Een donkerder Wad: nu ook internationaal
Denemarken, Duitsland en Nederland werken nu samen aan het behoud van het donker op het Wad. Echt donkere plekken zijn steeds minder makkelijk te vinden in de wereld terwijl het wel heel belangrijk is voor insecten, dieren en mensen.
In tsjusterder Waad wurdt ynternasjonaal oppakt
Langs de Waddenkust wordt al jaren gewerkt om onze meest donkere gebied donker te houden en nog wat donkerder te maken. Dat is goed voor mensen, dieren en insecten.
Vanuit het programma Naar een Rijke Waddenzee wordt er nu aan gewerkt om dat met Duitsland en Denemarken op te pakken. Daar zijn drie eilanden bezig ook een zogeheten Dark Sky park te worden zoals er nu al is op de Boschplaat op Terschelling en het Lauwersmeer. Dat zijn Spiekeroog en Pellworm in Duitsland en Møn in Denemarken.

Gemeenten
Al die partijen hebben elkaar gevonden in het streven het Wad donkerder te maken. En dat gebeurt met name door mensen daarvoor enthousiast te maken, maar ook door initiatieven van ondernemers.
Verder wordt de ervaring die we hier hebben met bijvoorbeeld speciale straatverlichting ook gedeeld. Alles hoeft niet volledig vrijblijvend te gebeuren, zegt projectleider Sonja van der Graaf van het Programma naar een Rijke Waddenzee: "Uiteindelijk is het natuurlijk ook wel heel prettig om dingen te borgen in beleid. Dus het zou wel heel mooi zijn als gemeenten ook regels gaan opstellen."
Sonja van der Graaf