Burgemeester Brouwer: "Politiek debat met beperkt clubje en op een veilige afstand"

Raadslid Buising en burgemeester Brouwer van Achtkarspelen zijn het niet eens over de raadsvergadering van 16 april. Buising vindt het erg onverstandig en roekeloos vanwege de gevaren op besmetting met het coronavirus, maar Brouwer denkt dat het in aangepaste vorm wel door kan gaan.
Burgemeester Oebele Brouwer van Achtkarspelen © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Burgemeester Oebele Brouwer

"Politiek proces moet op goede manier"

Burgemeester Oebele Brouwer ziet het anders. Hij wil een 'politiek debat met beperkt clubje en op veilige afstand. Brouwer vindt niet dat het doorgaan van de vergadering op 16 april onverantwoord is. "Het moet veilig zijn, maar het politieke proces moet ook op een goede manier."
Raadslid Rinus Buising van de fractie Raadslid Buising zegt duidelijk waar het op staat. Hij vindt het feit dat de gemeente de raadsvergadering van 16 april door laat gaan "onvoorspelbaar, ondoordacht, roekeloos en hoogst onverstandig." En niet tegenstaande allerlei strenge coronamaatregelen tegen verdere verspreiding van het virus. De 'Gast van de Raad' en het spreekuur voorafgaand aan de vergadering zijn wel afgezegd, maar de raad zelf gaat gewoon door.
Wij zitten wel drie meter uit elkaar.
Burgemeester Oebele Brouwer
Volgens Brouwer kan het wel veilig, want "wij komen bij elkaar in een grote ruimte en dat is veilig, want wij zitten wel drie meter uit elkaar. Wij moeten het op deze manier doen, als er belangrijke onderwerpen zijn die echt geen uitstel kunnen lijden of die financiële consequenties hebben." De vergaderingen Achtkarspelen en veel andere gemeenten zijn op internet te volgen en terug te kijken. Het publiek kan daar dus ook naar kijken.

Noodwet

Voor besluitvormende vergaderingen van de gemeente geldt tot nu toe presentieplicht en dat kan niet digitaal. Er is een noodwet onderweg. Daar staat in dat gemeenteraden voortaan ook digitaal vergaderen en besluiten mogen nemen. De tekst van de noodwet is dinsdag naar de Tweede Kamer verstuurd. De noodwet wordt komende week in de Eerste Kamer besproken. De nieuwe wet gaat dan waarschijnlijk op 10 april in.