Amateurvoetbal wordt niet meer afgemaakt, ook geen kampioenen: "Heel jammer"

Het seizoen in het amateurvoetbal wordt niet meer afgemaakt. Dat heeft de KNVB bepaald. De competitie kan volgens de bond niet meer op een wenselijke manier uitgespeeld worden voordat de zomerstop z'n intrede doet. Dat betekent dat er geen kampioenen zijn en niemand promoveert of degradeert. De bekertoernooien worden ook niet afgemaakt.
Harkemase Boys en ONS Sneek tijdens dit seizoen © www.orange-pictures.nl
Alle ploegen spelen in het volgende seizoen dus nog in dezelfde klasse. "Door vandaag de knoop door te hakken willen we vooral iedereen duidelijkheid geven", zegt Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal. "Met ons besluit om de competities niet te hervatten, zijn we niet over een nacht ijs gegaan. Zo hebben we eerder veelvuldig contact gehad met vertegenwoordigers van verenigingen in het land, onze ledenraad en alle belangenverenigingen in het amateurvoetbal."
Premier Rutte maakte dinsdag ook bekend dat het profvoetbal in ieder geval tot 1 juni stil zal liggen. De KNVB heeft woensdag overleg met de UEFA over het verdere verloop van dit seizoen.
Het betekent ook dat de twee hoogst spelende Friese amateurclubs in het volgende seizoen weer samen in de competitie zitten. Het gaat om Harkemase Boys en ONS Sneek. De eerste club deed mee voor promotie naar de tweede divisie, de andere amateurvoetbalclub stond op degraderen. "Als ik eerlijk ben, voelde ik wel aankomend dat het niet zou lukken om dit seizoen af te maken", zegt Willem Brouwer, trainer van de Harkieten. "In de zomer mag je vaak ook niet voetballen op de velden. De hele wereld staat een beetje in de fik. Ik hoop dat het in de zomer weer wat tot bedaren komt."

Apart

Jan Vlap is komend seizoen trainer van ONS Sneek. Zijn club stond op een degradatieplek en zou in dat geval in het volgende seizoen in de hoofdklasse spelen. Dat is nu dus niet meer zo. "Dit is wel apart", laat hij weten. "Apart dat we volgend seizoen gewoon weer in de derde divisie spelen. Dan zijn we samen met Harkemase Boys toch weer de hoogst spelende club, dat is het mooie. Maar voor de club was het ook niet erg geweest als we een divisie lager hadden gespeeld."
Vlap doelt daarmee op de publieke belangstelling tijdens de wedstrijden, die in de hoofdklasse dikwijls hoger is. "Tegen clubs als Staphorst, Genemuiden, ACV, Urk en Flevo Boys komt er meer publiek dan tegen veel clubs in de derde divisie."
Ik had geen idee wat de KNVB ging doen of moest doen.
Jan Vlap, die komend seizoen trainer van ONS Sneek is
Het nieuws over het staken van het huidige seizoen kwam voor Vlaps als een verrassing. "Hier hadden niet veel mensen rekening mee gehouden. Ik had geen idee wat de KNVB ging doen of moest doen. Als toekomstige degradant moet je blij zijn dat je er nu in blijft, maar ik vind het veel sneuer voor clubs die dicht bij promotie stonden." Hij noemt daarbij zijn oud-clubs Staphorst (hoofdklasse) en Bergum (tweede klasse), die een grote voorsprong hadden op de concurrentie.
Het was volgens Brouwer geen optie om clubs toch te laten promoveren of degraderen. "Er zijn competities met grote verschillen, maar ook competities waarbij de ploegen zowat gelijk staan. Het is heel jammer, maar het is allemaal 'overmacht'. Dus geen gezeur, er zijn zaken die belangrijker zijn."

De Friese derby blijft

Harkemase Boys stond op de derde plaats en had daarmee play-offs gespeeld voor promotie. Dat gaat niet door. Maar Brouwer ziet ook een voordeel: "De derby tegen ONS blijft bestaan!"
Brouwers was nog maar net bezig voor Harkemase Boys. Samen met Klaas Schotanus zou hij dit seizoen afmaken, nadat de vorige trainer (Hans de Jong) was ontslagen. Nu is het seizoen dus veel eerder afgelopen. "Het is jammer dat het zo eindigt. Misschien moeten we later - als het kan - nog een afscheidsfeestje organiseren, ook omdat er wat jongens weggaan. We moeten het goed afsluiten."

KNVB: Financiële consequenties beperken

De clubs lopen ook sponsorinkomsten mis vanwege de coronacrisis, zegt Brouwer van Harkemase Boys. De KNVB heeft dinsdag meteen gezegd dat ze de financiële consequenties voor amateurverenigingen willen beperken. Normaliter betalen de clubs iedere maand aan het bond, maar dat hoeven ze nu in april en mei niet te doen.
"Daarnaast geeft de KNVB een restitutie op de reeds in rekening gebrachte wedstrijdgelden. De hoogte van deze restitutie is gebaseerd op het aantal niet gespeelde wedstrijden. Dit is uiteindelijk terug te zien in de eindafrekening."
De KNVB wil bovendien dat er een noodfonds komt voor de sport.