Zorgen bij Izore over behoud van kwaliteit bij vaker testen

Het aantal testen op het coronavirus wordt uitgebreid. Dat maakte minister De Jonge dinsdag bekend. De dagelijkse capaciteit zal van 4000 nu naar 29.000 aan het eind van deze maand gaan. Dat betekent nogal wat voor medische laboratoria, waaronder het Friese Izore.
Arts en microbiolooch Anne-Marie van Elsacker © Izore
Hoe alles precies wordt vormgegeven en ingevuld, moet nog worden besproken, maar arts-microbioloog Anne-Marie van Elsacker van Izore wijst alvast op een belangrijk punt. "We kunnen de testcapaciteit uitbreiden, maar dat moet wel met behoud van kwaliteit."
De stap naar 29.000 testen is enorm. "Ik maak me wel zorgen, want we moeten ook kijken of de test bij de patiënt past, of de uitslag klopt. Hoe meer testen je doet, hoe minder je kunt controleren. Er zijn grenzen aan wat je moet willen doen om een betrouwbare uitslag te houden."
Volgens minsiter De Jonge zullen er meer laboratoria komen waar getest kan worden dan nu het geval is. Dit om de druk op bestaande laboratoria te verlichten. Zo maken ze bijvoorbeeld bij Izore al lange dagen, ook om uitslagen van testen door te kunnen geven aan ziekenhuizen.
"Die moeten weten waar een patiënt heen moet bij een verdenking. We doen het nog net niet 's nachts, maar wel 's ochtends vroeg en de laatste die het lab verlaat, gaat om half één 's nachts het pand uit", aldus Van Elsacker.
Anne-Marie van Elsacker van Izore: