Elke dag wandelen in Drachten met Henk de Jong

Hoe krijgen we mensen in beweging die nu elke dag thuiszitten? In Drachten hebben ze daar iets op bedacht: ze zetten Cambuurtrainer Henk de Jong in.
Kuierje yn Drachten
René de Jong is sportschooleigenaar én de broer van Henk de Jong. Door het coronavirus moest René de deuren van de sportschool sluiten. En net als zijn broer Henk kan René niet stilzitten. Dus bedacht hij iets om mensen in Drachten toch aan het bewegen te krijen: de app 'Kilometers maken met Cambuurtrainer Henk de Jong.'
René de Jong © Omrop Fryslân

100 kilometer bewegen

In de app van de sportschool staat een 'challenge'. Doel: 100 kilometer bewegen. Dat mag wandelend, rennend of fietsend. Als je in de rit de app aanzet, houdt de app voor je bij hoeveel kilometer je hebt gehad. In de app staat ook een klassement, zodat alle deelnemers kunnen zien hoeveel kilometers de anderen gemaakt hebben.
En om de drie dagen krijgen alle mensen die kilometers gemaakt hebben een filmpje van Henk de Jong, die iedereen aanmoedigt.
De challenge is binnen twee dagen geïntroduceerd. Deelnemer van het eerst uur is Daniëlle Dantuma. Ze is net moeder geworden en probeert nu elke dag met de kinderwagen te wandelen om de 100 kilometer te halen. "In de sportschool is het altijd druk, nu niet. En je kunt natuurlijk prima thuis fitnesstrainingen doen, maar door deze challenge heb ik toch het gevoel dat we het met elkaar doen. Terwijl je toch alleen aan het wandelen bent."
Dat er om de drie dagen een filmpje van Henk de Jong bijzit is voor Dantuma een bonus. "Mijn moeder is de grootste Henk de Jong-fan. En ik stiekem ook wel hoor."
Henk de Jong mei it hûntsje © Omrop Fryslân
Nu ben ik niet besmet met corona, maar met het wandelvirus.
Rijinstructeur Klaas Kloosterman
Rijinstructeur Klaas Kloosterman mag geen autorijlessen meer geven door het coronavirus. Normaal kwam Kloosterman elke zondag in de sportschool van René. Beide vallen nu weg. Ook hij is erg blij met de app. "Ik zag de oproep van Henk de Jong voorbij komen op de app, en ik dacht direct: dit moet hem zijn! En nu ben ik niet besmet met corona, maar met het wandelvirus."
Op het moment is de challenge alleen beschikbaar voor mensen die een abonnement hebben bij de sportschool van René de Jong. Hij is nog bezig om te kijken of hij de app ook voor anderen kan aanbieden. In de tussentijd raadt hij andere sportclubs aan om dezelfde challenge te doen. "Wat wij doen met Henk, kan SC Heerenveen prima doen met Johnny Jansen."