Bert Wassink benoemd tot wethouder Leeuwarden: "Ik zet er mijn tanden in"

Bert Wassink van GroenLinks is woensdagavond benoemd tot wethouder van de gemeente Leeuwarden. Dat gebeurde bij een raadvergadering waar maar 21 van de 39 raadsleden bij aanwezig waren in het stadhuis van Leeuwarden. Dat aantal was net genoeg om Wassink formeel te benoemen.
Bert Wassink © Omrop Fryslân
Er waren maar zo weinig raadsleden in het stadhuis vanwege de coronamaatregelen. Van de 21 leden stemden 20 voor de aanstelling van Wassink. De stembriefjes werden met een lange collectestok opgehaald, zodat niemand dichterbij dan anderhalve meter van elkaar kwam.
Bert Wassink volgt zijn partijgenoot Herwil van Gelder op als wethouder. Die hield in januari op, omdat hij onder vuur lag vanwege zijn aanpak van het Wmo-dossier. Bert Wassink. was de afgelopen vijf jaar burgemeester van de gemeente Terschelling. Hij had dinsdag zijn laatste werkdag op het eiland.

Bloemen op afstand

"Het was een vreemde avond," zegt burgemeester Buma van Leeuwarden na het benoemen. "Wij hebben hem gefeliciteerd van afstand. Maar het meest belangrijke is dat we weer een wethouder hebben. Het zou mooi zijn als we ook op afstand konden stemmen in dit soort gevallen." Een bos bloemen is Wassink niet overhandigd, maar werd voor hem neergezet. En de bode was druk in de weer met desinfectiemiddelen.
Volgens PvdA-fractievoorzitter Andries Ekhart draait het voor Wassink nu om één ding: "Kennismaken is het belangrijkste. Maar als je ziet naar zijn enorme ervaring komt dat wel goed, hij is echt alles geweest: griffier, raadslid, wethouder, burgemeester in diverse gemeenten. Hij is goed bekend in het noorden."
Andries Ekhart en Sybrand Buma

Een kans

zelf heeft Wassink er zin in. "Toen dit een kans werd, dacht ik: dit is wel erg mooi. Om in een grotere stad bestuurder te zijn zie ik als een uitdaging. Ik heb er erg veel zin in en wil ook graag mensen leren kennen. Het is een grote stad met ook de nodige problematiek. Bijvoorbeeld op het gebied van werk. Maar het is een prachtige stad met veel historie, ik ben blij dat ik daar nu deel van mag uitmaken. Ik ben niet bij de Wmo-discussies geweest de afgelopen jaren. Ik sta er neutraal in. Uiteindelijk moet je het toch samen doen. Energie is een van de belangrijke zaken in mijn portefeuille. Ik ga daar mijn tanden in zetten."
Bert Wasskink geeft een reactie