Zeven nieuwe coronapatiënten positief getest

Er zijn zeven nieuwe Friese patiënten positief getest op het coronavirus. Dat meldt GGD Fryslân. Daarmee komt het totaal aantal positief geteste Friese patiënten op 122.
© ANP Foto
Omrop Fryslân praat iedere dag met Margreet de Graaf van GGD Fryslân over de laatste stand van zaken.

Wat kunt u over deze zeven nieuwe gevallen vertellen?
"Wij testen op dit moment voornamelijk zorgverleners, zoals huisartsen, verplegers, mensen in de thuiszorg. Het betreft dus ook vooral deze mensen. Het aantal nieuwe patiënten verschilt per dag. We doen gelukkig met elkaar goed ons best en beschermen daarmee onze ouderen. Ik hoop dan ook dat het bij deze kleinere aantallen blijft. Dan kunnen wij onze IC-capaciteit in Fryslân beschikbaar stellen voor andere mensen in Nederland die het hard nodig hebben."
Hoe kan het dat er soms verschillen zitten tussen de cijfers van GGD Fryslân en het RIVM?
"Er zit een beetje tijdsverschil tussen inderdaad. Er zijn een aantal handelingen die eerst uitgevoerd moeten worden. Eerste horen de mensen natuurlijk zelf hun eigen uitslag, daarna hun behandeld arts. Pas daarna informeren wij het RIVM. Zij publiceren hun gegevens nadat ze van alle GGD's in Nederland hun informatie hebben ontvangen. Er zit dus tijdsverschil tussen wanneer wij onze dataverzameling gereed hebben en wanneer de RIVM dat heeft. Daar zit het verschil in."

Jullie zijn ook een campagne begonnen met bekende Friezen. Waarom?
"We willen laten zien dat we het met elkaar moeten gaan doen. Zanger Raynaud Ritsma van Vangrail of politica Aukje de Vries (VVD) hebben inmiddels meegewerkt aan een promotiefilmpje om thuis te blijven. We komen de komende tijd met nieuwe bekende Friezen die meewerken aan onze campagne, maar wie dat zijn, houd ik nog even geheim."
Margreet de Graaf van de GGD

Capaciteit

Ziekenhuizen in het noorden hebben op dit moment genoeg capaciteit om coronapatiënten op te vangen. Dat zegt het ROAZ, het Regionaal Overleg Acute Zorg. De ziekenhuizen maken nog wel steeds ruimte om meer patiënten op te kunnen vangen. Landelijk wordt bekeken welke ziekenhuizen geholpen moeten worden, omdat ze de zorg niet meer aan kunnen, en welke ziekenhuizen nog ruimte hebben. Ziekenhuizen schatten zelf meerdere keren per dag in hoe het lijkt met de ruimte op de intensive care. Er wordt dan ook gekeken naar de toestand van patiënten die nu nog niet op de IC liggen. Als het erop lijkt dat zij daar mogelijk toch heen moeten, wordt er rekening mee gehouden.