Friese taxi's naar Den Haag voor compensatie: "Waarom krijgen wij die niet?"

Friese taxichauffeurs voeren dinsdag actie. In colonne zullen ze via de Afsluitdijk naar Den Haag rijden. Taxibedrijven hebben het zwaar door de coronacrisis. Ze krijgen geen vergoeding voor de omzet die ze mislopen, terwijl andere ondernemers aansprak kunnen maken op 4.000 euro.
Cor Bil yn syn taksy © Omrop Fryslân
Er is geen verbod op taxivervoer, maar mensen wordt geadviseerd alleen een taxi te nemen als het strikt noodzakelijk is, bijvoorbeeld voor een medische behandeling. Niet elk taxibedrijf heeft busjes en daardoor de mogelijkheid om bijvoorbeeld met een scherm voldoende afstand te houden tussen chauffeur en passagiers. In een personenauto is dat niet mogelijk.
De kleinere taxiondernemers willen nu net als andere sectoren ook compensatie van de overheid. Volgens taxichauffeur Cor Bil uit Leeuwarden valt het niet te rijmen dat se geen vergoeding van het Rijk krijgen en daarom gaat hij naar Den Haag. "Het wordt niet een demonstratie, maar wij willen gewoon een statement maken. Waarom komen wij niet in aanmerking voor die compensatieregeling? Dat vinden wij heel oneerlijk", zegt Bil.

Enorm risico

Zelf wil hij niet klagen en kan hij het hoofd nog wel boven water houden, maar diverse collega's van hem lukt dat niet. "Er zijn bedrijven die gaan hier straks kapot aan, die kunnen het gewoon niet dragen." Volgens Bil lopen de taxichauffeurs een enorm risico, en niet alleen financieel. Met zijn 63 jaar zit hij in de risicogroep voor het coronavirus. "Moet je het dan opzoeken, nee toch? Dan worden we ziek en dan kost het de overheid nog veel meer."
De taxichauffeurs wilden eerst demonstreren op het Malieveld in Den Haag, maar dat mag niet van de burgemeester. Die heeft een zogeheten 'samenscholingsverbod' ingesteld. In grote groepen samenkomen in deze tijden van corona is een gevaar voor de volksgezondheid, zegt de burgemeester.
Taxichauffeur Cor Bil uit Leeuwarden gaat naar Den Haag
Taxiondernemer Sjoerd Verkoelen heeft ook te maken met een sterk teruglopende omzet, maar ziet nog altijd mogelijkheden om door te rijden. Hij heeft schermen geplaatst in zijn taxibusjes, voor de veiligheid van zijn chauffeurs en de passagiers. Hoewel bijna al zijn medewerkers momenteel thuis zitten, blijft hij positief. "Wij klagen absoluut niet. Het is een tijd om de schouders eronder te zetten en klagen heeft in mijn ogen niet veel zin." Met zijn partner is hij nu zelf elke dag onderweg.
Taxiondernemer Sjoerd Verkoelen over de maatregels die hij heeft genomen