Nu deuren dicht zijn, zet Fries Museum in op online tours

Het Fries Museum ziet niet stil nu de deuren tot 1 juni verplicht op slot zijn door de coronacrisis. Bezoekers en kunstliefhebbers kunnen online via audiotours de verhalen achter de collectie en tentoonstellingen horen.
© Omrop Fryslân, Oane Hoekstra
Het Fries Museum kwam vrijdag al met 'Grutsk', een plan van aanpak om na de coronacrisis zo snel mogelijk weer grote groepen toeristen naar Friesland te halen. Maar in de tussentijd wil het museum mensen online bedienen door middel van extra audiotours, zegt directeur Kris Callens.
"We proberen er voor de mensen te zijn op een nieuwe manier. Dat doen we via de website, via Facebook en Twitter. Iedereen die op zoek is naar wat moois op dit vlak kan bij ons terecht via de onlinekanalen."
Het Fries Museum had uiteraard al een website. Maar volgens Callens was die er tot nu toe vooral voor praktische informatie. "En in deze tijden kunnen we via de website meer aandacht besteden aan wat er te zien en te doen is. Nu dat niet in het museum kan, dan maar thuis."
We laten je door de audiotour kijken naar dingen waar je misschien niet op lette. Online biedt een kans om specifieke verhalen te ontdekken
Kris Callens, directeur Fries Museum
Wie een audiotour beluister, wordt meegenomen in de wereld van kunst. Zo is er aandacht voor de collectie en ook oude tentoonstellingen, van Wij Vikingen tot en met Mata Hari of bijzonder werk van Jan Mankes.
"Je ziet dan bijvoorbeeld het schilderij van Mankes in beeld", vertelt Callens. "We nemen je mee, laten je door de audiotour kijken naar dingen waar je misschien niet op lette. Dan ga je toch meer zien en dat is waar het ons als museum om te doen is. Online biedt een kans om specifieke verhalen te ontdekken."

Kunst in de buitenlucht

Niet alleen de kunst in het Fries Museum wordt behandeld. Volgens Callens is er ook aandacht voor de kunst in de buitenlucht. "Mensen willen toch een frisse neus halen, de hond uitlaten. Daarom bieden we online ook informatie over kunst in de publieke ruimte in Leeuwarden en omgeving."
Meer informatie is te vinden op de website van het Fries Museum.