liveblog | 31 maart 2020

Coronanieuws 31 maart: Scholen en horeca langer dicht, geen profvoetbal tot 1 juni

Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Fryslân in ons liveblog.
Bijgewerkt: 8 april 2020, 11:34
dinsdag 31 maart 2020
22:54

Tot zover

Tot zover dit liveblog van dinsdag 31 maart over de coronacrisis. Het belangrijkste nieuws van vandaag op een rij:
22:32

KNVB wacht UEFA-vergadering af

De KNVB had drie scenario's klaar staan voor de rest van het seizoen in het betaalde voetbal. Dat waren: uitspelen voor 30 juni, uitspelen na 30 juni óf het seizoen nu beëindigen. Het eerste scenario kan al bijna niet meer uitgevoerd worden, omdat Rutte vandaag meldde dat er voor 1 juni niet kan worden gevoetbald.
Om het seizoen toch af te kunnen maken, zou men daarom ook in juli moeten voetballen. Dat moet de UEFA dan wel toestaan, want officieel loopt het seizoen tot 30 juni. Woensdag is er een vergadering met de UEFA en landelijke voetbalbonden. Dan moet er meer duidelijk worden.
22:05

FNP boycot vergaderingen Achtkarspelen

Burgemeester Brouwer van Achtkarspelen denkt dat vergaderingen in beperkte vorm door kunnen gaan, maar de FNP in de gemeente is het daar niet mee eens. De fractie boycot de komende vergaderingen, omdat de leden het "onbegrijpelijk en niet bestaanbaar" vinden dat de vergaderingen doorgaan.
"De overheid neemt noodzakelijke maatregelen, maar de gemeentelijke overheid in Achtkarspelen vindt blijkbaar dat al deze regels alleen voor een ander gelden en niet voor zichzelf", zegt FNP-raadslid Tjibbe Brinkman.
21:17

Twee Friese clubs in derde divisie

Dat het amateurvoetbal dit seizoen niet meer wordt afgemaakt, betekent onder andere dat de twee Friese clubs in de derde divisie elkaar komend seizoen weer zullen treffen. Het gaat om Harkemase Boys en ONS Sneek. Opvallend, omdat de eerste club meedeed voor promotie en de andere op degraderen stond. Jan Vlap, komend seizoen trainer bij ONS:"Als toekomstige degradant moet je blij zijn dat je er nu in blijft, maar ik vind het veel sneuer voor clubs die dicht bij promotie stonden." Lees hier het volledige verhaal over het amateurvoetbal.
21:08

"Pijnlijk, maar begrijpelijk"

"Pijnlijk, maar begrijpelijk." Dat is de reactie van ouderenbond ANBO op het besluit om de coronamaatregelen te verlengen. "De gezondheid van ons allemaal gaat voor, maar het is wel verdrietig nieuws voor ouderen in verpleeghuizen die geen bezoek mogen ontvangen en ouderen die alleen thuis zitten", zegt ANBO-directeur Liane den Haan.
20:33

AOb: verstandig besluit

Dat de scholen langer dicht blijven is een verstandig besluit, zegt de Algemene Onderwijsbond. "Dit was een onvermijdelijk besluit, we snappen dat het kabinet de scholen langer dichthoudt. De gezondheid staat voorop." De scholen zijn in ieder geval dicht tot het einde van de meivakantie, die officieel van 25 april tot 3 mei op de kalender staat.
20:32

Overleg onderwijs

De hogescholen en universiteiten praten woensdagmorgen met minister Van Engelshoven over de gevolgen van het verlengen van de maatregelen. Dan moet duidelijk worden wat die gevolgen zijn, want momenteel weet de Vereniging Hogescholen dat nog niet. Ook de MBO Raad is aanwezig bij het overleg.
20:05

Amateurvoetbal gaat niet verder

Het seizoen in het amateurvoetbal gaat niet meer verder, zegt de KNVB. Er zijn geen kampioenen en ook geen clubs die promoveren of degraderen.
Directeur van het amateurvoetbal Jan-Dirk van der Zee: "Nederland heeft een uniek verenigingsleven dat inmiddels geruime tijd stilligt. Sommige mensen zijn ziek, sommigen helaas zelfs overleden en velen zitten verplicht thuis. Het gaat bij ons om vrijwilligers en amateurvoetballers voor wie de vraag 'hoe nu verder?' steeds zwaarder gaat wegen. Vandaag kunnen we vaststellen dat de competities niet meer op een gewenste manier kunnen worden uitgespeeld voor de start van de zomerstop. In tegenstelling tot bij de profs, bestaat er voor de amateurs ook geen scenario om de wedstrijden door te schuiven tot na de zomerstop. Door vandaag de knoop door te hakken willen we vooral iedereen duidelijkheid geven."
20:04

VNO-NCW en MKB hebben begrip

Werkgeversorganisatie VNO-NCW en MKB-Nederland begrijpen de verlenging van de coronamaatregelen. "De hoop van veel ondernemers is natuurlijk dat op een zeker moment gefaseerd er al wat sectoren voorzichtig hun deuren zouden kunnen openen." Maar de prioriteit ligt bij het in stand houden van de zorg in de ziekenhuizen en het beperken van de verspreiding van het virus.
20:01

2.400 plekken op de IC

Aanstaande zondag moet er plaats zijn voor 2.400 patiënten op de intensive cares in Nederland, zegt minister De Jonge. Momenteel staan er 1.900 bedden klaar.
19:25

Geen voetbal tot 1 juni

Tot 1 juni wordt er niet gevoetbald, zegt premier Rutte op de persconferentie. Het voetbal valt onder evenementen waarvoor een vergunning nodig is. De KNVB heeft morgen een overleg met de UEFA. Dat overleg stond al gepland.
19:06

Maatregelen worden verlengd

Het kabinet heeft de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen verlengd tot 28 april. Dat heeft premier Mark Rutte zojuist verteld op een persconferentie. Lees hier meer.
18:53

Persconferentie op Omrop Fryslân Radio

Het kabinet maakt straks bekend wat er gebeurt met de coronamaatregelen na 6 april. de meeste voorschriften van het kabinet tegen de verspreiding van het virus gelden tot die datum. De persconferentie begint rond 19.00 uur. Het radioprogramma Weistra op Wei gaat daarom langer door. Daar wordt ook de persconferentie uitgezonden.
18:49

Bijspringers

Het Friesland College, ROC Friese Poort en NHL Stenden maken medewerkers vrij om bij te springen in de zorg. De scholen hebben al collega's vrijgemaakt die een dubbele aanstelling hebben, in het onderwijs en de zorg, om helemaal in de zorg te werken. Ook medewerkers die op andere terreinen zijn in te zetten, krijgen daar ruimte voor.
De drie scholen werken met elkaar samen om makkelijker in te kunnen spelen op de vraag uit de zorg. Deze week beginnen al docenten van het Friesland College bij zorginstelling Meriant in Heerenveen, een docent van ROC Friese Poort gaat deze week aan de slag bij Meckemastate in Kollum. NHL Stenden zet derde- en vierdejaarsstudenten in bij partners waar de hogeschool contacten mee heeft.
18:25

Slechte mondkapjes in het Noorden

Van de 1,3 miljoen uit China geïmporteerde mondkapjes die niet aan de voorwaarden voldoen, zijn er 70.000 geleverd aan zorgorganisaties in Fryslân, Groningen en Drenthe. Drie zorgverleners hebben de maskers daadwerkelijk gebruikt. Ze zijn uit voorzorg getest op het virus, maar de uitslagen van die tests waren negatief.
18:12

Ms Vlieland later klaar

Het schip de Ms. Vlieland van rederij Doeksen is pas later weer klaar. Het schip raakte beschadigd op 12 maart en ligt nu in de haven yn Harlingen. Apparatuur moet vervangen worden, maar door de coronacrisis wordt het materiaal later geleverd. Daardoor kan het schip op z'n vroegst in juni weer volgens dienstregeling varen.
Wetter wurdt út de Vlieland pompe © Jannette van der Ploeg
17:53

Margreet de Graaf (GGD) over de stand van zaken

Margreet live
17:32

109 Ziekenhuisopnames

Er lagen bij de meting van dinsdagochtend 109 coronapatiënten in de Friese ziekenhuizen. Dat zijn er vijf meer dan een dag eerder. Het aantal patiënten op de intensive care is wel minder geworden: van 31 naar 28.

Coronapatiënten in de Friese ziekenhuizen

IC Niet IC
Vrijdag 27/03 18 81
Zaterdag 28/03 26 77
Zondag 29/03 28 76
Maandag 30/03 31 73
Dinsdag 31/03 28 81
16:47

Huisarts positief

Huisarts Bart Maats van Gorredijk is zelf positief getest op het coronavirus. Vorige week zei hij zelf al dat 'er wat stond te gebeuren'. Maats is één van de vloggers voor Omrop Fryslân. Zo maakte hij ook bekend dat hij zelf met het virus is besmet:
Reaksje op corona bart maats
Bekijk hier het volledige bericht en de vlog die Maats voor Omrop Fryslân heeft opgenomen voor hij wist dat hij het virus had.
16:35

Extra schoolboeken

De katholieke basisschool Sint Ludgerus in Balk wacht de persconferentie van het kabinet deze avond niet af en deelt alvast extra schoolboeken uit aan de leerlingen:
Skoalle Balk
16:06

"Ah goeie!"

15:57

Minister Hoekstra geeft fout toe

Minister Hoekstra van Financiën geeft toe dat hij niet empathisch genoeg is geweest naar Zuid-Europa toe. "We hadden vorige week, ook ikzelf, beter naar voren moeten brengen dat we willen helpen. Dat hebben we te weinig empathisch gedaan. Dat hebben we zo verwoord dat het tot weerstand heeft geleid", zegt hij tegen RTL Z.
Landen in Zuid-Europa willen hulp van de Europese Unie om de coronacrisis te bestrijden. Ze willen gebruik maken van een noodfonds van 410 miljard euro. Nederland wil dat alleen toestaan onder strenge voorwaarden en daar kwam veel kritiek op, ook uit de Friese hoek: hoogleraar Eelke de Jong zegt dat Hoekstra 'een klap voor zijn hoofd verdient'.
15:19

Steffie

De overheid is een nieuwe website begonnen om het coronavirus uit te leggen aan mensen met een verstandelijke beperking. Zij kunnen terecht op corona.steffie.nl.
15:00

Online afstuderen

Hogeschool NHL Stenden in Leeuwarden is dicht vanwege de coronacrisis, maar toch is er een student die afgestudeerd is, maar dan online. Lieuwe Nijboer heeft de eindpresentatie voor zijn studie Technische Bedrijfskunde op het internet gedaan.
Volgens Lieuwe was het wel anders om het online te doen, maar het kon niet lijden om zijn eindpresentatie uit te stellen. Zijn examinatoren zeggen dat het voordeel van de online aanpak is, dat het allemaal beter te plannen is. Het nadeel is dat je mensen niet in het echt ziet. En dat is bij afstuderen wel een gemis, zeggen ze.
14:25

Bloedplasma van ex-coronapatiënten

Het Erasmus MC in Rotterdam begint deze week met het geven van bloedplasma van ex-coronapatiënten aan mensen die het virus nog hebben. Wie hersteld is van een infectie heeft meestal antistoffen in het bloed. Mogelijk kunnen die dienen als geneesmiddel voor zieke patiënten. Eerder gaf de ethische commissie daar groen licht voor. Het ziekenhuis zoekt mensen die zijn hersteld van een vastgestelde corona-infectie. Ze moeten dan geen klachten meer hebben en mee willen werken aan het doneren van plasma. Bloedbank Sanquin neemt het plasma af. Donoren moeten zich per mail aanmelden bij het Erasmus MC (concovid.study@erasmusmc.nl).
13:59

Meer dan duizend coronadoden in Nederland

Het aantal coronapatiënten dat is overleden in Nederland, is met 175 gestegen naar 1.039. Dat hat it RIVM bekendgemaakt. In totaal hebben 12.595 mensen positief getest op het coronavirus, maandag waren dat er nog 845 minder. De laatste 24 uren zijn er 722 mensen met een coronabesmetting opgenomen in het ziekenhuis, het totaal komt daarmee op 4.712.
De kaart van het RIVM is nu gewijzigd naar het aantal opgenomen patiënten in elke gemeente in Nederland. Volgens het RIVM geeft dat een beter beeld van de verspreiding dan het aantal gemelde patiënten op de oude kaart.
13:51

Frysk Diktee verschoven naar juny

Vanwege de coronamaatregels gaat het Grut en Lyts Frysk Diktee op 21 april niet door. Tot 1 juni kunnen er geen evenementen worden gehouden in Nederland. Voor het Grut Frysk Diktee heeft de organisatie, met een slag om de arm, een reservedatum gekozen: dinsdag 16 juni.
13:09

Kaartverkoop Veenhoop Festival uitgesteld

De organisatie van het Veenhoop Festival heeft besloten de kaartverkoop vooreerst uit te stellen. Voor organisatoren van evenementen is het een lastige overweging: zeggen we ons feest af of wachten we toch nog even? Jan Feitsma, voorzitter van het Veenhoop Festival is hoopvol, maar hij is natuurlijk wel benieuwd naar de persconferentie van het kabinet dinsdagavond. "Wij zouden in principe 15 april beginnen met de kaartverkoop", zegt Feitsma. Mensen hadden dus nog geen geld uitgegeven aan kaartjes voor het festival. "Daarom dachten wij: we stellen het nog maar een paar weken uit. Dan zijn we zeker waar wij aan toe zijn."
Na de persconferentie over de coronamaatregelen hoopt de organisatie de knoop te kunnen doorhakken. "Drie weken voor het feest zouden we nog wel kunnen besluiten om het door te laten gaan." Het programma is al rond en de artiesten zijn al vastgelegd. Als het Veenhoop Festival doorgaat, wordt het gehouden van 17 tot 20 juli.
Jan Feitsma, voorzitter van het Veenhoop Festival
12:29

Opening Lelystad Airport uitgesteld

De opening van Lelystad Airport wordt uitgesteld tot november volgend jaar. Dat meldt minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur aan de Tweede Kamer. Door de coronacrisis is het niet nodig dst de luchthaven, die vakantieverkeer van Schiphol moet overnemen, nog dit jaar open gaat.
12:24

Kinderen missen juffen ook

Leerlingen van GBS de Princenhof in Leeuwarden hebben gereageerd op de boodschap van hun juf. Die hadden aan de binnenkant op het raam "Lieve kinderen, wij missen jullie" geplakt. Aan de buitenkant hebben twee kinderen een briefje opgehangen met de boodschap: "Lieve juffen: Antje, Miranda, Loes, Jitske wij missen jullie ook! Micha en Esra."
© Kappers Media
12:05

Elf mensen overleden aan corona in Fryslân

Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn in Fryslân elf mensen overleden aan de gevolgen van dat virus. Dat heeft de GGD net naar buiten gebracht. Met de cijfers van vorige week stond het aantal nog op twee doden, maar er zijn nu dus al veel meer mensen aan het virus overleden. Verder maakt de GGD bekend dat zes nieuwe mensen positief getest zijn op het virus. Het totaal staat daarmee op 128 positieve tests in Fryslân.
11:26

Schoonmaken met de viezigheidschallenge

Afvalverwerker Omrin heeft een alternatief bedacht voor de schoonmaakweken die dit jaar niet door kunnen gaan vanwege de coronamaatregelen. Daar doen al jaren duizenden kinderen aan mee. Omrin heeft op de website himmelwike.nl van alles bedacht om het onderwerpt toch onder de aandacht van de kinderen te houden: een viezigheidschallenge, een afvalquiz en bouw- en kleurplaten. Er staan ook tips op om te doen en filmpjes. Kinderen kunnen een prijs winnen met de viezigheidschallenge.
11:20

UWV opent loketten voor bedrijven

Bedrijven die door de coronacrisis omzetverlies hebben, kunnen volgende week terecht bij speciale loketten om een bijdrage in de loonkosten aan te vragen. Het UWV streeft ernaar de loketten vanaf maandag 6 april open te hebben. Bedrijven die aan de voorwaarden voldoen, kunnen binnen twee tot vier weken een voorschot verwachten. Dat meldt het ministerie van Sociale Zaken.
11:04

Corona of hooikoorts?

We zitten op dit moment massaal thuis vanwege het coronavirus, maar door het mooie weer nemen de komende tijd de kooikoortsklachten ook weer toe. Met name voor mensen die allergisch zijn voor berken en essen. Van deze boomsoorten zijn er op het moment vrij hoge concentraties pollen in de lucht te vinden, meldt bijvoorbeeld Hooikoortsradar.
De symptomen van hooikoorts komen overeen met die van een milde besmetting met het coronavirus, verstopte neus, snotteren, niezen, hoesten en keelpijn. Koorts blijft uit bij hooikoorts. Door het thuiswerken is er voor hooikoortspatiënten één groot voordeel: de blootstelling is een stuk lager en daardoor kunnen de klachten milder zijn.
09:45

Meldingen huiselijk geweld verdubbeld

Bij Fier, het landelijk expertise- en behandelcentrum in Leeuwarden, is het aantal meldingen van huiselijk geweld en kindermishandeling de afgelopen week verdubbeld. Door de maatregels van het kabinet om zoveel mogelijk thuis te zijn en te werken kunnen de spanningen in huis flink oplopen.
"Wijk schrikken natuurlijk ook van deze cijfers, maar hadden het wel een beetje zien aankomen", vertelt teamleider Grytsje van der Meer van de crisis- en spoedafdeling van Fier. "Nu iedereen thuiszit, dicht op elkaar, dan gaan er veel dingen mis. We hebben het echt wel over fors huiselijk geweld, blauwe plekken bij kinderen, maar ook geweld onder volwassenen."
Zit jij of zit u in een situatie met huiselijk geweld? Of heeft u een vermoeden van huiselijk geweld bij familie of de buren? Fier heeft een anonieme chat: www.chatmetfier.nl.
Grytsje van der Meer van Fier
09:16

Extra bedden Friese ziekenhuizen

Ziekenhuizen in Fryslân bereiden zich voor op een groeiend aantal coronapatiënten. Zo zijn er pas weer 60 nieuwe bedden beschikbaar gemaakt. "De ziekenhuizen van Fryslân, Groningen en Drenthe hebben dagelijks overleg over de capaciteit van bedden", vertelt woordvoerder Frits Mostert van de noordelijke ziekenhuizen.
"We hebben in het MCL een aantal extra bedden beschikbaar gesteld, dat zijn er ongeveer zestig. Verder doen alle Friese en noordelijke ziekenhuizen hun uiterste best om de opvang mogelijk van coronapatiënten mogelijk te maken. Dat gebeurt niet alleen door bedden vrij te maken, maar ook door afschalen: dat betekent dat je de zorg die niet acuut nodig is afschaalt en die bedden beschikbaar maakt voor coronapatiënten." Lees het volledig artikel hier.
09:01

Thuiszitten met de kinderen

Krijgen de maatregels die het kabinet heeft genomen vanwege de corona-uitbraak een vervolg na komende weekeinde? Op die vraag komt dinsdag een antwoord en het lijkt wel die kant op te gaan. Een van die maatregels is de sluiting van de scholen. Carla Engelsma is moeder van drie kinderen, die al enkele weken niet naar school kunnen. Hoe gaat het nu met hen? "Het enthousiasme is helaas wat afgezakt", vertelt moeder Carla. "De eerste week was het natuurlijk hartstikke spannend en anders. Je merkt wel dat de focus begint te verleggen. Ze missen hun vrienden heel erg."
De kinderen krijgen lesmateriaal van school, maar dat zijn tot nu toe vooral herhalingen. Het contact met school is goed, zegt Carla, en verloopt via app en telefoon. "De juffen bellen regelmatig even, hoe het gaat met de kinderen. Ook zelf even de kinderen aan de telefoon, om te vragen hoe het gaat. Dat gaat fantastisch."
Moeder Carla Engelsma over het thuiszitten met drie kinderen
08:28

Friese taxi's naar Den Haag

Friese taxichauffeurs voeren dinsdag actie. In colonne zullen ze via de Afsluitdijk naar Den Haag rijden. Taxibedrijven hebben het zwaar door de coronacrisis. Ze krijgen geen vergoeding voor de omzet die ze mislopen, terwijl andere ondernemers aansprak kunnen maken op 4.000 euro.
Er is geen verbod op taxivervoer, maar mensen wordt geadviseerd alleen een taxi te nemen als het strikt noodzakelijk is, bijvoorbeeld voor een medische behandeling. Niet elk taxibedrijf heeft busjes en daardoor de mogelijkheid om bijvoorbeeld met een scherm voldoende afstand te houden tussen chauffeur en passagiers. In een personenauto is dat niet mogelijk.
De kleinere taxiondernemers willen nu net als andere sectoren ook compensatie van de overheid. Volgens taxichauffeur Cor Bil uit Leeuwarden valt het niet te rijmen dat se geen vergoeding van het Rijk krijgen en daarom gaat hij naar Den Haag. "Het wordt niet een demonstratie, maar wij willen gewoon een statement maken. Waarom komen wij niet in aanmerking voor die compensatieregeling? Dat vinden wij heel oneerlijk", zegt Bil.
Taxichauffeur Cor Bil uit Leeuwarden gaat naar Den Haag
06:35

Journalist 'vast' in Leeuwarden

Voor Christiaan Triebert, journalist bij The New York Times, is Leeuwarden nu de werkplaats. Hij was hier op familiebezoek bij zijn ouders, broers en zussen, toen president Trump een inreisverbod instelde voor mensen vanuit de Europese Unie. Daarom werkt Triebert, bekend van onderzoekscollectief Bellingcat, op de zolderkamer van het huis van zijn moeder. Al zijn collega's van The New York Times werken al vanuit huis. In zijn stad New York is het coronavirus een grote ramp. Amerika is het land met de meeste besmettingen ter wereld, en het hart van de corona-uitbraak is New York.
Triebert zit echter in Leeuwarden, ver van zijn nieuwe woonplaats New York. "Ik zit voornamelijk bij mijn moeder thuis op de zolderkamer. Daar stond nog een houten bureau van mijn broer die hier meer dan een decennium geleden woonde. Ik heb een monitor gekregen van mijn andere broer, die kan ik mooi aansluiten straks. Mijn laptop is hier. Koffie van mijn moeder. En af en toe werk ik bij mijn vader in de huiskamer. Het is een privilege om dicht bij mijn ouders en familie te zijn. In New York zou ik in zelfisolatie in een appartementje zitten. Je weet niet hoe lang het gaat duren en dan is het fijn dat je één-op-één je ouders kunt spreken en in dezelfde tijdzone zit."
Journalist Christiaan Triebert is momenteel in Leeuwarden
06:05

Fryslân Fit!

Fryslân fan 'e moarn

Niet alleen in dit liveblog kun je al het coronanieuws volgen, maar ook bij ons op radio en televisie. Te beginnen met het radioprogramma Fryslân fan 'e moarn, van 6.00 tot 9.00 uur.

Fryslân Fit

En op televisie zenden wij Fryslân Fit uit: een programma voor thuiszitters om even lekker in beweging te zijn. We beginnen met een warming-up en daarna doen we drie oefeningen. Sportinstructeur Dirk Jelke de Boer en zijn twee collega's doen de oefeningen voor. Fryslân Fit is van maandag tot en met vrijdag en wordt 'ochtends drie keer uitgezonden: om 9.00, 10.00 en 11.00 uur.
© Shutterstock
maandag 30 maart 2020
06:00

Welkom!

Goedemorgen en welkom bij dit liveblog van dinsdag 31 maart over het coronavirus. Dit was het belangrijkste nieuws van maandag:
Het liveblog van maandag is hier na te lezen.