Grootschalig lifelines-onderzoek naar het coronavirus in Fryslân

Deze week start Lifelines een grootschalig onderzoek in Fryslân, Groningen en Drenthe naar de risicofactoren voor corona. Ruim 135.000 mensen krijgen een vragenlijst toegestuurd. Alle antwoorden worden gekoppeld aan data die eerder al verzameld is door Lifelines. Daarbij wordt onderzocht welke erfelijke factoren en omgevingsfactoren meespelen in de ernst en de gevolgen van de ziekte. Ook wordt daarbij onderzocht of het coronavirus invloed heeft op het welzijn en de mentale gezondheid van mensen.
© ANP Foto
Mensen die eerder al meegedaan hebben aan Lifelines krijgen een vragenlijst toegestuurd. "Dat zijn mensen die ouder zijn dan 18 jaar en waarvan we een mailadres hebben", zegt Lifelines-bestuurder Bert Jan Souman uit. "Mensen krijgen iedere week een vragenlijst, zodat we goed kunnen zien hoe corona zich ontwikkelt. Ik doe de oproep: doe alsjeblieft mee aan dit onderzoek."

Hoge prioriteit

Het is dus niet alleen om mensen die corona hebben of klachten hebben, maar ook om mensen die zich nog gezond voelen, zegt Souman nadrukkelijk. "Juist dat is voor ons heel waardevolle data om te zien hoe corona zich ontwikkelt. Het onderzoek duurt in ieder geval 2 of 3 maanden, mogelijk met een doorloop naar een half jaar om de effecten op de langere termijn te onderzoeken. Normaal duurt het maanden of zelfs jaren voordat de resultaten bekend worden gemaakt, maar je begrijpt dat dit een buitengewoon hoge prioriteit heeft. We proberen binnen enkele maanden de eerste resultaten bekend te maken."

Olympische prestatie

Het Lifelinesonderzoek is in samenwerking tussen de Rijksuniversiteit in Groningen, ziekenhuis UMCG en de Aletta Jacobs School of Public Health: "Het is een olympische prestatie dat we in een week tijd zo'n groot onderzoek in de benen hebben gekregen. Lifelines heeft als begindoelstelling te onderzoeken waarom de ene persoon ziek wordt en de andere niet. We gaan als eerste de risicofactoren in de omgeving onderzoeken, zoals voedingspatroon en medicijnen. Daarnaast onderzoeken we markers in de genen, het DNA. Als derde element onderzoeken we wat het coronavirus met mensen doet: zijn ze bang of onzeker? En als laatste onderzoeken we hoe corona zich verspreidt in de noordelijke provincies."
Lifelines-bestuurder Bert Jan Souman
© Omrop Fryslân