Fries Museum komt met actieplan om toerisme weer op gang te brengen

Het Fries Museum komt met een plan van aanpak om na de coronacrisis zo vlug mogelijk weer grote groepen mensen naar Fryslân te halen. In het actieplan 'Grutsk' staat onder andere dat het museum wil proberen ook volgend jaar weer een aantal grote publiekstrekkers, zoals de tentoonstelling over Alma Tadema, naar het museum te halen. Maar daarvoor is wel hulp van de provincie nodig, want het geld om dat te doen is eigenlijk op.
Fries Museum komt mei aksjeplan om Frysk toerisme wer op gong te bringen
Volgens directeur Kris Callens kan het Fries Museum een grote rol spelen in het opnieuw tot leven brengen van de Friese cultuursector na de crisis en kan het toeristen naar Fryslân halen, die ook andere bedrijven er weer bovenop zullen helpen. Er is geld voor nodig om dat te doen en daarvoor hoopt hij op steun van de provincie. Hij gaat daarom met hen in gesprek om te zien wat er mogelijk is.
Hoeveel geld er nodig is, wil Callens niet zeggen. "Ik vind dit niet de tijd om over geld te praten, maar het is wel zo dat we op eigen kracht niet meer zoiets op kunnen zetten zoals Alma Tadema of De Vikingen." Het museum heeft daarom ook twee plannen. "Eén waarbij we geen extra middelen krijgen en één waarbij dat wel gebeurt."
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
"In het eerste geval kunnen we nog steeds één middelgrote tentoonstelling per jaar doen. Het is dan niet iets zoals de Vikingen, maar eerder een tentoonstelling zoals Breien." Volgens Callens haalt ook dat wel toeristen naar Fryslân, maar is de ambitie groter.
"Wij draaien het altijd om en kijken naar waar we zelf voor naar Friesland zouden komen. En dat is een tentoonstelling die anders dan anders is. Dat was bijvoorbeeld de tentoonstelling van Alma Tadema, maar vooral ook die over het werk van Escher."
Direkteur Kris Callens yn it no lege Fries Museum © Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Callens maakt zich grote zorgen over de toeristische sector in Fryslân. Volgens hem dreigen er veel banen verloren te gaan als het allemaal te lang duurt. "Fryslân heeft een uniek aanbod aan cultuur, watersport en natuur. We hebben hier echt wat te bieden en we willen graag de kansen pakken die er ongetwijfeld komen na coronacrisis."
De poster foar de nije útstalling hinget al klear © Omrop Fryslân, Wytse Vellinga