Kaatsvereniging Arum bestaat 125 jaar, maar kan dat niet vieren

In Arum zijn ze teleurgesteld dat de jubileumviering van de kaatsvereniging in het dorp niet door kan gaan. De vereniging bestaat 125 jaar en zou dit jaar groots uitpakken met een diversiteit aan activiteiten. Maar door de coronacrisis hebben ze alles moeten afzeggen. De viering wordt nu een jaar uitgesteld.
Keatsferiening Arum bestiet 125 jier, mar kin dat net fiere
Wij zagen het al een beetje aan komen, maar het is jammer, zegt Gerben Okkinga van de jubileumcommissie. Het wordt nu een jaar uitgesteld. Het is dan een 125 plus 1-jubileum.
In september zou er een theaterstuk komen. Daar hadden de repetities nu al voor moeten beginnen en dat kan niet. Wat ook niet doorgaat is dat Habtamu de Hoop op 23 april een project op de school zou openen. En een dag later zou dan op het kaatsveld de officiële opening zijn van het jubileum. In het dorp zijn nu al wel sommige voorbereidingen te zien voor het kaatsjubileum. Er was al een begin gemaakt met het ophangen van oude foto's op doeken aan stellages op straat. Dat moet nu weer worden afgebroken.
© Omrop Fryslân, Johanna Brinkman
Johanna Brinkman praat met Gerben Okkinga, kaatsvereniging Arum
Voor voorzitter Johan Okkinga vergaat de wereld niet dat het vooreerst niet doorgaat. Er is wel twee jaar aan voorbereiding aan vooraf gegaan, maar "het draaiboek is klaar en wij schuiven het een jaar op. Er zijn ergere dingen."
Over de financiële consequenties zit hij ook nog niet in. "Wij zijn een financieel gezonde vereniging. Dat redden wij wel op, denk ik." Als de Arumer markt ook niet doorgaat, zou dat wel financieel consequenties kunnen hebben. Daar zitten grotere kosten onder, zoals de huur van een feesttent, de muziek en kaatspartijen met grote geldprijzen. De Arumer markt is altijd in het laatste weekend voor de PC, dus eind juli. Maar over hoe het dan komt, wil Johan Okkinga nog niets zeggen.
De stellage waar de fotoboeken aan zouden komen te hangen, moet weer afgebroken worden © Omrop Fryslân, Johanna Brinkman
Verslaggever Johanna Brinkman praat met Johan Okkinga, kaatsvereniging Arum