Skûtsjezeilers digitaal het water op met virtuele regatta

De skûtsjeschippers en bemanningsleden van de SKS kunnen door het coronavirus op het moment niet zeilen. Toch gaan ze het water op, maar dan digitaal: volgende week strijden ze in een virtuele regatta. Dat doen ze met een gratis zeilspelletje. De wedstrijden worden live uitgezonden op Facebook, vertelt aanjager Harm Bakker.
In test fan de silers by Virtual Regatta © Virtual Regatta
"Ik ben al sinds de Volvo Ocean Race bezig met het virtuele spelletje", vertelt Bakker. "Ik ben ook nogal een fanatieke watersporter. Je hebt dus ook het e-zeilen. Dat zijn gewoon echt korte wedstrijdjes: sprintwedstrijden, olympische baan, je kunt van alles doen."
Het begon met een berichtje van Johannes Meeter, schipper van It Doarp Huizum. "Ze hebben nu niets te doen", zegt Bakker. "Ze zijn alleen maar de skûtsjes aan het lakken, want trainen kan niet. Dus ik zei: ga gewoon virtueel regatta spelen. Dan kun je toch een beetje oefenen, alle regels zijn toch een beetje hetzelfde."

Twintig deelnemers

Daarna stroomden de aanmeldingen uit de skûtsjewereld binnen. "We hebben een complete community inmiddels. Willem Zwaga zit mee te doen vanuit Frankfurt. We kunnen bijna met twintig man zeilen."
De eerste virtuele wedstrijd is op 6 april. Dat wordt live uitgezonden en de initiatiefnemers hebben Gjalt de Jong al gevraagd om het commentaar te leveren bij de wedstrijd.