Toerismebureau: "Misschien nog een 'boost' in september"

Albert Hendriks, directeur van het toerismebureau Friesland-Holland, is een optimist. "Het gaat nu 'beroerd', maar misschien krijgen we nog een toerisme-boost in september. Fryslân hoeft het niet te hebben van het massatoerisme, we zijn hier geen Giethoorn of Volendam. En juist dat kan ons sterke punt zijn."
De fontein in Sloten © Omrop Fryslân
"Want bootje varen of fietsen langs de '11fountains' of door onze natuur, dat kan veel eerder dan in volle vliegtuigen naar vakantiebestemmingen reizen", volgens Hendriks. "Voor die 'post-coronatijd' moeten we ons nu klaarmaken. In de herfst zou eigenlijk nog iets georganiseerd moeten worden waarvoor de mensen willen komen."

Momenteel ontzettend slecht

"Maar momenteel gaat het ontzettend slecht", erkent Hendriks: "We hebben vanaf 1 maart helemaal geen boekingen meer gekregen. Terwijl het daarvoor juist fantastisch ging met het 'vroegboeken'. Omdat we bij de SGR (Stichting Garantiefonds Reizen) zitten, zijn de mensen nooit hun geld kwijt. Ook niet als wij failliet zouden gaan. Alle boekers hebben voor hun aanbetaling een voucher gekregen, een soort tegoedbon die later verzilverd kan worden. Ze zijn er blij mee en snappen het. Niemand heeft tot nu toe zijn geld teruggevraagd."
Albert Hendriks fan toerismeburo Friesland Holland © Omrop Fryslân
Hoe lang de recreatieondernemers het nog uit kunnen zingen, hangt mede af van de regelingen van de overheid. "Maar als we op 1 juni niet voorzichtig weer kunnen beginnen, vallen er bedrijven om. Dat kan niet anders."
Zijn eigen onderneming is kleinschalig, maar hij moet wel maatregelen nemen. "Het zal bij ons straks ook wel twee arbeidsplekken kosten. Ga er maar vanuit dat door deze crisis bij reisorganisaties ongeveer de helft van de mensen hun baan kwijtraakt."
Albert Hendriks van toerismebureau Friesland-Holland