Met hoogwerker toch even de familie kunnen zien

Bij woonzorgcentrum De Flecke in Joure is een creatieve oplossing gevonden om van buitenaf toch oogcontact te kunnen hebben met de bewoners. Via een hoogwerker kunnen mensen omhoog om aan de andere kant van het raam een 'bezoekje' te brengen aan vader, moeder, opa of oma.
Mei de heechwurker dochs ekfes by de famylje sjen
Sinds vorige week vrijdag is het niet meer toegestaan om op bezoek te gaan in verzorgingstehuizen. Het is een noodzakelijke, maar drastische maatregel met verdrietige gevolgen. Beeldbellen biedt een oplossing, maar mensen willen elkaar toch liever in de ogen kunnen aankijken.
Dat kan dus nu in Joure. Daar kunnen mensen met een hoogwerker zeven meter de lucht in, met maximaal twee mensen tegelijk. "Bewoners komen dan naar het raam en zo kunnen bijvoorbeeld familieleden elkaar toch even zien en ook spreken, door de telefoon", zegt Gosse de Jong, medewerker van het bedrijf dat de hoogwerker bedient.
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Ontsmetten

Het bakje van de hoogwerker wordt na elke keer ontsmet, mensen krijgen ook handschoenen aan voor de veiligheid en gezondheid. De reacties zijn positief. "Mensen vinden het geweldig. Je kunt wel facetimen of skypen, maar dit is toch veel mooier."
Het 'tochtje' met het bakje duurt een kwartier tot twintig minuten. Zaterdagochtend om tien uur waren de eerste bezoekers er. De hoogwerker is tot vier uur 's middags te gebruiken.
Om kwetsbare bewoners van verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen voor ouderen beter te beschermen tegen het coronavirus besloot de regering dat er geen bezoek meer mag plaatsvinden. Familie, vrienden en bekenden mogen vooralsnog tot 6 april niet langskomen. De enige uitzondering geldt voor ouderen die stervende zijn.