Friese ziekenhuizen maken extra bedden beschikbaar

Ziekenhuizen in Fryslân bereiden zich voor op een groeiend aantal coronapatiënten. Zo zijn er net weer zestig nieuwe bedden beschikbaar gemaakt. "De ziekenhuizen van Fryslân, Groningen en Drenthe hebben dagelijks overleg over de capaciteit van bedden", vertelt woordvoerder Frits Mostert van de noordelijke ziekenhuizen.
Ziekenhuis MCL in Leeuwarden © Kappers Media
"We hebben in het MCL een aantal extra bedden beschikbaar gesteld, dat zijn er ongeveer zestig. Verder doen alle Friese en noordelijke ziekenhuizen hun uiterste best om de opvang mogelijk van coronapatiënten mogelijk te maken. Dat gebeurt niet alleen door bedden vrij te maken, maar ook door afschalen: dat betekent dat je de zorg die niet acuut nodig is afschaalt en die bedden beschikbaar maakt voor coronapatiënten."

Overleg noordelijke ziekenhuizen

Alle dagen is er overleg tussen de ziekenhuizen in Fryslân, Groningen en Drenthe om een indicatie te krijgen hoeveel bedden er op welke locatie beschikbaar zijn. "Op dit moment kunnen we het behappen, maar als je ziet hoe het in Brabant is gegaan, dan kan die golf hier ook komen en daar springen wij nu op in."

Transformatie in de zorg

Bedden en apparatuur zijn heel belangrijk, maar zonder goed personeel kun je niets. "Dat lukt tot nu toe ook nog steeds heel goed. Personeel op de reguliere zorg is afgeschaald en deze mensen worden nu op andere indelingen ingezet. Mensen op de operatie-afdeling kunnen bijvoorbeeld met een vrij korte scholing worden ingezet op de IC. Artsen en verplegend personeel willen ook heel graag helpen. Het is hard werken en het is een hele rare periode. Voor iedereen, maar zeker ook voor de zorgmedewerkers. Er heeft een ware transformatie plaatsgevonden binnen de ziekenhuizen."

Tekort aan materiaal

Laatste weken zijn er verschillende oproepen gedaan om mondkapjes, vuurwerkbrillen en ander beschermend spul naar ziekenhuizen te brengen. "Momenteel zijn schorten wel een probleem. Het zijn echt dagkoersen. Tot nu toe lukt het allemaal en is er ook uitwisseling van materiaal tussen de ziekenhuizen. We weten niet wat de toekomst gaat brengen. We zijn nu in Nederland en zelfs in samenwerking met het buitenland hard bezig om samen te werken. Solidarideit is ontzettend belangrijk."
Frits Mostert van MCL