ROAZ: "Ziekenhuizen in het noorden hebben genoeg bedden voor coronapatiënten"

Ziekenhuizen in het noorden hebben op dit moment genoeg capaciteit om coronapatiënten op te vangen. Dat zegt het ROAZ, het Regionaal Overleg Acute Zorg. De ziekenhuizen maken nog wel steeds ruimte om meer patiënten op te kunnen vangen.
© Omrop Fryslân, Jitze de Vries
Landelijk wordt bekeken welke ziekenhuizen geholpen moeten worden, omdat ze de zorg niet meer aan kunnen, en welke ziekenhuizen nog ruimte hebben. Ziekenhuizen schatten zelf meerdere keren per dag in hoe het lijkt met de ruimte op de intensive care. Er wordt dan ook gekeken naar de toestand van patiënten die nu nog niet op de IC liggen. Als het erop lijkt dat zij daar mogelijk toch heen moeten, wordt er rekening mee gehouden.
Er worden intussen ook op meerdere plekken locaties ingericht voor coronapatiënten die geen ziekenhuiszorg nodig zijn, maar die niet thuis kunnen zijn. Het gaat dan om mensen die in het ziekenhuis hebben gelegen en met wie het beter gaat. Maar ook om mensen die besmet zijn en nog niet naar het ziekenhuis hoeven, maar wel de zorg nodig zijn.