenge isolatiemaatregelen zorgen ervoor dat het werk op de eerste hulp 'intensief' is. Dat zegt Sandra Di Rocco. Ze is verpleegster op de eerste hulp van ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten, en voor Omrop Fryslân houdt ze een videodagboek bij.
© Omrop Fryslan
Er zijn extra mensen ingezet op de eerste hulp, zegt ze. En er wordt meer beroep gedaan op het personeel dan normaal. "Nu zien we hoe hard we elkaar nodig hebben."
19:13

Extra maatregelen om eilandtoerisme te keren niet nodig, maar "mensen moeten niet komen"

Het is niet de bedoeling dat toeristen naar de eilanden komen, zegt burgemeester Leo Pieter Stoel van Ameland, ook al zorgt dat voor economische schade. "Dit is een enorme tegenvaller voor ondernemers op het eiland, maar economische schade is makkelijker te repareren dan gezondheidsschade."
Een van de mensen die een huisje op een eiland heeft is journalist Jort Kelder. Hij zou het niet terecht vinden als hij niet meer welkom op het eiland was. En als het aan hem ligt moet er geen lokcdown komen. "Sowieso vind ik dat Nederland een beetje moet blijven nadenken, in plaats van de hysterische stuip waar politici, bestuurders en eerlijk gezegd ook medici nu in schieten."
18:26

Oproep Rutte

Premier Rutte roept Duitsers en Belgen op met de Paasdagen niet naar Nederland te komen.
18:22

AZ en PSV volgen Ajax, en willen per direct stoppen met eredivisie

AZ en PSV willen net als Ajax dat de eredivisie per direct wordt stopgezet. Dat hebben de clubs laten weten aan voetbalbond KNVB. "Wij snappen als geen ander dat dit een zeer lastig besluit zal zijn", zegt de directeur fan AZ, "maar wij vinden de huidige corona-situatie dusdanig zorgwekkend dat het uitspelen van het restant van de wedstrijden zonder publiek voor ons van ondergeschikt belang is."
PSV noemt het uitspelen van het restant van de wedstrijden "op geen enkele manier te verantwoorden". Eindhoven ligt in de regio die het zwaarst getroffen is door het coronavirus. "Bijna iedereen kent wel iemand die ziek is, ziek is geweest of overleden is. Dan heeft voetbal geen prioriteit meer."
SC Hearrenfean wil wel proberen om de competitie nog uit te spelen. Dat zegt de directeur van de club, Cees Roozemond, tegen Omrop Fryslân. Hij wil het alleen als de gezondheid niet in gevaar komt, zegt hij. "Die moet honderd procent gegarandeerd zijn. Niet 99 procent, maar honderd."
SC Hearrenfean
Dat Ajax gisteren al fel reageerde op het nieuws dat de KNVB wil proberen om de competitie uit te spelen, vindt Roozemond een slechte zaak. De eredivisieclubs zouden met één stem moeten spreken, zeg hij. "Daar hadden we duidelijke afspraken over gemaakt.
17:08

Eerbetoon voor MCL-personeel

Bij ziekenhuis MCL in Leeuwarden hebben politiemensen en brandweerlieden donderdagmiddag de medewerkers van het ziekenhuis bedanken. De politie en de brandweer verzamelden hen met tientallen mensen en auto's. Ze zetten het ziekenhuispersoneel met loeiende sirenes en luid applaus in het zonnetje.
Plysje en brânwacht bringe earbetoan oan meiwurkers MCL
16:38

Geen extra maatregelen Waddeneilanden

Er komen geen extra maatregelen om toeristen weg te houden van de Waddeneilanden. Dat zegt voorzitter Buma van de Veiligheidsregio Fryslân. Er zijn bijna geen boekingen en extra eisen zijn niet noodzakelijk, omdat de mensen zich goed aan het advies van het RIVM houden. Dus niet reizen als dat niet nodig is. Maar kleine afstanden afleggen kan in sommige gevallen wel, bijvoorbeeld als zorgpersoneel in een stacaravan even wil bijkomen.
16:23

Nu landelijk 1273 patiënten op IC, "ziekenhuizen kunnen toestromen aan"

Het aantal coronapatiënten op de intensive care in Nederland is opgelopen tot 1273. Als het zo doorgaat, kunnen de ic's de toestroom de komende twee weken aan. Volgens het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Het aantal ic-bedden wordt uitgebreid tot 2400. Het is nu al toegenomen tot zowat 2100 bedden.
16:09

Corona in zorgcentrum Sint-Anne

Er is corona geconstateerd in zorgcentrum Beuckelaer in Sint-Anne. De coronapatiënten zitten op een aparte afdeling. Niet al het personeel van het zorgcentrum kan getest worden, want de testcapaciteit is beperkt, zegt Atsje Tadema van Beuckelaer.
15:49

Politie en brandweer bedankt zorgmedewerkers

15:47

Feestweek Bantega gaat niet door

15:36

27 coronapatiënten op IC's, 69 op andere afdelingen

Er liggen op dit moment 96 coronapatiënten in de Friese ziekenhuizen. Van hen liggen 27 mensen op de intensive care, meldt het Regionaal Orgaan Acute Zorg.
15:24

Opsteker voor Cambuur

15:11

Zo werkt de gemeenteraad van Heerenveen in coronatijd

Voor het programma 'Democratie in Actie' is in gemeente Heerenveen een filmpje gemaakt over hoe de raad op dit moment werkt nu de raadsleden niet meer samen mogen komen.
15:02

EU-steun boeren en vissers?

De Europese Commissie stelt voor de bestaande EU-fondsen voor landbouw en visserij maximaal te gebruiken. Door de coronacrisis hebben vissers en boeren minder inkomen. Zo ligt de vloot garnalenvissers voor de wal. De garnalen kunnen niet worden gepeld en omdat de restaurants dicht zijn is daar ook geen vraag naar vis- en schelpdieren.
14:31

Waddenburgemeesters overleggen over lente- en paasdrukte

Voor de burgemeesters van de waddeneilanden wordt het komend weekend spannend. Zal het storm lopen als het kwik oploopt en de lente echt losbarst? Of houdt iedereen zich aan de oproep van premier Rutte om zoveel mogelijk thuis te blijven en zo weinig mogelijk door het land te reizen? De burgemeesters overleggen donderdagmiddag in Heerenveen.
Skylge © Omrop Fryslân, Ronald van der Pol
13:59

RIVM: 1.083 nieuwe positieve tests, 166 mensen overleden

Er zijn in Nederland de afgelopen 24 uur 1.083 nieuwe positieve patiënten bijgekomen. Dat meldt het RIVM. Het totale aantal positieve coronatests staat daarmee landelijk op 14.679. Het afgelopen etmaal zijn er 625 mensen opgenomen of zijn dat geweest in het ziekenhuis. Er zijn intussen nog eens 166 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Daarmee zijn er nu 1.339 patiënten overleden.
13:40

Bezorgd over openluchtzwembad Mounewetter: "Dit kunnen we nooit meer inhalen"

Het wordt dit weekend mooi weer en bij sommigen begint het dan te kriebelen; lekker zwemmen in het buitenbad. Maar de zwembaden blijven tot 1 juni dicht. En dat heeft grote gevolgen voor de inkomsten van de zwembaden, met name omdat ze het moeten hebben van deze komende maanden. Joke van der Vliet van zwembad Mounewetter in Witmarsum maakt zich zorgen. "We kunnen dit nooit meer inhalen", zegt Van der Vliet.
12:55

Bewoners van zorgcentrum Berchhiem in Burgum krijgen een muzikale verrassing

12:53

Friezin Froukje Nijholt zit vast in Nepal

Veel Nederlanders die op dit moment in het buitenland zijn en terug naar huis willen, hebben geen idee of en wanneer dat kan. Dat geldt ook voor Froukje Nijholt van Heerenveen. Zij is drie weken geleden naar Nepal gegaan, in het kader van een hulpverleningsproject voor Nepalese studenten.
12:52

Het Friese water in 360VR: meegenieten in thuisisolatie

De bruggen en sluizen in Fryslân blijven langer dicht vanwege de coronacrisis, dus het water op zal hem de komende tijd niet worden, ook met het oog op de oproep van het kabinet om zoveel mogelijk thuis te blijven. Maar wie toch wil genieten van de Friese meren, vaarten en kanalen, kan vanaf zaterdag inschakelen bij FryslanBoppe. Het is een bijzonder project in samenwerking met twee SKS-schippers.
12:49

Politiewerk verschoven door coronavirus: bezorgd over zomers weekend

De politie werkt in deze tijden van het coronavirus zoveel mogelijk gewoon door, maar heeft het wel minder druk met de gewone zaken. Want het is minder druk op de weg en inbrekers kunnen bijvoorbeeld niet zoveel, omdat bijna iedereen thuis zit. Maar met een weekend mooi weer voor de deur is de politie wel bezorgd over groepsvorming.
12:34

GGZ-kliniek in Heerenveen heeft speciale coronaruimte

De GGZ-kliniek in Heerenveen heeft een speciale coronaruimte ingericht. Het is voor de meeste patiënten namelijk niet makkelijk om zelf thuis in isolatie te gaan. Dit in verband met de diagnose van deze mensen. De ruimte heeft alle faciliteiten om een patiënt op te vangen die corona heeft. Voor het verplegend personeel is dat wel even wennen.
12:00

GGD: Eén persoon overleden, 18 nieuwe besmettingen

Er is in Fryslân nog één persoon overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat heeft de GGD zonet naar buiten gebracht. In totaal zijn er in Fryslân nu twaalf mensen overleden aan corona. Er zijn de afgelopen dag in totaal achttien nieuwe mensen positief getest op het virus. Dat is de hoogste toename op één dag, zegt de GGD.
11:11

Politie organiseert 'berenjacht'

De politie in Noordwest-Fryslân organiseert een speciale speuractie voor kinderen. Kinderen die even een frisse neus willen halen, kunnen in Sint-Anne op 'berenjacht'. Op verschillende plekken in het centrum van het dorp zijn politiebeertjes achter de ramen gezet.
Bedoeling is dat kinderen alle beren tellen en daarna een mooie tekening maken. Op de achterkant van die tekening moeten ze dan hun naam, adres, leeftijd en het aantal politiebeertjes die ze hebben gezien, schrijven. De tekening kan in de brievenbus bij het politiebureau aan de Hemmemawei 28A in Sint-Anne worden gegooid. Elke deelnemer krijgt dan een cadeautje toegestuurd.
11:04

Wethouder Feitsma: "Ik maak mij zorgen over de culturele sector op lange termijn"

De Leeuwarder wethouder van cultuur Sjoerd Feitsma heeft grote zorgen over de culturele sector op de langere termijn. "Ik ben erg blij met de maatregelen die nu genomen worden, maar hoe komt het over twee maand? We moeten nu echt met zijn allen vooruit kijken, wat betekent dit voor onze instellingen en festivals over een half jaar of een jaar?" De gemeenten hebben veel overleg met de minister van cultuur, maar dat gaat nog steeds over de korte termijn.
10:43

CNV: Stel aanbesteding in openbaar vervoer uit

Vakbond CNV wil dat alle lopende aanbestedingen voor het vervoer van passagiers in het openbaar vervoer met minimaal een jaar worden uitgesteld. Op dit moment lopen er meerdere aanbestedingen voor onder meer het busvervoer van Fryslân. De coronacrisis en de gevolgen op langere termijn leiden tot grote onzekerheid bij vervoersbedrijven, zegt de vakbond: "Hoe gaat dit allemaal aflopen? Wat betekent dat voor investeringen die nodig zijn? Wij vinden het in deze crisistijd zeer onverstandig om door te gaan met aanbestedingstrajecten, omdat het slecht zal uitpakken voor reizigers en werknemers."
De CNV wijst erop dat aanbestedingen ook gevolgen hebben voor personeel dat niet op de bus of trein zit, maar bijvoorbeeld op kantoor. "Door de coronacrisis zullen ov-bedrijven niet meer de financiële ruimte hebben om voor een goed vangnet te zorgen."
10:24

SKS geschrapt en verplaatst evenementen

De coronamaatregelen van het kabinet hebben ook gevolgen voor de skûtsjewedstrijden in het voorseizoen van de SKS. De sprintwedstrijden van 9 mei waren al geschrapt, maar ook de Rabo Hurdsilerij op 12 juni en de Skûtsje ûndernimmersdei op 19 juni gaan dit jaar niet door. Verder heeft het SKS-bestuur besloten de activiteiten rondom de jubileumwedstrijd van 4 juli de schrappen en zal de opening op 4 juni van de expositie rondom het 75-jarig jubileum van de SKS 'een sober karakter' hebben.
Het bestuur gaat er nog steeds vanuit dat het SKS kapioenschap 202 doorgaat en houdt de data 12 en 19 juni en 4 juli vrij voor oefenwedstrijden, omdat het seizoen steeds korter wordt nu.
09:56

Geen visite voor gevangenen

Mensen die in de gevangenis, Forensische Zorg en justitiële inrichtingen zitten, mogen tot en met 28 april geen visite ontvangen. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) verlengt daarmee de eerder genomen maatregelen. Daarbij zal ook minder vervoer zijn van en naar rechtbanken. Daarnaast is ook het beleid rondom visite in justitiële jongereninrichtingen aangescherpt om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Jongeren mogen vanaf 1 april geen visite meer ontvangen.
De Marwei in Leeuwarden © Omrop Fryslân, Aise van Beets
09:41

Moskeeën steken hart onder de riem met gebedsoproep

Op tientallen plekken in Fryslân, Flevoland en Noord-Holland is vrijdag de oproep tot een islamitisch middaggebed te horen. "We doen dit om onze samenleving een hart onder de riem te steken en wij vragen onze Schepper om ons bij te staan en ons standvastig te laten zijn in deze lastige periode", laat de Raad van Marokkaanse Moskeeën Noord-Holland weten.
De oproep begint om 14.00 uur en is te horen bij bijna veertig moskeeën in onder andere Leeuwarden en Heerenveen. Normaal gesproken wordt aan moslims gevraagd om naar de moskee te komen voor het gebed, nu worden ze opgeroepen om thuis te bidden.
08:55

"Rouw"

Iedereen is in meerdere of mindere mate in de rouw. Dat schrijft Botte Jellema in zijn columns van donderdag. "We hebben de wereld en het leven dat we hadden verloren." Lees de volledige column hier.
08:29

Dominee Harrie Strubbe: "Het is een hele onwerkelijke situatie"

'Kwetsbaarheid', 'Over troosttelevisie en Sabatsrust' en 'Geen bloemen, geen bezoek'. Het zijn titels van columns die dominee Harrie Strubbe schrijft voor de website van zijn protestantse gemeente Terpoarte. Strubbe gebruikt de columns om in contact te blijven met de leden van die gemeente en om hen een hart onder de riem te steken, nu er geen kerkdiensten zijn. Hij krijgt er aardig wat reacties op en mensen kunnen zijn woorden erg waarderen.
Strubbe vergadert inmiddels ook online. "Het is wel prettig dat je mensen weer even ziet. Ik woon niet in mijn gemeente en kom de mensen ook niet op straat tegen." De Witte-Donderdagdienst en de paaswake worden van tevoren opgenomen en daarna online gezet. "Het is een hele onwerkelijke situatie. Je neemt de dienst op en de beleving moet later pas komen." Of er meer diensten zullen worden opgenomen, hangt af van de reacties die erop komen.
Volgens Strubbe leven de zorgen over het coronavirus wel in het dorp, maar houdt het de mensen niet in zijn greep. Ze zijn voorzichtig, maar blijven nuchter. De mensen passen goed op elkaar, volgens Strubbe. "We merken dat mensen eenzaam zijn, maar de sociale netwerken functioneren heel aardig." In de toekomst wil de kerk mensen misschien ook helpen als zij financieel worden getroffen door het coronavirus. "Dan gaan we een beetje terug naar vroeger, met armenzorg. Dat zou zomaar kunnen."
08:00

Videodagboek: "Ik wijs niet met het stokje, maar moet de gang er wel in houden"

Muziekdocent Gatse Hylkema mist zijn leerlingen en het contact met hen. In zijn videodagboek vertelt Hylkema over de manier waarop hij nu zijn lessen geeft. Hij doet mee aan het vlogproject van Omrop Fryslân 'Berjochten út it Hert'.
07:29

FNP wol mear jild foar doarpshuzen en wyksintra yn Fryslân

Er moet in deze coronatijden meer geld komen voor dorpshuizen en wijkcentra in de provincie. Dat vindt de FNP in Provinciale Staten. De fractie wil dat het provinciebestuur geld vrijmaakt uit het Iepen Mienskipsfûns. Dorpshuizen en wijkcentra komen steeds meer in de knel, nu ze niet meer open zijn als gevolg van de maatregelen.
Statenlid Sijbe Knol van de FNP
07:15

Meldpunt voor van zorg afhankelijke mensen

Zorgbelang Fryslân is met een meldpunt begonnen voor mensen die van zorg afhankelijk zijn. Het is bedoeld om positieve en negatieve ervaringen te delen. De druk op de zorg is heel groot op dit moment, door de corona. Zorgverlening wordt in aangepaste vorm aangeboden. Zorgbelang-directeur Esther de Vrij: "De reden waarom wij dit signaalpunt hebben opgezet, is dat de route voor inwoners naar de zorg gewoon anders is. Wij willen graag weten of de zorg bereikbaar en toegankelijk genoeg blijft."
Beluister hier Esther de Vrij haar volledige toelichting op het meldpunt
07:00

Welkom bij dit liveblog

Goedemorgen en welkom bij dit liveblog van donderdag 2 april over het coronavirus. Dit was het belangrijkste nieuws van woensdag:
Hier kunt u het volledige liveblog van woensdag 1 april nog eens teruglezen.