Omrop TIP: De Friese Matthäus Passion op radio en tv

De Matthäus Passion van Bach, uitgevoerd door het Noord Nederlands Orkest in een Friese vertaling van Peter Sijbenga, wordt zaterdagavond 28 maart in zijn volledigheid uitgezonden op Omrop Fryslân radio. De Fryslân DOK (over de voorbereiding en de eerste uitvoering ervan in de Grote Kerk in Harlingen in 2018) is op tv te zien op 28 en 29 maart.
Nu het sociale en culturele leven voor het overgrote deel stilstaat als gevolg van de coronacrisis wordt ook de traditionele Matthäus Passion niet uitgevoerd. Dat is een teleurstelling voor al die mensen die een paar weken voor Pasen graag naar de kerk of de concertzaal gaan om de passie van Bach te beleven.
Omrop Fryslân zal daarom de Friese Matthäus van het NNO nogmaals voor het voetlicht brengen. Deze werd eind maart 2018 opgenomen in de Grote Kerk in Harlingen.
De registratie wordt op zaterdag 28 maart uitgezonden op de radio, van 18.00 uur tot omstreeks 20.30 uur. De tekst is hier mee te lezen.
Martini Jongenskoor uit Sneek © Omrop Fryslân

Fryslân DOK

De Fryslân DOK 'De Mattéus op syn Frysk' is dit weekeinde op tv te zien bij NPO2 en Omrop Fryslân.
Ter gelegenheid van 'Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018' liet het Noord Nederlands Orkest de beroemde Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach vertalen in het Fries. Dat werd gedaan door Peter Sijbenga. Het is het lijdensverhaal van Jezus, verteld door orkest, koor, solisten en kinderkoor in een drie uur durend muzikaal meesterwerk.
Programmamaker Albert Jensma volgt in de documentaire nauwgezet de voorbereidingen. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je internationale solisten laat zingen in een voor hen vreemde taal? Ook zien we de uitdaging voor Sijbenga om de Matthäus van het Duits naar het Fries te vertalen zonder het monumentale werk van Bach geweld aan te doen.
Cécile van de Sant, alt © Omrop Fryslân
It NNO staat onder leiding van dirigent Reinhard Goebel. De solisten zijn: Georg Gädker (Jezus), Peter Gijsbertsen (Evangelist), Johanette Zomer (sopraan), Cécile van de Sant (alt), Mark Omvlee (tenor) en Maarten Koningsberger (bas). Het Noord Nederlands Concertkoor en Martini Jongenskoor Sneek werken ook mee.
Dirigent Reinhard Goebel © Omrop Fryslân
De Friese Matthäus Passion in de Grote Kerk in Harlingen
28 maart, 18.00 uur, Omrop Fryslân radio
Fryslân DOK, 'De Mattéus op syn Frysk'
28 maart, 15.30 uur, NPO2 (met Nederlandse ondertiteling, herhaling 29 maart 13.10 uur)
29 maart, 17.00 uur, Omrop Fryslân (herhaling op elk uur)