Organisatie Visserijdagen: "Het is nu niet verantwoord om het te laten doorgaan"

De beslissingen om de Visserijdagen niet te laten doorgaan verbaast heel Harlingen. De Harlinger horeca denkt dat de Visserijdagen en de bijbehorende feesten hard nodig zijn om nog wat van het toeristenseizoen te maken. En burgemeester Roel Sluiter hoopt dat er iets anders wordt georganiseerd. De Visserijdagen zijn eind augustus.
Organisaasje Visserijdagen: "It is no net ferantwurde om it trochgean te litten"
"Onze Visserijdagen worden mogelijk gemaakt door vele sponsors. Veel van deze bedrijven, waarmee we een langdurige relatie hebben opgebouwd, maken door het corona-virus moeilijke tijden door. Met alle onvoorspelbare gevolgen van dien. Wij vinden het ongepast om juist nu deze ondernemers te benaderen voor een financiële bijdrage", zegt voorzitter Jules Dutrieux.
Volgens Dutrieux vinden de sponsoren en betrokken partijen het zelf ook heel jammer dat het niet doorgaat, maar begrijpen de beslissing van de organisatie.
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Normaliter zijn maart, april en mei de maanden dat alle afspraken met artiesten, leveranciers en vissers worden gemaakt. Maar bij veel van deze partijen ligt nu het werk stil. Dat mensen verbaasd zijn over dat het vierdaagse feest nu al geannuleerd wordt, terwijl het pas eind augustus zal plaatsvinden, begrijpt Dutrieux wel. "Maar de Visserijdagen is niet een feest dat je twee weken van te voren organiseert. De organisatie begint in oktober al. Maar nu ligt alles stil. Wij als organisatie kunnen niet vergaderen en bovenal vinden we het niet verantwoord nu geld te vragen aan de mensen."
In kleinere vorm dan? Nee, zegt Dutrieux. "De Visserijdagen zijn de Visserijdagen. Een vierdaags feest dat uitermate goed tot zijn recht komt in vier dagen. Daar gaan we niet een kleinere versie van organiseren."
De gemeente Harlingen legt zich niet neer bij de beslissing van Stichting Visserijdagen Harlingen om de visserijdagen niet te laten doorgaan. De burgemeester gaat ervan uit dat de Visserijdagen niet in zijn gewone vorm zullen plaatsvinden, maar wil er wel naar kijken of er een alternatief gevonden kan worden. De organisatie van de Visserijdagen wil daar zeker aan meewerken.