Nieuw initiatief 'Brieven aan Bep' helpt ouderen aan penvriend

Door alle coronamaatregelen hebben ouderen in bijvoorbeeld verzorgingshuizen het steeds moeilijker. Ze mogen geen bezoek meer ontvangen, wat al gauw tot eenzaamheid kan leiden. Daarom zette de 25-jarige Martje Bergsma uit Boornzwaag het platform 'Brieven aan Bep' op. Het idee is om ouderen een penvriend te geven. Het initiatief is nu al uitgegroeid tot een groot netwerk.
© Iep Bergsma
"We zitten nu al op meer dan 140 mensen die zich hebben aangemeld," vertelt Martje. Het is een succes dat ze nooit had verwacht "Ik wilde eigenlijk al langer zoiets opzetten en met deze crisis kon ik er eigenlijk niet meer omheen. Ik vind het heel sneu voor die ouderen, die hebben het nu echt zwaar. Daar wilde ik heel graag iets voor doen."
Bergsma begon met het aanschrijven van verzorgingshuizen en oproepen voor penvrienden in verschillende Facebook-groepen. Daar kreeg ze snel veel reacties op.
Nu zit ze hele dagen aan de telefoon. "Ik wil alle mensen wel eerst hebben gebeld om te horen wie ze zijn." Ze zet de interesses van de ouderen en die van de penvrienden in een bestand, zodat ze mensen met bijvoorbeeld dezelfde hobby's aan elkaar kan koppelen.
"We hebben nu een aantal mensen bij elkaar gebracht. Voor zover ik weet zijn er nog geen brieven verstuurd, maar dat zal vandaag of morgen wel veranderen."
© Martje Bergsma
Het platform moet ook na de coronacrisis voor blijvende vriendschappen zorgen. "Ik hoop dat de mensen na de coronacrisis elkaar blijven schrijven."