GGD: Elf mensen in Fryslân overleden aan gevolgen coronavirus

Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn er in Fryslân elf mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Dat heeft de GGD nu naar buiten gebracht. Met de cijfers van vorige week stond dat aantal nog op twee doden, maar er zijn ondertussen dus al veel meer mensen overleden aan het virus. Verder maakt de GGD bekend dat zes nieuwe mensen positief zijn getest op het virus. Het totaal staat daarmee nu op 128 positieve testen in Fryslân.
Margreet de Graaf van de GGD over de stand van zaken:
Margreet live
Margreet de Graaf van GGD Fryslân zegt dat deze toename niet zomaar ineens komt. "Dat is niet ineens. Niet alle sterfgevallen worden direct bij ons gemeld. Natuurlijk worden bij een sterfgeval eerst de nabestaanden en de behandeld huisarts geïnformeerd en pas daarna komt de GGD in beeld."

Jongste persoon was 66

De Graaf zegt dat het enerzijds veel lijkt, maar dat het anderzijds ook meevalt. "Laat mij voorop stellen dat ieder persoon die overlijdt door het coronavirus een teveel is. Van deze negen recentste sterfgevallen gaat het om voornamelijk tachtigers, eentje in de negentig en de jongste persoon was 66. Al deze mensen hadden onderliggende gezondheidsproblemen. Nogmaals: elk persoon is teveel, dat lijkt me duidelijk."
GGD Fryslân © GGD Fryslân
Margreet de Graaf van GGD Fryslân

Meer sterfgevallen

Meer sterfgevallen sluit De Graaf absoluut niet uit. "Ik verwacht zeker meer sterfgevallen. Of we zo'n hoge piek zullen krijgen zoals in Brabant, daar durf ik eigenlijk geen uitspraken over te doen, maar wij verwachten in ieder geval wel meer besmettingen, opnamen en ook sterfgevallen."
Niet alle mensen die het coronavirus oplopen worden getest en dus is ook niet duidelijk hoeveel mensen in Fryslân daadwerkelijk corona hebben of hebben gehad. "Voorzichtig doorrekenend zitten we nog steeds onder de 1 procent van de immuniteit. Als we naar de 60 procent van de RIVM moeten gaan, dan hebben we nog een lange weg te gaan. Dan moet je je afvragen of we tot die immuniteit moeten gaan of dat we op dat vaccin moeten wachten."

IC-opname

"We verwachten dat 80 procent van de mensen die het krijgt, gewoon thuis uitziekt. Van de mensen die in het ziekenhuis raken, heeft ook maar een deel een IC-opname nodig. Dat zijn vaak mensen met overgewicht of medisch onderliggende problemen. Voor de rest van de mensen is het een zware, niet fijne griep."