liveblog | 29 maart 2020

Coronanieuws zondag 29 maart: RIVM somberder dan een week geleden

Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Fryslân van deze zondag.
Bijgewerkt: 8 april 2020, 11:20
zondag 29 maart 2020
21:58
Tot zover dit liveblog van zondag 29 maar over de coronacrisis. Wij zetten nog een keer de belangrijkste punten uit dit liveblog op een rijtje:
21:50

Geen Ut Sneek

Het cultureel festival van Ut Sneek op 6 juni gaat niet door. De maatregels van het kabinet gelden tot 1 juni, maar alle muzikanten moeten voor die tijd oefenen en dat kan nu niet. De organisatie hoopt later dit jaar nog wel wat te kunnen doen, zoals een samenwerking met het UIT Festival op 12 september.
21:22

Meer immuniteit

Mogelijk is een veel groter deel van de Nederlanders besmet (of is besmet geweest) met het coronavirus dan dat officieel bekend is. "Dat betekent dat de groepsimmuniteit waarschijnlijk al verder gevorderd is dan gedacht", zegt arts-microbioloog Jan Kluytmans in dagblad Trouw.
21:17

Fryslân Hjoed van deze zondag

Met aandacht voor onder andere:
20:52

Camping open, maar niet naar de wc

Campings mogen nog open blijven, maar de coronamaatregelen schrijven voor dat toiletgebouwen dicht moeten. Voor de eigenaar van camping It Wiid in Eernewoude had die regel niet gehoeven. "We hebben een ruim toiletgebouw, het is dus goed mogelijk om 1,5 meter afstand te houden."
Camping it Wiid iepen toiletgebou ticht
20:11

Voetbal met publiek steeds minder realistisch

Volgens de directeur van de eredivisie is de kans dat de competitie uitgespeeld wordt met publiek steeds kleiner. Het moet nu eigenlijk helemaal niet over voetbal gaan. Maar goed, het streven is om de competitie uit te spelen, we proberen op allerlei manieren om dat mogelijk te maken", zegt hij bij de NOS. "Maar het scenario waarin de competitie met publiek wordt uitgespeeld, wordt steeds minder realistisch."
Dinsdag besluit het kabinet over wat er met de maatregelen gebeuren moet doe voor onder andere sportclubs gelden tot 6 april.
19:11

Aantal coronapatiënten in ziekenhuis bijna gelijk gebleven

Het aantal patiënten dat met het coronavirus in een van de Friese ziekenhuizen ligt, is vandaag bijna hetzelfde als gister. Elke dag wordt er om 10.00 uur gemeten hoeveel patiënten er op de intensive care liggen en hoeveel op de andere afdelingen. Zondag lagen er in de vier Friese ziekenhuizen 28 coronapatiënten op de intensive care en 76 op niet-IC-bedden.
Onze provincie telt zo'n 60 IC-bedden, maar de ziekenhuizen zijn die capaciteit aan het uitbreiden.
zaterdag 28 maart 2020