New York Times-journalist werkt door corona op zolderkamer in Leeuwarden

Voor Christiaan Triebert, journalist bij The New York Times, is Leeuwarden nu de werkplaats. Hij was hier op familiebezoek bij zijn ouders, broers en zussen, toen president Trump een inreisverbod instelde voor mensen vanuit de Europese Unie. Daarom werkt Triebert, bekend van onderzoekscollectief Bellingcat, op de zolderkamer van het huis van zijn moeder. Al zijn collega's van The New York Times werken al vanuit huis.
© Omrop Fryslân
Triebert schrijft op dit moment over de gevolgen van de coronacrisis in gebieden met veel vluchtelingen, zoals Syrië en Turkije, waar een uitbraak een grote menselijke tragedie kan worden. "Veel van de verslaggeving van het visuele onderzoeksteam van The New York Times is gericht op het coronavirus en de gevolgen ervan. We kijken naar: hoe worden bepaalde conflictgebieden geraakt? Denk aan de vluchtelingenkampen in Syrië en Turkije. Het heeft dramatische gevolgen als het virus zich daar verspreid. Waar we het hier hebben over goed handen wassen en anderhalve meter afstand houden, zitten honderden duizenden mensen daar in zo'n vluchtelingenkamp die niet eens hun handen kunnen wassen. Dat zijn verhalen die belangrijk zijn om te vertellen."

Situatie New York is surreëel

In zijn stad New York is het coronavirus een grote ramp. Amerika is het land met de meeste besmettingen ter wereld, en het hart van de corona-uitbraak is New York. "Het is surreëel bijna. New York is mijn nieuwe thuisstad, ik heb er veel vrienden. Maar er hangt een grimmige sfeer en het is er stil. De sirenes hoor je nu wel vaker loeien. Ik weet nog dat ik een paar dagen geleden het eerste beeld zag dat een grote koeltruck achter een ziekenhuis stond, om lichamen op te slaan. We zien beelden van veldhospitalen in Central Park. Een militair hulpschip dat komt aanvaren. Het zijn hele vreemde beelden, zeker in een stad die iedereen kent van films en muziek. Het is onwerkelijk en heftig", zegt Triebert.
© Eigen foto

'In Leeuwarden zijn is een privilege

Triebert zit echter in Leeuwarden, ver van zijn nieuwe woonplaats New York. "Ik zit voornamelijk bij mijn moeder thuis op de zolderkamer. Daar stond nog een houten bureau van mijn broer die hier meer dan een decennium geleden woonde. Ik heb een monitor gekregen van mijn andere broer, die kan ik mooi aansluiten straks. Mijn laptop is hier. Koffie van mijn moeder. En af en toe werk ik bij mijn vader in de huiskamer. Het is een privilege om dicht bij mijn ouders en familie te zijn. In New York zou ik in zelfisolatie in een appartementje zitten. Je weet niet hoe lang het gaat duren en dan is het fijn dat je één-op-één je ouders kunt spreken en in dezelfde tijdzone zit."
Journalist Christiaan Triebert is momenteel in Leeuwarden