Taxi- en touringcarbedrijven krijgen geen steun

Taxi- en touringcarbedrijven komen nog steeds niet in aanmerking voor de financiële noodregeling van het kabinet. De regeling is na kritiek al aangepast, maar personenvervoerders zijn daar niet in meegenomen. Dalstra Reizen van Surhuisterveen is één van de grote touringcarbedrijven in de provincie. Daar hebben ze snel behoefte aan duidelijkheid over de regeling.
Taksy en touringcarbedriuw Dalstra

"Alles staat stil"

Johan Dalstra, de directeur van Dalstra Reizen, kan er 's nachts al niet meer goed van slapen. Tot begin juni zijn alle reizen geschrapt. Ook daarna is nog lang niet duidelijk hoe het komt. "Alles staat nu stil. Normaal begint het nu. Dan hebben we van de 25 bussen twee derde aan het rijden." Maar rijden zit er vooreerst nog niet in. En de kosten zijn al gemaakt. "Net als de volledige recreatiebranche doe je investeringen in de winter. Nu moet je verdienen."

"Ander bedrijf in de reissector krijgt wel steun"

Het bedrijf valt net tussen alle regelingen in. Zo heb je voor de aanvraag van het bedrag van vierduizend steun voor grote ondernemingen een zogenoemde SBI-code nodig. Dalstra: "Wij hebben dan code 76.12. Die krijgt niets, maar code 76.11 wel. Dat is dan een bedrijf dat ook in de reisbranche zit. Dat is scheef."
© Omrop Fryslan, Hayo Bootsma

Oproep kabinet gooit omzetverlies op

Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) vindt het onbegrijpeleijk dat dit soort bedrijven geen aanspraak kunnen doen op steun. Voorzitter Bertho Eckhardt zegt dat er snel financiële hulp moet komen. "Er is geen verbod op taxivervoer, maar er is door het kabinet wel gemeld dat je alleen een taxi moet nemen als het absoluut noodzakelijk is. Dat zit dicht tegen een verbod aan." Het gooit veel omzetverlies op. KNV roept het ministerie van Economische Zaken op deze branche ook op te nemen in de noodregeling.
© Omrop Fryslan, Hayo Bootsma

Kachel uit

Om kosten te besparen is de kachel bij Dalstra Reizen op kantoor uitgezet en zijn de bussen uit de verzekering en de wegenbelasting gehaald. "Je hebt nu zorgen over alles. Zorgen over het personeel, maar ook over de toekomst. Want kunnen we nog wel blijven bestaan in de toekomst?"

Scherm in de taxi

Vervoersgroep Noord in Leeuwarden ziet de omzet ook kelderen. Directeur Sjoerd Verkoelen spreekt van 80 procent. "We rijden nog wel, maar het houdt niet over. Alle traditionele stapavonden zijn weg, het is niet veel meer."
Toch zit Verkoelen niet bij de pakken neer. Om veilig te kunnen blijven rijden, heeft hij in zijn taxibusjes een scherm laten plaatsen. "Dan zit je als chauffeur veilig en kun je rijden."
Verkoelen maakt zich zorgen over zijn collega's. Bedrijven die straks mogelijk in financiële problemen komen. "Zelf red ik het eerst wel. Mijn mensen zitten wel thuis, maar mijn vrouw en ik rijden door. Dat zorgt in ieder geval voor omzet."
Verslaggever Hayo Bootsma in gesprek met Johan Dalstra