Noordelijke zorgorganisaties maken ruimte vrij voor coronapatiënten uit ziekenhuizen

Zorgorganisaties in de verpleging, verzorging en thuiszorg in de drie noordelijke provincies maken capaciteit vrij om coronapatiënten op te vangen. Dat doen ze in samenwerking met de ziekenhuizen en de thuiszorg. De ruimte is onder andere voor patiënten die uit het ziekenhuis worden ontslagen, maar niet naar huis kunnen.
© ANP
De extra capaciteit is ook voor patiënten die niet meer thuis verzorgd kunnen worden, maar ook niet naar het ziekenhuis hoeven. In de Friese ziekenhuizen lagen vrijdag 99 coronapatiënten.
De zorgorganisaties maken de ruimte vrij op verzoek van het zogeheten Strategisch Kernteam. In Fryslân had Alliade in wooncentrum Anna Schotanus in Heerenveen al zo'n voorziening. Daar zijn momenteel al acht patiënten opgenomen. Bij Anna Schotanus kunnen ze uitbreiden naar in totaal zo'n 50 bedden.
Ook op meerdere locaties in Groningen en Drenthe wordt nu ruimte vrijgemaakt.

Coronaroutes

Voor patiënten die wel thuis verzorgd kunnen worden, heeft thuiszorgorganisatie Icare zogeheten coronaroutes georganiseerd. Dat zijn special teams die zorg en verpleging bieden aan patiënten die besmet zijn, verdacht zijn of herstellende zijn van het virus. Ook patiënten die thuiszorg krijgen van andere organisaties worden in die coronaroute opgenomen.
Door op die manier te werken komt er minder druk op de ziekenhuizen en thuiszorgorganisaties in Noord-Nederland. Eerder maakten de ziekenhuizen al bedden vrij voor coronapatiënten, door sommige opnames uit te stellen wanneer dat kon. Door deze maatregelen is de acute zorg in Noord-Nederland voorbereid op meer patiënten met het coronavirus.