Videodagboek over de coronacrisis: "Er komt zoveel op je af, dan weet je ook niet meer wat je moet geloven"

Een dokter, docent of een boswachter: iedereen beleeft de coronatijd op zijn eigen manier. Om van binnenuit de provincie te laten zien wat er precies speelt, heeft Omrop Fryslân het vlogproject 'Berjochten út it hert' (Berichten uit het hart) opgezet. Een netwerk van mensen uit de hele provincie maakt de komende tijd videodagboeken van hun dagelijkse werkzaamheden. We beginnen deze serie in het MCL.
Vlog Heleen
Een van die mensen is cardioloog Heleen Lameijer. Ze werkt als arts op de spoedeisende hulp in het Medisch Centrum Leeuwarden. Ze vindt het belangrijk om te vloggen zodat mensen beter weten hoe medische zaken werken en daardoor ook beter voor zichzelf kunnen zorgen.
Lameijer: "Daarnaast zitten heel veel mensen met vragen. Er komt zo veel op je af, dan weet je ook niet meer wat je moet geloven. Als tegenhanger van fake news heb ik een instagramaccount waar ik vragen van mensen beantwoord."
© Omrop Fryslan
De grootste verandering bij de afdeling van Lameijer is de indeling. "We hebben op de spoedeisende hulp twee gangen. Door corona hebben we nu een van deze gangen voor normale klachten en de andere gang is volledig voor patiënten met corona of die we ervan verdenken. Je kunt dus ook zo in een dienst de hele dag geen coronapatienten zien."
Heleen Lameijer
Maar het werk is hetzelfde, vertelt Lameijer. Dat is niet anders dan anders. De kleding die ze moet dragen wel. "De pakken die we aan moeten, zijn warm en zitten erg strak. Ook de bril zit strak. Dit maakt het ook wel indrukwekkend, maar het werk op zich niet."
Heleen Lameijer op de spoedeisende hulp © Omrop Fryslân, Heleen Lameijer
Naast Lameijer komen de komende tijd veel andere mensen aan het woord. Bijvoorbeeld verpleegkundige Sandra Di Rocco van ziekenhuis Nij Smellinghe, boswachter Anke Bruin van Staatsbosbeheer Vlieland en muziekdocent Gatse Hylkema. Volg de videodagboeken van 'Berjochten út it hert' op onze dossierpagina.